U 2021. godini u Srbiji su građani i kompanije donirali 42,5 miliona evra za opšte dobro, podaci su našeg istraživanja „Srbija daruje 2021“.  

Isti podaci pokazuju da su dve trećine dobrotvornih akcija bila humanitarna davanja, prevashodno namenjena lečenju dece i odraslih, a potom za pomoć socijalno ugroženima. 

Zabeležen je očekivani pad u odnosu na pandemijsku 2020. godinu, ali to nije tako loša vest zbog činjenice da je krizna 2020. bila rekordna, kao i zbog socio-ekonomske situacije. Naprotiv, ako se izuzme 2020, koja je i po broju dobrotvornih akcija i po sumi doniranoj kao odgovor na krizu, premašila sve prethodne, godina iza nas bila je najuspešnija filantropska godina u poslednjih sedam. 

Najveći darodavac još jednom su bili građani, koji su kroz masovna davanja donirali više od polovine od ukupne sume, odnosno 60,7% i učestvovali u 32,2% akcija davanja. 

Drugi najveći donator je poslovni sektor, koji je donirao 33,4% od ukupne sume i učestvovao u 32,2% akcija davanja. 

Zanimljiv je podatak da su građani svojim donacijama najviše podržali neprofitne organizacije, dok su kompanije najviše donirale za javne institucije i lokalne i nacionalne vlasti. 

Najpodržavaniji primalac donacija bile su upravo neprofitne organizacije, kojima je darovano čak 75,7% od ukupne sume. 

Sve detalje o donatorima, primaocima donacija, trendovima davanja i ostalim filantropskim podacima u godini iza nas čitaj u našem godišnjem izveštaju, a koje su akcije obeležile 2021. i ko su neki od najvećih donatora, saznaj u nastavku teksta. 

Kompanija Nordeus osnovala fondaciju 

Najveća IT kompanija u Srbiji, Nordeus, do sada je učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama, u okviru kojih je donirala preko 830.000 evra. 

Tokom 2021. godine kompanija je osnovala korporativnu fondaciju sa početnim kapitalom od 2,5 miliona evra, što predstavlja njenu najveću investiciju do sada.  

Strateški cilj Fondacije Nordeus je podrška obrazovanju, odnosno usavršavanje mladih kadrova u IT industriji u Srbiji. 

Mastercard i NURDOR lansirali webshop za doniranje 

Još jedna akcija koju ste sigurno primetili je nova saradnja kompanije Mastercard i NURDOR-a.  U pitanju je lansiranje webshopa za donacije -  Superhero.rs i modnog brenda Superhero. Akciju su podržali i AIK Banka, McCann Beograd, Drive agency, Gampo i Bex kurirska služba. 

Zahvaljujući kampanji Biti nečiji superheroj za samo 45 dana od lansiranja prikupljeno je 3.000.000 dinara putem platforme Superhero.rs, a ukupni iznos donacija za NURDOR je porastao za 21,54% u odnosu na isti period 2020. godine. 

Za ovaj doprinos i dugogodišnju saradnju sa NURDOR-om predstavništvo kompanije Mastercard Europe SA Beograd dobilo je VIRTUS Nagradu za dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora, koju dodeljuje Trag fondacija. 

Unicef podržao decu sa smetnjama u razvoju aukcijom za NFT-jeve 

Sa ciljem prikupljanja sredstava za nabavku asistivne tehnologije za razvojna savetovališta i vrtiće koja bi pomogla deci sa smetnjama u razvoju, UNICEF u Srbiji je organizovao humanitarnu izložbu kolekcije digitalnih tokena – NFT. Pored izložbe, organizovana je i onlajn aukcija NFT tokena na stranici donacije.unicef.rs, tokom koje su firme i pojedinci mogli da kupe tokene u kriptovalutama i time podrže akciju.  

Početna cena NFT-a je iznosila 1 Eethereum, odnosno oko 4.000 evra. Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) podržala je akciju obezbeđivanjem 15 NFT tokena. Aukcija je trajala do 19. decembra, a sav prihod od prodatih digitalnih tokena usmeren je u svrhe nabavke asistivne tehnologije. 

