Od početka krize izazvane korona virusom, Catalyst se trudio da, na različite načine pruži adekvatan odgovor - kroz pokretanje kampanje na platformi Donacije.rs i podršku različitim organizacijama da pokrenu i vode svoje kampanje posvećena borbi protiv korona virusa, kroz aktiviranje SMS broja 7300, za podršku najugroženijima i kroz konsultativnu i edukativnu podršku neprofitnim organizacijama da se lakše prilagode radu u novonastalim okolnostima.

Ove nedelje, naš direktor Nathan Koeshall, ispričao je nešto više o svim aktivnostima koje Catalyst sprovodi sa ciljem podrške zajednici u borbi protiv korona virusa.

Koji je odgovor Fondacije Katalist na krizu izazvanu korona virusom?

Nakon pojave prvih COVID-19 slučajeva u Srbiji, naši zaposleni započinju sa radom od kuće i praktikovanjem samoizolacije. Otkrili smo da, uz upotrebu digitalnih alata, možemo ostvariti sve rezultate i raditi onoliko koliko smo mogli i u kancelariji.

Odmah smo shvatili i da celokupna kriza i prekid u svakodnevnom funkcionisanju, koje izaziva COVID-19 zahtevaju inovativna i rešenja fokusirana na odgovor. Prvi i najhitniji korak koji smo znali da možemo sprovesti je upotreba naše crowdfunding platforme Donacije.rs, kao brzog mehanizma za prikupljanje sredstava za neprofitne organizacije i neformalne grupe koje su mobilisale svoje kapacitete i resurse, sa ciljem pomognu najugroženijim građanima pogođenim COVID-19.

Catalyst je i sam pokrenuo kampanju za prikupljanje sredstava na Donacije.rs. Koji je cilj ove kampanje i šta možete reći o ostalim kampanjama koje Catalyst, u saradnji sa neprofitnim organizacijama vodi na Donacije.rs?

Catalist Balkans je 19. marta na Donacije.rs lansirao opšti apel za pomoć najugroženijima u borbi protiv COVID-19 virusa. Naknadno smo pokrenuli 5 dodatnih kampanja za ostvarenje različitih ciljeva i pružanje konkretnih rešenja, čiji su vlasnici različite neprofitne organizacije. Sve postojeće kampanje mogu se videti na odredišnoj stranici covid19.donacije.rs.

Takođe, mi aktivno tražimo neprofitne organizacije i neformalne grupe koje bi mogle biti zainteresovane da, kroz pokretanje kampanje na Donacije.rs, podrže predstavnike i predstavnice najugroženjih grupa u svojim zajednicama.

Mogućnost da sredstava prikupljena kroz platformu Donacije.rs u roku od nekoliko dana prebacimo vlasnicima kampanja, tako da oni odmah mogu da koriste ta sredstva za pružanje direktne pomoći je najvažniji deo Katalistovog odgovora ... dobijanje sredstava tamo gde su potrebna, u trenutku kada je to potrebno.

Zadovoljstvo nam je da istaknemo i da od juče, za građane postoji mogućnost doniranja putem SMS-a. Sada svi građani Srbije, iz bilo koje mobilne mreže, mogu poslati poruku bilo koje sadržine na broj 7300 i donirati 200 dinara za podršku borbi brotiv COVID-19 virusa.

Za koje ciljeve su upotrebljena sredstva koja su do sada prikupljena na Donacije.rs?

Do sada je prikupljeno 1.690.000 dinara, zahvaljujući donacijama više od 240 donatora, koje su neprofitnim organizacijama omogućile da brzo:

• obezbede hranu i higijenske potrepštine za 43 osobe u stanju socijalne potrebe iz Pančeva i Beograda (samohrane majke i osobe koji su ostale bez posla);

• obezbede hranu za 15 bolesne dece koja se nalaze na pedijatrijskom odjeljenju KBC Zvezdara, jer je KBC, zbog COVID-19 krize, na nekoliko dana ostao bez mogućnosti da hranu priprema u kuhinji;

• prave i distribuiraju 12.500 maski medicinskom osoblju u Nišu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Sremskoj Kamenici, Novom Pazaru, Boru, Negotinu, Kladovu, Zaječaru, Knjaževcu, Majdanpeku, Despotovcu;

• obezbede hranu i higijenu za beskućnike koji žive na ulicama Beograda.

Na koje sve načine će Catalyst, u budućnosti, raditi na ublažavanju posledica COVID-19 pandemije?

Catalyst ima tri ključna pristupa, za koje verujemo da će na najbolji mogući način podržati domaće filantropske ekosisteme širom regiona.

1) Nastavićemo da neprofitnim organizacijama i neformalnim grupama olakšavamo pristup mehanizmima za prikupljanje sredstava na jednostavan način, putem crowdfunding platforme Donacije.rs. Nastavićemo i da obezbeđujemo mentorstvo za nosioce kampanja, pokretanje i promociju kampanja, a brzo dostavljanje sredstava krajnjim korisnicima će biti prioritet.

2) Radićemo na analizi i deljenju podaka i priča o davanjima namenjenim za ublažavanje posledica COVID-19 pandemije. Od sledeće nedelje, počećemo i da objavljujemo infografike o tome kako zajednice u regionu reaguju i pokazuju solidarnost, kako bi se ublažile posledice krize izezvane COVID-19 pandemijom. Davanja za borbu protiv COVID-19 su sada, takođe, pod-kategorija koja može da se filtrira u okviru naše web aplikacije Giving Balkans.

3) Obezbedićemo podršku za neprofitni sektor, sa ciljem da organizacijama olakšamo iznenadni prolazak kroz digitalnu transformaciju, kroz virtuelne radionice koje ćemo organizovati svakog utorka, srede i četvrtka u 10 časova i na kojima ćemo obraditi širok spektar tema vezanih za onlajn fundraising, digitalni marketing i komunikacije, upotrebu CRM-a i druge relevantne veštine, koje će neprofitnim organizacijama pomoći da se pripreme za nedelje i mesece koji dolaze.

Naša društva će se uvek suočavati sa različitim i ključna stvar za organizaciju koja je posvećena društvenim promenama i opštem dobru je da uvek bude usmerena na pronalaženje rešenja za te izazove, da na njih reaguje i pronalazi načine da se adaptira na trenutnu situaciju.