Nacionalni dan davanja, koji se organizuje po četvrti put 9. oktobra, ove godine je potpuno posvećen donacijama hrane i podržan je kroz kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“ koja je u toku.

Ovim povodom, a tačno mesec dana pred Nacionalni dan davanja, na crowdfunding platformi Donacije.rs pokrenuta je inicijativa za prikupljanje novčanih donacija, kako bi se građanima Srbije pružila prilika da daju svoj doprinos za kupovinu hrane koja će biti donirana najugroženijim sugrađanima.

Sve novčane donacije koje budu prikupljene kroz ovu inicijativu biće preusmerene na kupovinu osnovnih životnih namirnica koje će u paketima biti donirane najugorženijim građanima, preko partnerskih organizacija: Banka hrane Beograd, Federacija banaka hrane Srbije, Fondacije SOS dečija sela Srbija, Fondacije Humano srce Šapca i ADRA (Adventistički razvojni i humanitarni rad).

Kampanjom „Spasimo hranu, spasimo humanost“ ukazujemo na problem prekomernog bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane u našoj zemlji, i do sada je podrška građana zaista velika. Sada, građani imaju priliku da se pridruže kampanji i kroz ovu inicijativu za prikupljanje novčanih donacija koju smo pokrenuli pred Nacionalni dan davanja, rekao je Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma.

U Srbiji, na granici apsolutnog siromaštva živi gotovo pola miliona ljudi (sedam odsto stanovništva), i mnogi od njih zavise od donacija hrane, dok se sa druge strane dnevno baca oko dva miliona kilograma hrane. I dok kampanja „Spasimo hranu, spasimo humanost“ ukazuje na ovaj problem i okuplja aktere iz različitih sektora kako bi se unapredio ekosistem za donacije hrane, na Nacionalni dan davanja, građani i kompanije će moći da učestvuju u konkretnim akcijama doniranja. Građani i kompanije mogu da posete stranicu www.spasimohranu.rs za više informacija kako mogu da se uključe i pomognu.

Do sada su kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“ podržale Delhaize, Lidl, Glovo, DM, Nestle, Američka privredna komora u Srbiji (AmCham), Hemofarm fondacija, Eurobanka, Erste banka, advokatska kancelarija Živković-Samardžić, advokatska kancelarija Gecić Law, BlackRock, Elixir Group, FoodScaleHub, NALED, Carnex i MK grupa, a očekuje se podrška još većeg broja kompanija i organizacija.

Nacionalni dan davanja i kampanja „Spasimo hranu, spasimo humanost“ se realizuju u sklopu Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Pridružite se inicijativi i omogućite obrok svojim sugrađanima na platofrmi Donacije.rs ili donacijom na račun:

Za više informacija o kampanji i načinima za uključivanje možete da posetite veb sajt: http://spasimohranu.rs/