Specijalnoj bolnici za plućne bolesti koja je u Covid sistemu na jugu Srbije, neophodna hitna pomoć za pacijente inficirane korona virusom sa juga Srbije.

Odlukom Ministarstva zdravlja od 29. juna 2020. godine, Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici ušla je u sistem COVID bolnica i u njoj su do danas smeštena 63 pacijenta.

Ovo je peta Covid bolnica u sedam opština Pčinjskog okruga (četiri su u okviru Medicinskog centra u Vranju).

Direktor ove zdravstvene ustanove dr Slaviša Kostić navodi da je početni kapacitet za zaražene virusom Covid-19 bio 32 kreveta. Ali kako se broj zaraženih povećao, do 9. jula kapacitet je dupliran i u potpunosti popunjen.

Sada su smeštena 63 pacijenta sa teškim oblicima upale pluća, što je maksimali kapacitet za Covid bolesnike.

U ovoj vanrednoj situaciji, specijalnoj bolnici pored postojeće medicinske opreme kojom raspolaže, nedostaje oprema za hitno lečenje sve većeg broja obolelih od korona virusa, jer svakog dana su zahtevi za smeštaj novih pacijenata. Ova oprema biće namenski korišćena u delu COVID bolnice i doprineće efikasnijem lečenju covid bolesnika, ali i održanju bezbednog rada i lečenja neinficiranih pacijenata.

U surduličkoj Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, trenutno ima i 64 pacijenata koji nisu zaraženi virusom COVID-19, a u ambulanti se dnevno pregleda i više od 40 pacijenata sa područja sedam opština juga Srbije.

Medicinske radnike i obolele od COVID-19 u ovoj bolnici možete podržati online donacijom, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.