Godina iza nas donela je promene u svakodnevnom životu i načinu na koji funkcionišamo, ali je značajno uticala i na stanje dobročinstva, kako u Srbiji, tako i u regionu

Veliki broj davanja tokom prošle godine odnosio se na podršku zajednicama u borbi protiv štetnih posledica Kovida -19, ali ni davanja za druge svrhe nisu izostala.

U Srbiji su građani i kompanije donirali više od 90 miliona evra za opšte dobro. Ukupan iznos donacija za prevazilaženje posledica pandemije iznosio je 42,1 odsto

Ovaj značajan porast ukupne darovane sume u odnosu na sve prethodne godine uticao je i na povećanje prosečne donacije po pojedincu sa 4,9 evra u 2019. na 13 evra u 2020. godini, što je najveći zabeležen iznos od kako se bavimo istraživanjem filantropskih davanja u Srbiji.

Još jedna značajna promena odnosi se na darodavce. Za razliku od prethodnih nekoliko godina kada su najveći donator po ukupno darovanoj sumi bili građani kroz masovna davanja, najveći donator u godini iza nas bio je poslovni sektor, koji je donirao više od 22,1 miliona evra.

Građani, koji su drugi najveći donator donirali  su čak 15, 4 miliona evra, što je čak dva puta više u odnosu na prethodnu godinu.

Sve detalje o donacijama, darodavcima i svrhama za koje smo donirali tokom prošle godine pogledajte u našem godišnjem izveštaju Srbija daruje 2020, koji smo ove godine objavili u nešto drugačijem, interaktivnom formatu, a u današnjem blogu saznajte ko su, prema rezultatima našeg istraživanja bili najveći donatori i kako su izgledale akcije kroz koje je prikupljeno najviše sredstava u godini iza nas.

Rekordna donacija za ekonomski razvoj: Philip Moris International donirao 4 miliona EUR

Kompanija Philip Moris International donirala je NALED-u krajem 2020. godine više od 4 miliona evra za tehnološki razvoj u Srbiji.

Ovim je započeo trogodišnji projekat „StarTech“, koji sprovodi NALED, a koji je namenjen digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća.

U okviru projekta su planirana tri javna poziva i dodela do 100 grantova od 15.000 do 100.000 dolara, kao i vaučera za 1.000 sati ekspertske podrške za ulaganje u digitalnu transformaciju svog biznisa, istraživanje i uvođenje inovativnih proizvoda i usluga.

Ovo je, inače, prvi put da se ovako velika suma usmeri na ekonomski razvoj.

MK Group donirala više od million EUR za podršku zdravstvenom sistemu i ugroženima

U 2020. godini „MK Group“ je donirala više od milion evra, od čega najveći deo vezan za posledice pandemije COVID-19.

Kao kompanija koja se među prvima uključila u borbu protiv korona virusa, MK Group je finansirala nabavku neophodne medicinske opreme za 12 zdravstvenih institucija, obezbedila let privatnim avionom za lečenje bolesne dece u SAD i odmor za 450 medicinskih radnika u hotelima svom vlasništvu u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Kompanija je tokom pandemije podelila humanitarne pakete sa hranom za socijalno ugrožene građane u vrednosti od 150.000 evra.

Za svoju podršku zajednici kompanija je dobila ovogodišnju glavnu VIRTUS nagradeu za filantropiju, za doprinos na nacionalnom nivou, koju dodeljuje Trag fondacija.

SFF, Fond B92 i UNICEF, uz podršku poslovnog sektora prikupili su više od 1,6 miliona EUR za borbu protiv COVID-19

Srpski filantropski forum, Fond B92 i UNICEF, uz podršku poslovnog sektora prikupili su više od 1,6 miliona evra u novcu i preko 85 hiljada evra u robi, sa ciljem podrške zdravstvenom sistemu Srbije.

Najveći deo davanja vezanih za pandemiju korona virusa predstavljao strateška ulaganja: opremu, vozila i druga osnovna sredstva za rad zdravstvenih institucija.

Ovde je posebno važno istaći ulogu Srpskog filantropskog foruma u pravovremenom informisanju darodavaca o potrebama i tokovima donacija. U saradnji sa Nordeusom i UNICEF-om kreirana je svakodnevno ažurirana tabela potreba i vremenski rok isporuke. Podaci su svakodnevno proveravani sa Ministarstvom zdravlja kako bi se izbegla preklapanja. Ovakav način pravovremenog informisanja i transparentnog rada je pomogao u prikupljanju sredstava, a često i podsticao donatore da daju više.

