Hrvatsku je u utorak, 29.12. pogodio jak zemljotres, sa epicentrom u Petrinji, nakon koga je usledilo još nekoliko nešto slabijih potresa, koji su se nastavili i početkom januara.

Kompanije, organizacije i građani iz celog regiona su pokazali solidarnost sa ugroženima i pokrenuli različite akcije za pomoć ljudima iz zemljotresima pogođenih područja.

O tome kako sve možete pomoći i donirati za pomoć susedima već smo pisali, a u nastavku teksta čitajte kako smo u prethodnim danima donirali za pomoć ugroženima u Hrvatskoj.

Akcija Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma

Srpski filantropski forum i Fond B92 pokrenuli su akciju solidarnosti sa građanima Hrvatske postradalim od zemljotresa krajem decembra 2020. godine.

Do sada je realizovana donacija Elixir Fondacije u iznosu od 30.000 evra tako što je kupljeno osam kontejnera za privremeni smeštaj onih koji su ostali bez doma.

Najavljene su i nove donacije, a svi koji to žele da podrže akciju, mogu se javiti na imejlove office@filantropskiforum.com i fond@fondb92.org.

Pomoć kompanije MK Group ugroženima od zemljotresa

Za pomoć žrtvama zemljotresa u Petrinji i celoj Sisačko-moslavačkoj županiji, MK Group i njena hrvatska kompanija Skiper Resort koja posluje u okviru grupe izdvojili su 500.000 kuna, odnosno više od 7,7 miliona dinara, a ovaj iznos uplaćen je na račun Zaklade Solidarna, koja je odmah nakon zemljotresa hitno pokrenula donatorsku akciju.

Zaklada Solidarna je inače kroz svoju akciju do sada prikupila više od osam miliona kuna.

Humanitarna izložba za nastradale u zemljotresu

U Knjižnici „Nikola Zrinski” Čakovec od 11. januara do 8. februara 2021. godine biće održana humanitarna izložba fotografija “Svijet boja u prirodi” jednog od najgrađivanijih fotografa u Hrvatskoj, Petra Sabola Sharpeyea.

Radovi sa izložbe mogu se kupiti uplatom određene donacije na račun Hrvatskog Crvenog križa kao pomoć stradalim u zemljotresu koji je krajem 2020. godine pogodio Petrinju i Sisak.

Kuvanjem prikupili 100 hiljada kuna za pomoć ugroženima

Splitski šefovi, Trio Fantastico, Braco Sanjin, Hrvoje Zirojević i Ivan Pažanin uspeli su u svojoj humanitarnoj akciji za stradale u zemljotresom pogođenim delovima Hrvatske.

U saradnji s Wolt.hr i Solidarna.hr, kolegama Stjepanom Vukadinom, Sonibojem Grginom, Kadena timom i kuvarima volonterima kuvali su raznovrsna jela koja su Splićanke i Splićani iz udobnosti sopstvenog doma mogli naručiti putem Wolt platforme za dostavu hrane. Akciji su se priključili i brojni mali i veliki lokalni preduzetnici, mesari,ribari, pekari,kuvari iz cele Hrvatske, proizvođači maslinovog ulja i začina, trgovački lanci, kao i vinari, pa je uz njihovu i podršku građana za samo 5 dana prikupljeno više od 100.000 kuna.

Akcija “Hodaj, trči, vozi za Petrinju”

Studentski zbor Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima uz podršku prof. dr. sc. Marcele Andreate Koren podržali su humanitarnu akciju “Hodaj, trči, vozi za Petrinju”, koju su pokrenuli Rotary klub Osijek i stranica www.stoperica.hr.

Akciju mogu podržati svi koji to žele, prijavljivanjem za virtualnu trku, a više informacija pronađite na Facebook stranici.

MOL donirao mobilne kućice i sanitarne kontejnere

Kako bi pomogla žrtvama zemljotresa u Hrvatskoj, MOL grupa je donirala 50 mobilnih kućica i šest sanitarnih kontejnera Sisačko-moslavačkoj županiji, području koje je najviše pogođeno ovom prirodnom katastrofom. Kontejneri vredni 125.000 EUR (950.000 HRK) mogu poslužiti kao privremeni smeštaj onima koji su morali napustiti svoje domove.
Prvi kontejneri već su u petak stigli u Petrinju, a ostali će stići sledeće nedelje.

Pomoć u iznosu od 34.000 KM stiže iz BiH

Humanitarna udruga "Kap ljubavi" iz Tomislavgrada u humanitarnoj akciji za pomoć zemljotresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije prikupila je 34.000 maraka.

Pored toga, predstavnici udruženja će u narednim danima otići na lice mesta kako bi sagledali situaciju na terenu i pružili potrebnu pomoć.

U Crnoj Gori pokrenuta akcija za decu pogođenu zemljotresom

U Crnoj Gori pokrenuta je humanitarna akcija sa ciljem prikupljanja knjiga, pribora za crtanje, društvenih igara za decu čiji su domovi uništeni u potresu, kako bi se mališani barem na kratko mogli zaboraviti na situaciju u kojoj su se našli.

Akciju je pokrenula Biljana Popadić Otašević, a priključio joj se crnogorski medij Vijesti. Svi koji to žele akciju mogu podržati tako što će upakovane poklone sa imenom pošiljaoca možete ostaviti na portirnici Vijesti, (Trg nezavisnosti b.b) do četvrtka 14.januara.

Već u petak ovi darovi mališanima krenuće ka Hrvatskoj.

Pored ove akcije, Vijesti su sav prihod od prodatog tiraža novogodišnjeg trobroja donirale za pomoć postradalim krajevima Hrvatske i animirali privrednike i javne ustanove da se pridruže akciji.

Ukoliko i sami želite da podržite naše susede ugrožene zemljotresom, to možete učiniti donacijom za kampanju Zaklade Solidarna ili za kampanju koju Caritas Srbije vodi na našoj platformi Donacije.rs.