Organizacija srpskih studenata u inostranstvu ima tri cilja. Pomaže srednjoškolcima i studentima da odu na studije u inostranstvo, kroz pružanje informacija i povezivanje sa sadašnjim studentima; umrežava studente koji su na studijama u inostranstvu i radi na podsticanju povratka u maticu nakon stručnog usavršavanja u inostranstvu.

U doba Covid-19, događaji ove organizacije i uobičajena druženja su limitirana i dobila su svoju online verziju. Pandemija nam svima je jasno stavila do znanja koliko je važno ostati povezan, pružati uzajamnu podršku i imati potporu zajednice. Kako bi Organizacija srpskih studenata u inostranstvu to mogla da realizuje u novom, digitalnom formatu potrebna im je podrška zajednice.

Zbog toga su odlučili da naprave onlajn platformu koja će omogućiti objedinjavanje tri cilja organizacije.

Najpre će napraviti platformu za povezivanje studenata (vid društvene profesionalne mreže) na kojoj će studenti i studentkinje moći da vide profile sadašnjih i bivših studenata koji su iz iste sfere obrazovanja i/ili istog univerziteta i biće u mogućnosti da sa njima uspostave kontakt zarad zajedničke saradnje i druženja.

Takođe, poslodavcima koji sa organizacijom sarađuju na projektu ,,pOSSIbility” i pružaju stručne prakse, biće omogućeno da vide gde i šta studenti i studentkinje, članovi i članice organizacije, studiraju, da se sa njima povezuju i biraju praktikante po svojoj meri.

Kroz kasnije faze razvijanja platforme, biće uveden i poseban odeljak za buduće studente u inostranstvu koji će sadržati intervjue sa našim sadašnjim studentima i vodiče o studijama u inostranstvu (informacije o procesu prijave, dobijanja vize, osiguranja, stipendija itd).

Ova platforma će znatno olakšati komunikaciju studentima koji se nalaze širom sveta, u različitim vremenskim zonama. Oni će biti u mogućnosti da lakše pronađu kolege i svoje sunarodnike u svetu, dok će vama – donatorima, biti omogućeno da vidite sve profile studenata, povežete se sa njima za saradnju i doprinesete redukovanju ,,odliva mozgova” kroz podsticanje povratka mladih u Srbiju.

Da bi platforma zaživela potrebna je vaša pomoć, koju možete pruđiti na dva načina - online donacijom na Donacije.rs, ili uplatom na račun udruženja. Donirajte već danas i pružite podršku srpskim studentima u inostranstvu.