Za bebu Sofiju, koja boluje od Spinalne mišićne atrofije tipa I, jedina opcija za ozdravljenje je genska terapija. Ova terapija će joj pomoći da i pored njene bolesti u budućnosti da se samostalnije kreće - da se odigne, puzi, sedi, okreće se i podiže nogice.

Sofija je rođena kao zdravo dete. Tokom prvog meseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe, ali već u drugom mesecu Sofija više nije mogla da pomera ruke. Pedijatar tada je tada upućuje na neurološki pregled.

Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti lekara, veoma rano je utvrđeno da je u pitanju retka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest – Spinalna mišićna atrofija tip I.

Deca sa ovom dijagnozom žive najviše dve godine, a bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Ni pored terapije koju dobija, Sofija sa svojih devet i po meseci ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi, da sedi, ne može da se okrene samostalno, niti da podiže nogice.

Jedina šansa za malu Sofiju je hitno lečenje u inostranstvu, koje je izuzetno skupo - 2,1 milion dolara za lek i 300.000 dolara za lečenje!

Sofijin otac, bivši trener odbojkaške reprezentacije, Stefan Markuljević, obratio se svojim kolegama za pomoć. Fudbaleri Matić i Mijatović, Ivana Španović, Darije Klišina su samo neka od brojnih imena koja su se već pridružila ovoj akciji.

Kako kaže otac devojčice - Kada bih nabrajao sve, nekog bih zaboravio.

I pored velikoj broja ljudi velikog srca, do sada je sakupljeno 670.000 dolara, što je nažalost daleko od cilja. Kako je vreme od presudnog značaja, porodici male Sofije potrebna je svaka pomoć.

Ako želite pomoći, to možete učiniti:

Slanjem SMS poruke sa sadržajem human797 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000043054-91

Uplatom na devizni račun: 160600000004310147
IBAN: RS35160600000004310147
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Za druge načine na koje možete pomoći Sofiji, posetite stranicu fondacije "Budi Human"

Izvor: budihuman.rs