Svetski dan borbe protiv raka se svakog 4. februara obeležava širom sveta. Ovaj datum uspostavili su  Međunarodno udruženje za borbu protiv raka i Svetska zdravstvena organizacija, sa ciljem podizanja svesti o raku i podrške obolelima, njihovim porodicama i onima koji su ga preživeli.

Kampanja #CloseTheCareGap koja je ove godine u fokusu na globalnom nivou sprovodi se sa ciljem smanjenja nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.

U regionu je podrška obolelima od raka često zastupljena tema, pa tako i ovog februara kompanije, neprofitne organizacija i građani pokreću različite akcije i daju svoj doprinos, a kako su one izgledale i na koji način i sami možete doprineti čitajte u nastavku teksta.

Rehabilitacioni kamp Pobijedimo zajedno mRAK

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona PIPOL je  od 22. do 25. januara 2023.godine organizovalo rehabilitacioni kamp za decu i mlade izlečene od raka sa područja Tuzlanskog kantona, u sklopu projekta Pobijedimo zajedno mRAK, čiji je generalni pokrovitelj Federalno ministarstvo zdravstva.

Pobjednice i pobjednici sa područja Tuzlanskog kantona, koji su proteklih dana boravili u sportsko-rekreativnom centru S.R.C.A. u Olovu u pratnji roditelja, uživali su i u zimskim radostima,  što je imalo posebnu čar  za djecu i mlade koji su nedavno završili sa intenzivnim bolničkim liječenjem i zaštitnim terapijama,  koja  svakim danom postižu nove  pobjede na putu ka konačnom ozdravjenju, i koji su najbolji su primjer i ohrabrenje za sve mališane koji trenutno vode borbu sa zlikovcem zvanim rak, istakla je Amra Saračević, predsednica Udruženja.  

Preduzetnice donirale novac za decu obolelu od raka

Članice Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije (PKS) donirale su nedavno 387.000 dinara Udruženju Uvek sa decom koje pomaže deci oboleloj od raka.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić zahvalila se preduzetnicama i pozvala sve koji su u mogućnosti da se pridruže humanitarnim aktivnostima Sekcije za žensko preduzetništvo, kako bi pomogle onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ako i sami želite da podržite udruženje Uvek sa decom jedan od načina je da se pridružite manifestaciji Nek baloni u nebo lete, nek pobednik bude dete, koju udruženje 15. februara organizuje u Beogradu, Loznici, Obrenovcu i Aranđelovcu, povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka.

Deca organizovala akciju za NURDOR

U DU „Dečija radost“ u Irigu od malih nogu decu uči humanosti i značaju pomaganja ljudima, tako da su deca i zaposleni u ovoj ustanovi česti inicijatori i organizatori humanitarnih akcija.

Oni su nedavno organizovali humanitarnu prodaju ručno rađenih ukrasa, a sav prihod od prodaje doniran je Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka.

Želja nam je bila da i ove godine budemo NURDOR heroji, kao što su to deca koja se leče od malignih bolesti - pravi mali superheroji. Organizovali smo novogodišnje radionice na kojima su, zajedničkim trudom dece i roditelja, nastali jedinstveni ukrasi. Upravo ti ukrasi, postali su deo novogodišnjih jelki, koje su krasile ulaze vrtića. Pozvali smo roditelje, meštane i sve naše saradnike da izaberu jedan ili više ukrasa za sebe i svoje najdraže. Svaki ukras je poseban i nosi u sebi ljubav i podršku i po jednu novu nadu za mališane koji se leče od malignih bolesti, objasnila je direktorka Jelena Vidanović i dodala da su kroz ovu akciju potvrdili da se zajedništvom može mnogo postići i promeniti.

MT-KOMEX gradi solarnu elektranu za NURDOR

Još jedna, potpuno jedinstvena donacija za NURDOR dolazi od kompanije MT-KOMEX, koja je pionir u projektima izgradnje solarnih elektrana u Srbiji.

Povodom obeležavanja 30 godina poslovanja ova kompanija pokloniće solarnu elektranu udruženju NURDOR.

Oni će na jednoj od kuća koje koristi NURDOR izgraditi malu solarnu elektranu snage 7 kW čime će pomoći da se umanje mesečni troškovi za električnu energiju, a ta sredstva preusmere za druge potrebe udruženja i njihovih korisnika.

