Kreativni pogon je udruženje građana iz Novog Sada koje je svojim dugogodišnjim angažmanom u oblasti kulture uspelo da se izdvoji i iskristališe osobeni pravac decentralizacije i razvoja kulture u ruralnim sredinama koristeći, u svetu priznati metod - društveni cirkus.

Očajno stanje kulture u ruralnim teritorijama podstaklo ih je da pokušaju da svojim delovanjem utiču na to da se takvo stanje promeni. Prve korake napravili su u Čereviću, malom mestu na Dunavu, a trenutno su angažovani na projektu rekonstrukcije nezavisnog kulturnog centra u malom, po lepoti jedinstvenom, mestu na krajnjem severu Vojvodine - u Novom Kneževcu.

Sa opštinskom upravom i mesnom zajednicom Kreativni pogon sklopio je ugovor na 10 godina, o korišćenju prostora nekadašnje zemljoradničke zadruge. Prostor sa velikim izlogom nalazi  se u samom centru, na putu ka velikom parku i reci Tisi. 

Započeta je adaptacija prostora, sazidani toaleti, popločani delovi, napravljen plan evakuacije, dorađena struju. Mesto je nazvano Kulturna zona, a svi ga već zovu K3.

Kako najavljuju iz Kreativnog pogona, K3 će biti mesto koje će pružiti utočište za rad i razvoj dobrih ideja hrabrim grupama, udruženjima, inicijativama i  pojedincima koji vole svoje mesto, koji žele da čuvaju prirodu, kulturno nasleđe i zajednička dobra.

U prostoru K3 će biti mesta za svakoga ko želi da stvara ili koristi kulturu. Biće to mesto na kom će se okupljati celokupna zajednica. Mesto na kom će se održavati kreativne radionice za decu, probe, izložbe. K3 će biti otvoren prostor u kom će svako moći da nađe svoje mesto bez obzira na različitosti i važno je naglasiti da će prostor biti na raspolaganju bez novčane nadoknade. Kada bude krenuo sa radom, K3 će funkcionisati po principu otvorenog kalendara.

Svaki donator će  bez obzira na udaljenost od Novog Kneževca imati čast da njegovo ime bude ispisano na glavni stub u prostoriji - to će biti zajednički stub kulture.

Da bi se ova ideja realizovala, Kreativnom pogonu je potrebna podrška zajednice, a možete je pružiti online donacijom na platformi Donacije.rs, ili uplatom na račun udruženja.

Donirajte još danas i pomozite da Novi Kneževac dobije svoju zonu za kulturu