Udruženje „Zadrugarstvo" iz Kragujevca su prošle godine osnovale porodice osoba sa teškoćama u razvoju. Želeli su da svojim članovima porodice, komšijama i sugrađanima sa intelektualnim poteškoćama i drugim pervazivnim razvojnim poremećajima obezbede edukaciju i lakšu integraciju u društvo, uz ostvarivanje ciljeva u oblasti socijalne zaštite.

U svoje pograme rada redovno uključuju osobe sa invaliditetom i trude se da poboljšaju njihovu inkluziju u društvo. S druge strane, u želji da svoje zalaganje učine održivim, na leto 2022. godine odlučuju da pokrenu kampanju koja će omogućiti prvo socijalno preduzeće u njihovom gradu.

Cilj od preko million dinara obezbedio bi osnivanje radionice za reciklažu papira, gde bi korisnici i korisnice njihovih programa imali siguran prostor za rad, što bi im pružilo osamostaljivanje i ekonomsku nezavisnost.

Uz mnogo truda, promišljanja, planiranja, zagovaranja i podršku našeg tima na putu uspešnog crowdfundinga, Zadrugari su ostvarili svoju misiju: njihova kampanja zajedničnog finansiranja je, kako i ime takvog oblika prikupljanja sredstava sugeriše, uz pomoć 65 donatora ostvarila željene rezultate.

Danas je uveliko formirana prva grupa korisnika koju čine četiri odrasle osobe sa teškoćama u razvoju. Njhovu inicijativu je u međuvremenu nagradila Beogradska otvorena škola kao jednu od sedam najznačajnijih inicijativa koje su zaživele 2022. godine.

Osnivačica udruženja „Zadrugarstvo” Tamara Popović nam u novom intervjuu, govoreći u ime svih Zadrugara koji su učestvovali u kampanji, otkriva detalje o procesu, ideji i koliko je izazovno biti na putu unapređenja kvaliteta života u zajednici.

 
Zašto ste odlučili da pokrenete kampanju na Donacije.rs i šta vam je to donelo? 

Tamara: Do crowdfunding kampanje, Zadrugarstvo je bilo samo ideja koju smo prezentovali najbližoj sredini, i znali smo da nas čeka dugi put do ostvarenja našeg cilja — formiranja prvog socijalnog preduzeća u Kragujevcu. Budući da smo jedna mlada inicijativa, bili smo svesni da bi dosta vremena bilo potrebno da preko projektnog finansiranja ostvarimo našu misiju.

Socijalna preduzeća, pogotovo ako se bave temama cirkularne ekonomije, ne mogu da funkcionišu odvojeno od zajednice. Stoga, crowdfunding kampanja je delovala kao najbolji i najefikasniji način da se povežemo sa zajedicom, upoznamo je sa svojim programom i sakupimo sredstva za pokretanje radionice.

Na platformu Donacije.rs uputila nas je Mladenka Majerić, savetnica za fundraising iz Zagreba, a već nakon prvog sastanka sa timom Donacije.rs znali smo da smo na pravom mestu.

Kako ste motivisali podržavaoce da se angažuju za pokretanje prvog socijalnog preduzeća u Kragujevcu?

Tamara: Velika motivacija nije bila potrebna. Zajednica je svesna da osobe sa teškoćama u razvoju nisu dovoljno integrisane u društvo, kao i da se većina dostupnih socijalnih servisa fokusira na aktivnosti, koje podrazumevaju razonodu i reakreaciju. Ostvarivanje prava na rad kod osoba sa invaliditetom je tek u začeću u Srbiji i drago nam je, da je zajednica shvatila važnost inkluzije kroz uključivanje u programa rada.

Osobe sa teškoćama u razvoju poseduju nebrojene talente, afinitete, kao i veoma jaku želju da doprinose i osećaju se korisno. Društvo je dužno da oslušne njihove potrebe i da ih podrži na putu ostvarivanja svrsishodnog i bogatog života. Podržavaoci su prepoznali značaj našeg programa i beskrajno smo zahvalni što su nam, kao jednoj mladoj organizaciji, ukazali poverenje i odlučili da se uključe.

Da li ste koristili i druge metode prikupljanja sredstava tokom kampanje? Ako da, koje? 

Tamara: Društvene mreže su predstavljale naš primaran način zagovaranja ideje socijalnog preduzetništva. Nakon dve nedelje kampanje organizovali smo benefit žur, gde smo pokušali „uživo“ da zajednici približimo naše ciljeve. U neformalnoj atmosferi smo detaljnije dočarali stanje socijalne zaštite u Kragujevcu, kao i neophodnost jedne ovakve inicijative. Na benefit žuru smo prodavali grafike tri beogradska dizajnera, čijom kupovinom se direktno podržala kampanja. Takođe, zamolili smo sve prisutne da podele link na svojim društvenim mrežama, što je znatno unapredilo vidljivost kampanje.

Koje su bile ohrabrujuće, a koje otežavajuće okolnosti tokom kampanje? Šta ste iz toga naučili? 