Velika donacija u borbi protiv pandemije: Petrohemija donirala više od million EUR

Jedna od najvećih korporativnih donacija Vladi Srbije, u svrhe podrške u suzbijanju posledica pandemije, je donacija preduzeća HIP-Petrohemija Pančevo, koje je doniralo je 1.003.944 evra Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Sredstva su namenjena za obezbeđivanje medicinske opreme i robe.

NIS donirao skoro milion evra kroz program „Zajednici zajedno”

Kompanija NIS a.d. Novi Sad pokrenula je program „Zajednici zajedno” 2009. godine, kroz koji je do sada realizovano više od 950 projekata.

Kompanija je odlučila da u 2020. godini fokus programa bude na unapređenju bezbednosno-informacionih sistema i digitalizaciji nastavnog programa u obrazovnim ustanovama. Osnovnim i srednjim školama u 12 gradova Srbije darivano je 973.749 evra.

Jedna od škola koje su dobile podršku je Osnovna škole „Dragan Lukić” za čije kabinete su nabavljene interaktivna tabla, projektori, laptopovi, tableti za učenike i školski nameštaj. Još jedan primer je Osnovna škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Sava Jovanović Sirogojno” u Zemunu, koja je dobila nove interaktivne digitalne stolove, interaktivne table, projektore i laptopove.

Philip Morris Operations a.d. Niš – 400 hiljada EUR za borbu protiv COVID-19

Značajnu podršku u borbi protiv COVID-19 pružila je i kompanija Philip Morris Operations a.d. Niš, koja je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje donirala 400.000 evra, koji su usmereni ka zdravstvenim centrima širom Srbije, sa ciljem podrške tokom epidemije.

Takođe, kompanija je donirala medicinsku opremu, u koju spadaju laringoskopi, infuzione pumpe, pacijent monitori, aspiratori i aparati za inhalacionu sedaciju, kao i zalihe Gradu Nišu u vrednosti od 26.656 evra.

Podrška dijaspore: Sead Becko Ademović donirao opremu u vrednosti od 270 hiljada EUR  Domu zdravlja Tutin

Jednu od najvećih humanitarnih akcija u dijaspori, za kupovinu savremene dijagnostičke opreme Domu zdravlja Tutin, pokrenuo je Sead Becko Ademović.

Tokom akcije je prikupljeno 270.000 evra za kupovinu najmodernijeg skenera i rendgena, zamenivši tako više od 15 godina staru opremu.

Hemofarm podržao zdravstveni sistem Srbije donacijom većom od 204.000 EUR

Kompanija Hemofarm a.d. Vršac u 2020. godini je zdravstvenim institucijama u Srbiji pružila pomoć u vidu opreme i lekova u vrednosti od oko 204.113 evra, od čega su u lečenju obolelih od COVID-19 posebno značajni medicinski kreveti, zajedno sa potrebnom opremom i dušecima, dodeljeni Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije. Vrednost doniranih kreveta iznosila je 47.471 evra.

Dijaspora iz Švajcarske donirala 170 bolničkih kreveta, vrednosti veće od 200.000 EUR za KC Kragujevac

Mićo Vukić iz Tićina (Švajcarska) je, uz podršku humanitarne organizacije „Nemanjići Tićino” i dijaspore iz Švajcarske, donirao 170 bolničkih kreveta Kliničkom Centru Kragujevac u ukupnoj vrednosti većoj od 200.000 evra.

Milomir Glavčić u 2020. donirao 130.000 evra Kovačima (Kraljevo)

Primer za donacije pojedinaca je Milomir Glavčić, dobrotvor iz Kanade, Milomir Glavčić, koji već 48 godina unazad donira za različite svrhe i podršku zajednici u Srbiji.

U 2020. godini donirao je 130.000 evra građanima iz sela Kovači kod Kraljeva, a tokom prethodnih godina svojim dobročinstvom je doprineo izgradnji mosta na Ibru, izgradnji crkava i domova kulture.

Zaključak

U današnjem blogu potrudili smo se da za vas izdvojimo 10 akcija koje su se izdvojile po najvećim zabeleženim sumama. Za više podataka i primera o dobrotvornim davanjima tokom 2020. godine pogledajte naš izveštaj Srbija daruje 2020, ili se registrujte na našoj Giving Balkans aplikaciji za svakodnevni pristup dubinskim podacima o filantropiji i davanjima u Srbiji, ali i celom regionu.

Kako ne bismo želeli nikoga da nepravedno izostavimo, pozivamo vas da nam pišete ako smo nekog izostavili, kako bismo dopunili i ažurirali listu.

Bez obzira na to da li su u pitanju korporativne, pojedinačne ili neke druge donacije, važna je transparentnost i promocija filantropskih davanja, jer na taj način radimo na podizanju svesti o značaju filantropije, ističemo dobre primere podrške zajednici i motivišemo i druge aktere u zajednici da daju svoj doprinos i podršku.