Sasvim je jasno koliko je ovo vredna i značajna donacija, jer će solarna elektrana koju smo dobili od MT- KOMEX-a naći punu namenu i služiti našim malim stanarima a velikim Super herojima u njihovoj borbi. Beskrajno hvala i budite ponosni što radite tako veliku i humanu stvar, rekla je Joland Korora, predsednica NURDOR-a.

Akcija STOP raku grlića maternice

Pod mentorstvom prof. dr. Dženite Ljuce studenti i studentkinje Medicinskog fakulteta u Tuzli, ali i iz Sarajeva, Mostara i Zenice,  u saradnji sa Udruženjem studenata medicine u BiH -  BoHeMSA i Studentskim većem Medicinskog fakulteta u Tuzli MEDICUS organizovali su humanitarnu akciju STOP raku grlića maternice, čiji je cilj razvijanje svesti o ovoj bolesti i podsticanje žena na preventivne preglede.

Humanitarni koncertom za Udrugu Nismo same

Humanitarnim koncertom 12. februara 2023. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uoči šeste godišnjice Udruge Nismo same koja pomaže ženama obolelima od karcinoma, Rotary klub Zagreb Gornji Grad želi osigurati što više sredstava kojima će se finansirati prevoz taksijem pacijentkinja do bolnica na hemoterapiju i zračenje i natrag njihovim domovima ili do najbliže železničke ili autobuske stanice.

Na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta će besplatno nastupiti i na taj način dati doprinos akciji:

  • Martina Filjak, međunarodno najangažovanija hrvatska pijanistkinja,
  • Lana Kos, hrvatska sopranistica izuzetnog međunarodnog ugleda, primadona mlađe generacije,
  • Monika Leskovar, dobitnica brojnih domaćih i inostranih nagrada, danas najbolja hrvatska violončelistica,
  • Gordan Tudor, jedan od vodećih muzičara svoje generacije u Hrvatskoj.

Ulaznice možete nabaviti putem platforme Entrio i na taj način podržati akciju Nisi sama, ideš s nama.

Umetnici iz Udruženja  LUNA poklonili onkologiji 24 slike

Udruženje likovnih umetnika Niša – LUNA poklonilo je 24 svojih slika Klinici za onkologiju UKC Niš, a Udruženje je od Klinike za ovaj gest dobilo zahvalnicu.

Poklonjene slike naći će se na zidovima dnevne bolnice i u stacionaru Klinike za onkologiju, a pacijenti će na taj način terapiju dobijati u humanijim uslovima.

Svuda u svetu su onkološka odeljenja, a posebno odeljenja gde se leče deca, je najlepše ukrašen, jer su to pacijenti koji dosta vremena provode u bolnici i njima je jako bitno da, pored toga što se adekvatno leče, budu u prijatnom ambijentu, istakla je direktorka Klinike za onkologiju dr Ana Cvetanović.

Vladislav Bogićević, predsednik Udruženja likovnih umetnika Niša LUNA  je  istako  da se članovi udruženja tradicionalno bave  humantiarnim aktivnostima.

 Pre par godina imali smo donaciju slika Hematologiji i Dečijoj internoj klinici. Nakon toga donirali smo slike za lečenje dece obolele od teških bolesti, a sada doniramo slike Klinici za onkologiju. Svi znamo da ovde leže teški pacijenti, a kada već moraju da budu ovde, da im na neki način skrenemo pažnju lepim slikama, kazao je Bogićević.

Terapijsko jahanje za decu obolelu od raka u BiH

Dokazano je da kontakt sa konjima i jahanje deluju terapijski na decu i mogu popraviti psiho-fizičko i socijalno zdravlje hematoonkoloških malih pacijenata, što dugoročno može uticati na pozitivan ishod lečenja i bolju psiho-fizičku formu tokom samog tretmana.

Sa ciljem unapređenja života dece i mladih obolelih i lečenih od raka, Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka sprovelo je 2021. i 2022. godine projekat terapijskog jahanja, u okviru koga je 30 dece kroz jahanje radilo na svom osnaživanju.

Terapijsko jahanje i hipoterapija su sprovedeni u sportsko-rekreativnom Pegasos u Sarajevu, koji je trenutno dom za tri udruženja  - Rekreativni program Unlimited, Konjički klub Pegasos i Udruženje Jahači nade.

Magistrica fizioterapije i radne terapije Jelena Bralović , koja se u klubu se bavi terapijskim jahanjem i hipoterapijom rekla je za BHRT da je najveći benefit hipoterapije i terapijskog jahanja, pogotvo kod djece koja su bolovala od malignih oboljenja, u tome što je to aktivnost u prirodi.