Kompanija Delhaize Srbija podržala zdravstvo 

Najveći maloprodajni lanac u Srbiji, Delhaize Srbija, donirao je UNICEF-u 200.000 evra za opremanje neonatalnih odeljenja u zemlji. Ova donacija realizovana je u okviru kampanje „Tako mali da bi u srce stali”.  

Donirana sredstva namenjena su za nabavku prvog transportnog vozila za prevremeno rođene bebe, aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi za Neonatalni centar Kragujevac, kao i aparata za terapijsku hipotermiju za Zavod za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu.  

Pored toga, donirana sredstva su usmerena i za obezbeđivanje stručne obuke osoblja u sprovođenju medicinskih procedura i principa u oblasti neonatologije.  

Građani i kompanije pomogli sanaciju zemljotresa u Hrvatskoj 

Fond B92 i Srpski filantropski forum pokrenuli su akciju za podršku stanovništvu Hrvatske koje je izgubilo svoje domove u razornom zemljotresu na području Banije.  

Jedna od kompanija koja se odazvala akciji je Elixir Grupa, koja je akciju podržala donacijom u iznosu od 30.000 evra, sa ciljem nabavke osam stambenih kontejnera za privremeni smeštaj osoba.  

Inicijativu je podržala i kompanija Messer Tehnogas a.d. Beograd donacijom od tri stambena kontejnera u vrednosti od 11.000 evra.  

MK Group i AIK banka izdvojile više od 55 hiljada evra za program podrške porodici 

U okviru tradicionalnog programa „Podrška porodici” MK Group petu godinu zaredom dodeljuje novčane subvencije zaposlenima koji su postali roditelji.  

Od iniciranja programa, podržano je više od 620 porodica u ukupnom iznosu od preko 263.000 evra, dok je u 2021. godini izdvojeno više od 55.000 evra za pomoć porodicama.  

Zajedno sa AIK Bankom program je proširen i eksterno, obezbeđivanjem novčanih donacija porodilištima u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ukupno je izdvojeno više od 700.000 evra namenjenih za poboljšanje uslova u porodilištima. 

Kompanija DM drogerie markt uložila 186.000 evra u razvoj zajednice 

Tokom 2021. godine kompanija DM drogerie markt d.o.o. Beograd investirala je preko 186.000 evra za podršku zajednici kroz brojne dobrotvorne inicijative. 

 Jedna od inicijativa za podršku obrazovanju jeste saradnja sa Fondacijom „Novak Đoković” za rekonstrukciju i opremanje vrtića u Topoli i Velikom Popoviću, u okviru koje je kompanija investirala 59.500 evra.  

Zatim, kao pomoć institucijama koje zbrinjavaju decu bez roditeljskog staranja lanac drogerija je donirao više od 15.000 evra.  

Realizovana je i akcija „Čepom do osmeha”, u okviru koje je u Pivnicama obezbeđeno pet pomagala i kombinovano igralište, prilagođeno i za decu sa invaliditetom.  

Za podršku zdravstvu kompanija je usmerila ukupno 39.000 evra tokom 2021. godine.  

U okviru tradicionalne akcije „Movember”, kompanija je Klinici za urologiju Kliničkog centra Kragujevac donirala medicinsku opremu u vrednosti od 12.700 evra.  

Pored toga, nastavljena je tradicionalna podrška sigurnim kućama širom Srbije. 

Telenor fondacija omogućila realizaciju održivih projekata  

Na konkursu „Zamisli sve 2021” odabrana su četiri projekta iz oblasti obrazovanja, kulture, umetnosti, zaštite životne sredine i socijalne inkluzije, kojima Telenor fondacija dodeljuje više od 34.000 evra.  

Na poziv su mogle da se prijave humanitarne i neprofitne organizacije, kao i fondacije koje su registrovane u Srbiji, sa idejom za projekat koji nudi održiva i inovativna rešenja za aktuelne izazove u zajednici.  

