Fond solidarnosti nastao je kao odgovor radnika i radnica u kulturi na aktuelnu krizu izazvanu COVID-19 pandemijom, usled koje je veliki broj onih koji rade u kulturi ostao bez posla i sredstava i za život.

Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije osnovali su Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Udruženje likovnih kritičara AICA Srbija, Stanica – Servis za savremeni ples, BAZAART i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS). Ovaj fond namenjen je svim radnicama i radnicima u kulturi i umetnicima koji su zbog vanrednog stanja i krize izazvane pandemijom ostali bez ikakvih primanja, ali i onima od čijeg neposrednog radnog angažovanja zavisi kulturna i umetnička produkcija (u ovu kategoriju spadaju modeli, statisti, tehničari, itd) i koji nemaju nikakvih zagarantovanih radnih  prava.

Kroz Fond solidarnosti, uz podršku različitih donatora, obezbedjena je pomoć od po 30 hiljada dinara za  150 umetnika i umetnica, radnika i radnica u kulturi koji su ostali bez većeg dela ili svih prihoda u prethodnom periodu, a koji nisu bili obuhvaćeni drugim merama pomoći.

Međutim, pomoć je i dalje potrebna. Zbog toga je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije na našoj platformi Donacije.rs pokrenula kampanju, kroz koju će obezbediti jednokratnu novčanu pomoć za još 20 radniika i radnica u kulturi, koji su zbog nemogućnosti da rade egzistencijalno ugroženi.

Kampanju možete podržati online donacijom na našoj platformi Donacije.rs, uplatom na račun Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije broj 205-351975-08, kod Komercijalne banke, svrha uplate za FOND SOLIDARNOSTI, ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300.

Pokažite solidarnost sa radnicima i radnicama u kulturi, koji su usled COVID-19 krize ostali bez primanja i podržite ih online donacijom ili slanjem SMS poruke na broj 7300.