Na našu adresu, dobročinitim@divac.rs stižu vaše priče o dobročinstvu. Prošle nedelje nam se javila, i pričom o svojim delima, pridružila Jovana Slavnić.

Jovana je apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona redovno volontira i pomaže drugima kada god je u mogućnosti.

Svoj volonterski rad započela je u Evropskom udruženju studenata prava Beograd, gde je, zajedno sa još 50 drugih kolega-volontera dve godine za redom, u maju 2018. i 2019. učestvovala u organizaciji sajma volontiranja i zapošljavanja „Pravnici na poslu“ – Choose your career. Sajam je bio namenjen studentima Pravnog fakulteta i mladim pravnicima koji su u potrazi za praksom i zaposlenjem. Na taj način su mladi pravnici i studenti dobili šansu da kroz edukativne radionice i treninge upotpune svoja znanja.  

Takođe, kao saradnik projekta, ovo udruženje je učestvovalo u organizaciji sajma „Obrazovanje u inostranstvu“ 2018. godine u hotelu „Hilton“ u Beogradu. Tu, na jednom mestu, našli su se predstavnici svetskih kao i domaćih univerziteta.

Jovana je kao član Evropskog udruženja studenata prava bila nominovana za Nacionalnu nagradu za volontiranje 2019. godine u organizaciji Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje. Kako Jovana kaže, konkurencija je bila jaka, ali citira De Kubertena – „Važno je učestvovati“. Svoju želju za volonterskim radom ostvarila je i u Fondaciji „Novak Đoković“ kroz pisanje članaka za blog Fondacije.

Pored brojnih drugih volonterskih podviga u kojima je učestvovala, posebno izdvaja članstvo u Klubu prijatelja ORCA-e zbog svoje velike ljubavi prema životinjama.

Veliki sam pristalica volonterizma i volontiranja uopšte. Još kao mala gledajući naše proslavljene sportiste poput Vlada Divca, Novaka Đokovića i mnogih drugih u meni se probudila želja da se ugledam na njih i da pomažem drugima. Kada sam odrasla,shvatila sam da svoje želje mogu da pretvorim u stvarnost. Upisavši Pravni fakultet, uporedo sa studiranjem sam ulazila i u svet volontiranja. Volontiranje je najlepši mogući dar društvu. Jer nesebično i bezpovratno dajete sebe. Pomažući drugima, na neki način pomažem i sebi jer sam onda srećnija, zadovoljnija i lepše se osećam. Jer, naše malo dobre volje, nekome je sve.