U cilju podizanja svesti o značaju recikliranja kod građana u Srbiji, JKP “Šumadija Kragujevac” pokrenulo je postavljanje aparata za recikliranje – reciklomata – prvog u Srbiji i jednog od šest u Evropi. Akciju je, kao društveno odgovorna firma, podržala i kompanija “Globaltel”, najmlađi mobilni operater u Srbiji.

Reciklomat ima tri otvora: za staklo, plastiku i konzerve, a prvi u nizu je postavljen danas u Kragujevcu, u prisustvu izvršnog direktora usluga JKP “Šumadija Kragujevac” Andrije Ilića i direktora “Globaltela” Aleksandra Stankova. Oni su demonstitrali kako se koriste reciklomati i objasnio na koji način će građani doprineti ovoj akciji i za to biti nagrađeni.

Pustili smo u rad pametnu mašinu za reciklažu i na ovaj način, osim što podižemo svest o važnosti recikliranja, naša kartica eKG (pandan beogradskim Bus Plus karticama) dobila je još jednu funkciju.

Zahvaljujući donaciji Globaltela, građani Kragujevca će nakon predate ambalaže za recikliranje, prisloniti svoju eKG karticu i dobijen novčani iznos za ambalažu (7 dinara po ambalaži) biće pretvoren u kredit za vožnju gradskim prevozom, ali i dodatnu nagradu. Sva lica će prilikom reciklaže i aktivacije "Globaltel" broja dobiti 3 gigabajta za surfovanje internetom, a za svaki naredni dinar od reciklaže,10 megabajta.

Ali tu nije kraj. Drugi reciklomat je već stigao u Beograd, a biće postavljen i dostupan za korišćenje već za dve nedelje.

Izvor: republika.rs