Da dijete konačno izađe iz bolnice, da ne gleda bijele mantile ljekara. Na prvom mjestu je opuštajuća atmosfera, okolina, priroda i životinje. Konj sam od sebe djeluje terapijski. Nema potrebe da se u nekim situacijama ni jaše, dovoljno je samo da ste u blizini konja, on pozitivno djeluje na psihu. Postoji razlog zašto se baš koristi konj. Zato što je kod konja puls mnogo niži nego kod ljudi. Konj za jedan stepen Celzijusa ima višu temperaturu nego mi. I samim tim, konj je jako topla životinja, istakla je ona.

Znamo da terapijsko jahanje ima mnogo pozitivnih efekata na dijete, a suočavanje sa malignom bolesti jako dugo traje, djeca razviju separacijsku anksioznost jer su često odvojena od roditelja i porodice. Kroz ovaj projekat smo uspjeli da ih osnažimo, da se suoče sa svojim strahom i da sami dolaze na časove jahanja, bez pratnje roditelja što je bio veliki plus, objasnila je Aldina Selimagić-Šljivo, psihološkinja Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka i najavila sprovođenje projekta Terapijsko jahanje i u budućnosti, možda i u drugim kantonima.

Istrajni u podršci. Zajedno!

Iz udruženja Srce za djecu najavljuju i da povodom 15. februara, Međunarodnog dana dece obolele i lečene od raka, pokreću u online kampanju Istrajni u podršci. Zajedno! Sa ciljem podizanja svesti o raku kod dece i fundraising kampanju, kroz koju će svi moći dati svoj doprinos borbi protiv raka.

Jedan od načina je poziv na humanitarni broj 17010 ili kupovina SRCE proizvoda na srceshop.ba, a za više detalja pratite Facebook stranicu udruženja.

IPKO donirao za Onkološku kliniku u Prištini

Kompanija IPKO uručila je donaciju Onkološkoj klinici Pedijatrijske bolnice u Prištini.

Donacija se sastoji iz mašine za pranje i sušenje veša, jorgana i čaršafa za Pedijatrijsku kliniku, 5 kreveta za hemoterapiju, perika i proteza za dojke za pacijente na Onkološkoj klinici i ličnih potrepština za pacijente.

Rontis organizuje javni događaj za podizanje svesti i brige o ličnom zdravlju

Kompanija Rontis organizuje javni događaj za podizanje svesti i brige o ličnom zdravlju svojih sugrađana, najavila je menadžerka Bojana Dimovska.

Javna manifestacija će se održati 3. februara 2023. godine, uoči Svetskog dana borbe protiv raka, kako bi se podigla svest o raku i podstakla njegova prevencija, otkrivanje i lečenje. Otvorena edukativna manifestacija na temu Prevencija i rano otkrivanje raka, koja takođe ima za cilj da motiviše građane na borbu protiv tabua, biće održana u pozorištu Jordan H.K. Giant u Velesu sa početkom u 18 časova.

Rukovodioci Rontisa su istakli da žele da daju doprinos preventivnom delu podizanja kvaliteta javnog zdravlja, pa su se opredelili da budu organizatori javne manifestacije otvorenog karaktera. Oni su uputili poziv svim građanima Velesa koji žele da saznaju nešto o prevenciji i pregledima koji doprinose ranom otkrivanju i zaštiti od različitih bolesti.

Da saznate više o donacijama za podršku obolelima od raka na Zapadnom Balkanu, registrujte se na našoj Giving Balkans aplikaciji.

Ako želite da i sami pružite podršku podsećamo vas na udruženja koja su u svojim zajednicama posvećena svakodnevnoj borbi raka i pomaganju onima koji se sa njim bore i njihovim porodicama, a kojima je podrška zajednice od neprocenjivog značaja. Samo neka od njih su Uvek sa decom, Zvončica, Fenix, Čika boca, Iskra, NURDOR, Srce za djecu oboljelu od raka, Savetovalište Jefimija, PIPOL, Sve za NJu, Nismo same, Ženski centar Milica, Zaklada Ana Rukavina i Krijesnica. Sigurno znate i za nekog ko nije na listi – javite nam kako bismo napravili priču i proširili krug podrške za one koji, podržavajući važnu borbu, čine značajne stvari u svom okruženju.