Beogradski maraton nije samo prilika za pokazivanje fizičke spremnosti. Na njemu učesnici pokazuju i izuzetnu sposobnost za saosećanje, kapacitet za dobročinstvo, i ljubav prema svojim sugrađanima i gradu. Na Beogradskom maratonu nastaju i podržavaju se mnoge inicijative i dešavaju se dobra dela. Tako su i ove godine mnoge kompanije i grupe pojedinaca učestvovale u trci i donirale novac bolnicama, školama i najugroženijima.

Puštanjem u nebo tačno 6.639 crvenih balona počela je Trka zadovoljstva na Beogradskom maratonu - ovaj broj je simboličan jer je upravo toliko osoba u Srbiji samo tokom 2016. preminulo od posledica povišenog krvnog pritiska. Ovih dana ste se sigurno zapitali šta predstavljaju velike naduvane crvene lopte postavljene u centru grada sa natpisima „Osećaš li pritisak“ i „Misliš li da će da izdrži?“. Upravo je na taj način Hemofarm fondacija predstavila svoju kampanju „Ne dozvoli da pukne“ sa idejom da građane podstakne na redovnije kontrole krvnog pritska, koji je jedan od najčešćih uzroka smrti u zemlji. Svaki drugi građanin ima problem sa visokim pritiskom, koji se još naziva i tihi ubica jer je jedan od glavnih uzročnika infarkta i drugih srčanih oboljenja sa smrtnim ishodom.

Zaposleni kompanije Pernod Ricard su u simboličnoj trci obezbedili donaciju za „Bitku za porodilišta“ Fonda B92, zahvaljujući kojoj će Opšta bolnica u Čačku dobiti pacijent monitor sa EKG kao i neonatalni aspirator, a preko 700 članova tima BelHospice je sakupilo 35.000 EUR za palijativno zbrinjavanje onkoloških pacijenata i članova njihovih porodica.

U susret obeležavanju Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, udruženje „Progovori" organizovalo je veliku edukativnu akciju na 31. Beogradskom maratonu, pod nazivom „Odustajanje nije opcija – aktiviraj se u borbi protiv raka". Tom prilikom su se prikupljala sredstva za kupovinu genetskih testova koji mogu da ukažu na mogućnost obolevanja od raka jajnika i dojke.

Inicijativa Digitalna Srbija imala je zanimljiv cilj - ideja njihove akcije bila je da se zajednički iskaže javna podrška i prikupe sredstva za dalji razvoj besplatnog portala petlja.org koji osnovcima u Srbiji daje mogućnost da naprave svoje prve programerske korake. U akciju #TrkaZaPetlju uključili su se zaposleni u sedam kompanija okupljenih u Inicijativi Digitalna Srbija - Nordeus, Telenor, Telekom Srbija, Societe Generale Srbija, Microsoft, New Frontier Group i Karanović&Nikolić - koji su pokazali podršku i skrenuli pažnju na važnost razvijanja algoritamskog načina razmišljanja još u osnovnoj školi. Dodatni podstrek ovoj inicijativi dalo je nedavno istraživanje koje je pokazalo da 81% stanovnika Srbije mlađih od 60 godina podržava uvođenje predmeta informatika i računarstvo u obavezno obrazovanje već od prvog razreda osnovne škole. Kao odgovor na ovu potrebu, besplatni portal Petlja pruža mogućnost učenja u modernom interaktivnom okruženju, uz materijale na srpskom jeziku koji su usklađeni sa zvaničnim nastavnim programom.

Katarina Anđelković iz @FondacijaPetlja potvrdila je kako će prikupljena sredstva u #TrkaZaPetlju biti uložena. #bgmaraton #bgdmaraton #BeogradskiMaraton pic.twitter.com/GxdezjrMbY

— Inicijativa Digitalna Srbija (@DigitalnaSrbija) April 23, 2018

Za one koji baš i nisu ljubitelji spotskih aktivnosti, bio je organizovan malo drugačiji maraton humanitarnog karaktera. Gastro vodič „Ukus Beograda“ u saradnji sa fondacijom „Budi human“ na dan održavanja maratona organizovao je takmičenje u specijalnoj disciplini – jedenju krempita. Na ovaj dan posetioci nekoliko beogradskih restorana mogu da uživaju u ovoj poslastici tako što će je platiti slanjem SMS-a na broj 3030 i time doniraju novac onima kojima je najpotrebniji, a pre svega obolelima od malignih bolesti.

Ravnopravnost je važna tema u svakom demokratskom društvu i deo je naše svakodnevice, pa je tako i neizostavni deo jednog velikog događaja poput maratona. Sedmi put zaredom se na Beogradskom maratonu organizuje akcija "Ravnopravno do cilja" u saradnji poverenika i Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda. Broj učešća sportista sa invaliditetom se godinama uvećavao, a ove godine su prvi put obezbeđena i maratonska kolica. Cilj ove akcije je da ukaže na činjenicu da su osobe sa invaliditetom ravnopravne sa ostalim građanima.

Svake godine je sve više trka i akcija filantropskog karaktera, koje imaju veliki uticaj i vidljivost među građanima. Kroz ovo, prvenstveno sportsko takmičenje,širi se duh davanja koji treba da bude prisutan u svim aspektima našeg svakodnevnog života. Još jedne godine pozdravljamo humane građane i sportiste koji su učestvovali na Beogradskom maratonu: vidimo se sledeće godine sa još dobrih priča!