Mimo prava i ustava, bez javne debate i adekvatnog informisanja, građane Beograda snima više od hiljadu kamera, na nepoznatim lokacijama.

Pametna tehnologija masovnog biometrijskog nadzora, koju u okviru projekta „Sigurno društvo“ uvodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, omogućava i prepoznavanje naših lica i analizu našeg kretanja.

Širom sveta sve je glasniji protest protiv ovakvih tehnologija, jer se diskutabilan doprinos opštoj bezbednosti plaća preskupo – ljudskim pravima i slobodama. Upotrebu ovako invazivne tehnologije policija je obrazložila neodređenim i protivrečnim izjavama, a rizik od zloupotrebe osetljivih podataka o ličnosti do danas nije otklonjen, ni adekvatno sagledan.

Kao odgovor, građani i organizacije udruženi u inicijativi #hiljadekamera pokrenuli su akciju mapiranja i označavanja javnih prostora pod nadzorom, i otkrili na ulicama i trgovima gotovo trostruko više kamera u odnosu na broj koji je objavio MUP. Pokrenuli su diskusiju sa stručnjacima i međunarodnim organizacijama i upozoravali na nesagledive društvene posledice. Animirali su hiljade istomišljenika da potpišu peticiju za zabranu biometrijskog nadzora u Srbiji, a sve aktivnosti do sada finansirali su isključivo resursima aktivista i organizacija, koje je ova inicijativa tokom protekle dve godine okupila.

Sa ciljem da nastavi svoju borbu za zaštitu privatnosti građana, Inicijativa #HiljadeKamera pokrenula je crowdfunding kampanju na platformi Donacije.rs. Donacijom za ovu kampanju podržavate borbu protiv masovnog biometrijskog nadzora.

Cilj kampanje je da se prikupi 1.000.000 dinara, kojima će se finansirati nastavak aktivnosti inicijative #hiljadekamera, okupljanje i jačanje zajednice, dalje obeležavanje kamera, izrada mape javnih prostora pod nadzorom, stvaranje naučnog i umetničkog sadržaja eksperata i zajednice, organizacija događaja, informisanje i edukacija građana. Važno je da se što veći broj sugrađana uključi u borbu protiv #hiljadekamera.

Kampanju možete podržati online donacijom na linku, a za različite iznose donacija prikupljeni su različiti paketi zahvalnosti.