Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenuli su pilot projekat „Učionica kakvu želim“, čiji je cilj razvoj preduzetničkog razmišljanja kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Projekat se sprovodi u deset osnovnih škola na teritoriji grada Beograda.

Učenici su kroz ovaj projekat osmislili izgled učionice kakvu žele, a onda su uz pomoć svojih učiteljica napravili i mali finansijski plan i izračunali koliko ta ideja košta. Potom su osmišljavali i male marketinške kampanje u formi videa, gde su objasnili zašto je njihova ideja važna, kako bi prikupili novac od potencijalnih donatora. Finansijska sredstva se prikupljaju putem platforme Donacije.rs.

Đaci su se pokazali kao veoma sposobni, ukupno prikupivši za samo 48 sati čak 780 hiljada dinara. Podrži ih i ti do 20. juna i osvoji neku od simboličnih nagrada, koju su pripremili učenici.

U projekat su se kao partneri uključili i predstavnici privatnog sektora koji su donacijama podržali „male preduzetnike“. Zahvaljujući Erste banci i kompanijama Cetin, Roming netvorks, Knjaz Miloš, i Pozitiv MVP mališani će lakše prikupiti dovoljno novca da prostor u kome uče bude baš po njihovoj želji i meri.

U projektu učestvuju: OŠ „Vasa Čarapić“ (Voždovac), OŠ „Gavrilo Princip“ (Zemun), OŠ „Mladost“ (Novi Beograd), OŠ „Mihajlo Pupin“ (Zemun), OŠ „Branko Radičević“ (Batajnica), OŠ „Mihailo Petrović Alas“ (Stari grad), OŠ „Danilo Kiš“ (Voždovac), OŠ „Braća Baruh“ (Stari grad), OŠ „Jovan Popović“ (Palilula) i OŠ „Despot Stefan Lazarević“ (Zvezdara).

Na kanalima RTS-a od jeseni biće emitovane edukativno-zabavne dečje emisije koje će prikazati ceo proces od ideje do realizacije ovog projekta.

Republički sekretarijat za javne politike osmislio je ovaj projekat uz pomoć učiteljica osnovnih škola, a podršku su pružili projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje “Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU” koji sprovodi GIZ, kao i „Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje“.