Godinu iza nas je u celom svetu obeležila kriza izazvana Korona-19 virusom, ali uprkos tome je u širom regiona zabeležen skok u davanjima kako bi se posledice krize umanjile. Pandemija je podstakla rast u donacijama, kao i solidarnost među ljudima što se beleži u svim zemljama zapadnog Balkana.

Od početka krize do 31. maja 2021. smo obradili podatke o 5.993 dobrotvorne akcije usmerene na otklanjanje posledica korona virusa na Zapadnom Balkanu, vrednosti 71.803.845 EUR.

Iznos donacija

U svim zemljama Zapadnog Balkana najveći donator je poslovni sektor, osim u Albaniji, gde su građani najviše donirali. Kompanije i neprofitne organizacije su nesebično priskočile u pomoć i pokazale solidarnost u vreme kada nikome od nas nije bilo lako. Od poslovnog sektora koji je u velikoj meri poneo teret nabavljanja potrebne medicinske opreme, preko neprofitnih organizacija koje su i u najtežim uslovima izlazile na teren, do građana, koji su i darivali i volontirali kako bi pomogli svojim komšijama i zajednicama.

 

 

Upotreba donacija

Kao što je i očekivano, najveći broj davanja vezanih za pandemiju bio je usmeren na zdravstvenu zaštitu. U svim zemljama Zapadnog Balkana beležimo podatak da se najviše donira za potrošnu robu, poput maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju. Za potrošna dobra izdvojena je praktično polovina iznosa a na Kosovu i u Severnoj Makedoniji i preko 60%. Nabavka medicinske opreme takođe je bio istaknut cilj.

 

 

Primaoci donacija

U Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Severnoj Makedoniji najveći procenat donirane sume namenjen je za lokalne i nacionalne vlasti, dok su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini najviše podržane institucije.

 

 

Podsećamo da i sami možete podržati svoje zajednice u borbi protiv korona virusa online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.

Neprofitne organizacije iz Srbije koje imaju ideju kako da pomognu najugroženijima od COVID-19 pandemije podsećamo da u svakom trenutku mogu pokrenuti svoje crowdfunding kampanje na Donacije.rs.