U nedelji u kojoj se obeležava Svetski dan sladoleda, 19. jula 2020. godine, organizovana je humanitarna akcija „Slatko druženje za NURDOR“. Akcija je pokrenuta kako bi se prikupila sredstva za novu Roditeljsku kuću u Beogradu za mališane obolele od raka.

Ako želite da podržite ovu akciju, dovoljno je da posetite objekte koji učestvuju i naručite omiljenu poslasticu. Međutim, svoju podršku možete pružiti u preko Instagrama, tako što ćete objaviti slike svojih omiljenih poslastica koristeći haštagove #slatkodruženje i #smsna1150, a zatim poslati SMS poruku sadržine 1 na broj 1150. Na taj način direktno pomažete u prikupljanju preostalog dela sredstava neophodnog za završetak projekta Nova Roditeljska kuća.

Nova Roditeljska kuća u Beogradu je projekat od nacionalnog značaja, namenjen deci oboleloj od maligne bolesti koja se leče u Beogradu, a dolaze iz udaljenih mesta u Srbiji. Roditeljska kuća ovim mališanima i njihovim roditeljima pruža potpuno besplatan smeštaj, svakodnevni prevoz na terapije i sveobuhvatnu psihosocijalnu podršku tokom trajanja lečenja.

U Srbiji u proseku godišnje ima 350 novoobolele dece, što nažalost znači da skoro svaki dan jedno dete oboli od raka. U Beogradu, kao najvećem dijagnostičkom i terapijskom centru se najveći broj njih leči. Neretko su porodice ovih mališana u teškom materijalnom stanju, što im otežava da obezbede adekvatan smeštaj tokom lečenja. Da bi roditelji imali makar jednu brigu manje, U Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u pet Roditeljskih kuća, NURDOR svakodnevno, potpuno besplatno, pruža gostoprimstvo i podršku za, čak, 25 porodica iz čitave Srbije.

Nalazimo se u vremenu koje je teško i izazovno za sve, pa tako i za organizacije poput NURDOR-a,koje brinu o ugroženoj grupi stanovnika. Zbog toga su akcije poput ove, koje na kreativan način podižu svest o problemima najugroženijih veoma važne.

Na ideju Slatkog druženja je došla Milica Zlatić, građanka i volonterka, koja je do sada samoinicijativno organizovala veliki broj sličnih akcija. Zahvaljujući njenim naporima akciju „Slatko druženje" danas podržava više od 30 prijatelja: poslastičarnica, pekara, medija i mnogih drugih. U trenutku poput ovog, ne smemo zaboraviti na solidarnost za one među nama koji ne mogu sami.