Kampanju “Prosledi knjigu” možete podržati doniranjem novca na crowdfunding platformi JustGiving, ali i poklanjanjem dečijih knjiga. U Beogradu, knjige možete donirati već 30. novembra, na Filozofskom fakultetu.

Crowdfunding kampanju je pokrenula Melissa Djukić, koja se sa mužem Zoranom pre 3 godine iz Londona preselila u selo Tometino polje na Divčibarima. Takva odluka došla je iz želje da brz i stresan gradski život zamene mirom sela, gde mogu da se bave različitim hobijima kao što su pravljenje vina i rakije, tkanje i ostalai ručni radovi, ali i rade i na tome da u ovom kraju pomognu razvoj seoskoh turizma.

Radeći na razvoju lokalne zajednice, oni su primetili da u njoj postoji jedan problem. Iako je deci u gradovima lako da dođu do najrazličitiih knjiga, u ruralnim delovima zemlje situacija je veoma drugačija. Za mnogu decu knjige su luksuz, a i škole koje pohađaju često nemaju dovoljno knjiga, posebno onih koje nisu deo školskog programa.

Projekat “Prosledi knjigu” želi to da promeni kako bi deca u svim delovima zemlje mogla da se razvijaju i otkrivaju svet putem čitanja. Knjige koje se traže nisu lektire, a mogu biti romani, biografije, kratke priče, knjige poezije kao i knjige za učenje veština, i da naravno odgovaraju uzrastu dece. Kako su knjige namenjene i mlađima koji tek uče da čitaju, poželjne su i slikovnice sa manje teksta.

Kratkoročni cilj projekta je da se u Tometinom polju napravi mala mobilna biblioteka od nekih 50tak naslova za decu uzrasta između 7 i 11 godina. To ne bi bilo čitav objekat, već kutije sa najlepšim dečijim knjigama koje bi bile na raspolaganju svima. Na duge staze, plan kampanje je otvaranje dodatnih biblioteka u ruralnim oblastima širom Srbije.

Za informaciju kako i gde možete da donirate knjige posetite Facebook stranicu ili kontaktirajte Miu Marković na mia.markovic@gmail.com.

A ako već imate pripremljene knjige koje niste stigli da odnesete u najbližu dečiju biblioteku, onda posetite Filozofski fakultet, 30. novembra između 11 i 14h, jer će tamo studenti pedagogije prikupljati knjige za projekat “Prosledi knjigu".

Donirajte, poklonite knjige i pomozite da deca širom Srbije otkriju radost čitanja.