Među nagrađenima je projekat pod nazivom „Umetnost u prolazu”, koji je realizovalo Udruženje građana „Kruna”, a koji predstavlja jedini projekat u zemlji i regionu za uključivanje slepih i slabovidih osoba u oblasti ulične umetnosti kroz inovativan pristup. 

Fast food Smerdov Vršac – donacije hrane u vrednosti od preko 178.500 evra 

Malo preduzeće Fast Food Smerdov iz Vršca od 2018. godine donira hranu i namirnice socijalno ugroženim porodicama, crkvama, manastirima, organizacijama socijalne zaštite i vrtićima.  

Preduzeće je tokom 2021. godine, u saradnji sa Bankom hrane Beograd, svakodnevno obezbeđivalo obroke za 70 đaka iz socijalno i ekonomski ugroženih porodica na teritoriji opštine Vršac.  Za to vreme, obezbeđeno je 7500 besplatnih obroka za socijalno ugrožene đake i podeljeno 19 tona hrane na teritoriji opština Vršac i Plandište, u vrednosti od 178.500 evra.  

Za svoj doprinos filantropiji u 2021, Fast Food Smerdov dobio je VIRTUS nagradu za filantropiju u kategoriji malih i srednjih preduzeća. 

Kampanja „Spasimo hranu – spasimo humanost“ 

Donacije hrane svakako su jedna od tema koje su obeležile godinu iza nas, pre svega zahvaljujući kampanji Koalicije za dobročinstvo: Spasimo hranu – spasimo humanost, kojom je obeležen Nacionalni dan davanja i prikupljene donacije u vrednosti od 115.000 EUR. Ovom kampanjom, Koalicija je pokrenula inicijativu o ukidanju PDV-a na donacije hrane. 

Ova kampanja okupila je više od 40 kompanija, organizacija i institucija. 

Neke od njih su: 

  • Kompanija Delhaize Srbija, koja je podržala kampanju donacijom od više od 14 tona namirnica, prikupljenih uz pomoć građana, namenjenih za preko 24 humanitarne organizacije širom zemlje. Dodatnu podršku kampanji Delhaize je pružio donacijom od oko 8.500 evra za pomoć ustanovama koje su deo Saveza za pomoć nedovoljno razvijenim osobama Srbije (MNRO).  

  • Podršku borbi protiv gladi pružila je i kompanija Nestlé Srbija, donacijom više od 220.000 prehrambenih proizvoda. Donirani proizvodi prikupljeni su u akciji tokom koje je za svaki kupljen Nestlé proizvod u prodavnicama Univerexport, kompanija izdvojila isti proizvod za humanitarne svrhe. Pored toga, i sami zaposleni su donirali sredstva za kupovinu namirnica.  

  • Lidl Srbija KD je tokom 9. i 10. oktobra omogućio da kupci u odabranim prodavnicama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Zaječaru i Šapcu doniraju kupljene namirnice. Uz podršku građana, prikupljeno je 4,5 tone hrane. Uz to, kompanija je obezbedila i 2 tone potrebnih namirnica za pravljenje paketa hrane. 

  • DM drogerie markt je Banci hrane Beograd donirao proizvode u vrednosti većoj od 17.000 evra. 

Zaključak 

Ovo su samo neki od primera akcija i donatora koji su svojim dobročinstvima obeležili 2021. godinu.  

Kao pozitivan trend može se izdvojiti porast online donacija – samo preko platforme Donacije.rs, kroz 38 crowdfunding kampanja lansiranih u prethodnoj godini, prikupljeno je oko 180.000 evra. 

Za više podataka i primera o dobrotvornim davanjima tokom 2021. godine pogledajte naš izveštaj Srbija daruje 2021, a ukoliko smatrate da smo nekog propustili da dodamo na listu, pošaljite nam podatke i rado ćemo to učiniti. 

Za svakodnevni pristup podacima o stanju filantropije u Srbiji, ali i na Zapadnom Balkanu koje možete iskoristiti za svoju sledeću CSR ili fundraising strategiji, registrujte se u našoj Giving Balkans aplikaciji. Ukoliko želite da najvažnije vesti o filantropiji u regionu svake nedelje dobijate u svoj inbox, prijavite se na naš newsletter