Veliki broj žena prijavio se za učešće u projektu "Da moja kosa bude tvoja kosa", na taj način donirajući 30cm svoje kose devojčicama obolelim od raka.

Akciju je pokrenulo Udruženje "Uvek sa decom".

Ovo je prvi put da su se stekli uslovi za akciju ovog tipa, iako potreba postoji odavno. Perike su od velikog psihološkog značaja za sve devojčice koje zbog bolesti izgube kosu, naročito za tinejdžerke. Godišnje se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leči oko 100 dece, od čega je bar 20 adolescentkinja.

U septembru će biti 30 godina postojanja udruženja, što će se iskoristiti kao povod da se 12. septembra organizuje grupno šišanje u salonu vlasuljara Marka Majstorovića, koji će biti zadužen za izrađivanje perika. Svaka žena koja želi da pomogne treba da popuni prijavu na sajtu udruženja, kako bi se izbegla gužva, i pojavi se u zakazanom terminu.

Osim prirodne, dobrodošla je i farbana kosa, jer postoji metod kojim se skida farba.

Prema proceni, dosadašnji odaziv je toliki da će biti donirano dovoljno kose da se napravi dovoljan broj perika da se podmire potrebe korisnika za godinu dana. Iz udruženja se nadaju da je ovo samo početak, a plan je da se sa prikupljanjem kose i izradom perika ne prekida.

I pored ove akcije, žene koje žele da doniraju svoju kosu mogu je poslati na adresu Udruženja, odnosno Smiljanićeva 6/15.

Izvor: novosti.rs
Foto: Designed by Freepik