Facebook stranice Čarolija darivanja i Čarolija darivanja BiH služe da pojedinci saznaju koje su rođendanske želje dece bez roditeljskog staranja, kako bi im kupili poklone. Pored toga, na stranici BiH su trenutno aktivne 2 posebne akcije: kupovina novogdišnjih paketića i uplate sredstava za stipendije srednjoškolaca.

Hrvatsku stranicu vode Mirta, Silvia i Tereza, a do sada se u darivanje ovim putem uključilo oko 23.000 ljudi koji su poklonima za rođendane, mature i druge događje uveselili korisnike oko 50 domova za decu bez roditelja.

“Sve je počelo 2015. kada su Mirta i Katarina došle na ideju da svako dijete u jednom osječkom dječjem domu dobije poklon koji je stvarno zaželjelo. Ideja koju su objavili na svojim profilima naišla je na dobar odjek pa su kontaktirale i ostale dječje domove po cijeloj Hrvatskoj. S konceptom rođendanskog mjesečnog darivanja, krenuli smo prije godinu dana”, opisuje početak Čarolije darivanja Dubrovčanka Tereza, koja studira u Zagrebu.

Princip je jednostavan - svakog meseca domovi pošalju spisak dece čiji rođendani slede narednog meseca i koja je njihova rođendanska želja, kao i adresu i kontakt osobe koja može da primi paket. Objava se prenese na stranicu, a pojedinci se potom sami javljaju kako bi se dogovorili ko će koji poklon obezbediti. Oni ih takođe sami šalju odnosno uručuju.

Stranicu Čarolija darivanja BiH je pokrenula Belma Hadžibajrić, koja je rođena u Zagrebu, ali trenutno živi u Sarajevu, a ideju da grupu aktivira i u Bosni je dobila upravo kao aktivna članica hrvatske grupe.

Čarolija darivanja BiH sarađuje sa dečijim domovima Sigurnom kućom, Centrom za decu bez roditeljskog staranja Duga, Centrom za slepe i slabovide Sarajevo, a nedavno je dogovorena i saradnja sa Socijalno-pedagoškom životnom zajednicom USK-a.

Pred početak praznične sezone, u grupi je objavljen i poziv građanima da kupe novogodišnje paketiće za decu u Penny marketima Alipašino polje, Velešići, Nedžarići, Blažuj i Vogošća. Cena jednog paketića iznosi 15 EUR (30 KM).

Uz to, 15. novembra je takođe pokrenuta akcija putem koje građani mogu da uplaćuju mesečne stipendije za učenike srednjih škola koji žive u domovima, ondosno hraniteljskim porodicama u iznosu od 25 EUR (50 KM) mesečno, kako bi im se obezbedila kontinuirana podrška tokom ovih važnih godina razvoja.

Obradujte ih - deca u Hrvatskoj i BiH čekaju na vaš poklon.