U školskoj 2020/21.godini prvi prioritet je da se obezbedi zaštita zdravlja učenika, nastavnika i svih zaposlenih u školama, i da se u meri u kojoj je to moguće, obezbedi kvalitetno obrazovanje.

Od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao važna epidemiološka mera, propisana je obavezanošenja maski za sve učenike, nastavnike i zaposlene,tokom boravka u školi. Ministarstvo je, takođe, predvidelo da maske za decu nabavljaju roditelji.

Nažalost, za socijalno ugrožene porodice ova obaveza predstavlja veliko opterećenje, a neke od porodica neće biti u mogućnosti da za svoju decu kontinuirano obezbeđuju maske.

Pored toga, od škola se zahteva pojačana briga o higijeni školskih objekata, što će značajno uticati na povećanje troškova za nabavku sredstava za dezinfekciju. Kako se materijalni troškovi škola obezbeđuju se iz budžeta lokalnih samouprava, već sada je jasno da siromašne opštine neće biti u mogućnosti da obezbede sve što je školama neophodno u izmenjenim okolnostima.

Zbog toga je udruženje "Društvo za održivu budućnost - Koraci" na našoj platformi Donacije.rs pokrenulo kampanju čiji je cilj prikupljanje sredstava za nabavku maski za učenike teškog materijalnog stanja i dezinfekcionih sredstava za škole u najsiromašnijim opštinama u Srbiji.

Cilj je da se tokom akcije obezbedi pomoć za ukupno 60.000 učenika i 100 škola na teritoriji cele Srbije.

U prvoj fazi, koju možete podržati online donacijom na našoj platformi Donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300, biće obezbeđena pomoć za 6.000 učenika i 10 škola, nabavkom višekratnih dečijih maski, i sredstava za dezinfekciju.

Podržite đake i škole i tako omogućite da se nastava u ovoj školskoj godini odvija u uslovima pune zdravstvene bezbednosti - donirajte online na platformi Donacije.rs, ili pošaljite SMS bilo koje sadržine na broj 7300.