Tamara: Kampanja ima svoj tok, koji je nemoguće u pripremi potpuno predvideti, i zato je bitno osluškivati reakcije zajednice. Mi smo kampanju detaljno isplanirali i imali plan medijskog prezentovanja za naredih mesec dana. Međutim, negde na polovini kampanje smo shvatilli da je potrebno motivasati zajednicu na druge načine i izaći iz okvira društvenih mreža. 

Bilo je dosta improvizacija, trebalo je iznova prilagođavati grafičku prezentaciju, kako bi ideja ostala „sveža“ tokom trajanja cele kampanje. Takođe, kampanju smo sproveli u nezgodnom trenutku, u vreme odmora tokom jula i avgusta, pa smo se brinuli da li ćemo uspeti da dopremo do svih koji bi bili raspoloženi da nas podrže. Najvrednija lekcija koju smo naučili tokom celog procesa je ostati otvoren i biti spreman brzo se prilagoditi zahtevima kampanje.

Navedete nam tri benefita koje vam je doneo crowdfunding. 

Tamara: Kao što smo već napomenuli, do crowdfunding kampanje Zadrugarstvo je bilo samo ideja, sa kojom je bilo upoznato neposredno okruženje. Nama se sve ostvarilo preko crowdfunding kampanje i zato je ona imala toliko važnu ulogu u formiranju Zadrugarstva, tako da ne možemo da se ograničimo na samo tri benefita!

Nakon 30 dana, Zadrugarstvo je dobilo oblik, vizuelni identitet, zajednicu i definisan program rada za narednih godinu dana. Uspeli smo da upoznamo širu zajednicu sa našim idejima, sakupimo novac za pokretanje radionice, aktiviramo zajednicu u prikupljanju reciklažnih sirovina, kao i da oformimo tim Zadrugarstva. Dve vredne devojke, koje trenutno rade kao koordinatorka radionice i radna asistenkinja, upoznali smo baš zahvaljujući kampanji!

Da li smatrate da je crowdfunding dobar način povezivanja sa zajednicom? 

Tamara: Naravno, i to smo direktno videli po završetku kampanje, kada smo postavili reciklažne punktove za sakupljanje iskorišćenih paklica cigareta. Kragujevčani su se tokom kampanje upoznali sa našim programom, tako da su se kutije od početka punile neverovatnom brzinom.

Takođe, meštani su se samoinicijativno organizovali i postavili još 10 neformalnih reciklažnih punktova u svojim stambenim zgradama i na radnim mestima. Na mesečnom nivou Zadrugarstvo sakupi i preradi oko dva gradska kontejnera paklica. Kragujevčani su prihvatili Zadrugarstvo kao svoju priču i mislim da se osećaju ponosno što učestvuju u nečem lepom i humanom.

Osim finansijskog podsticaja, da li je kampanja donela još neku vrednost za vaš rad? Ako da, koju? 

Tamara: Mislim da je kampanja najpre doprinela vidljivosti osoba sa invaliditetom i ukazala na važnost inkluzije kroz uključivanje u programa rada. Pokrenuli smo jednu veliku temu i čini mi se da smo, kroz zanimljive grafičke sadržaje, uspeli da skrenemo pažnju šire zajednice. Nakon završetka kampanje primili smo dosta pisama podrške, gde su ljudi hteli da podele dobre primere inkluzije iz njhove sredine. Socijalno preduzetništvo je tek u začetku u Srbiji i drago nam je da se u zajednici probudilo interesovanje i želja za promenom.

Šta mislite da je najviše doprinelo uspehu vaše kampanje?

Tamara: Mislim da je zajednica prosto prepoznala našu iskrenu želju da napravimo društvenu promenu i podržimo one koji nisu samostalni bez naše pomoći. U kontekstu Kragujevca, naša inicijativa je bila pionirska i imala je za svrhu da pokaže da su društvene promene i poboljšanje opšteg javnog dobra mogući, a zajednica je želela da bude deo nečeg novog, svežeg i humanog.

Da li podržavaoci još uvek mogu da podrže vaš rad i na koji način?

Tamara: Lokalna zajednica kroz prikupljanje reciklažnog materijala i dalje pomaže rad Zadrugarstva. Krajem decembra plasirali smo naš prvi proizvod - kalendare za 2023. godinu odštampane na ručno proizvedenom papiru i dizajnirane od strane Irene Gajić i Milana Maksimovića. Kupovinom kalendara se direktno pomaže rad Zadrugarstva. Kalendari su jako brzo planuli, što nam je dalo samopouzdanje da planiramo sledeće akcije. Od marta ove godine, podržavaoci će moći da se učlane u Klub prijatelja Zadrugarstva i time direktno učestvuju u radu našeg socijalnog preduzeća.

Da li ste bili zadovoljni uspehom kampanje? 

Tamara: Izuzetno, sa svim divnim stvarima koje nam je kampanja donela! Činjenica da smo za 33 dana sakupili 88% sredstava čini nas izuzetno zadovoljnim i ponosnim, a pogotovo jer je zajednica to omogućila. Kampanja nam je dala ogromnu motivaciju da dokažemo ukazano poverenje.

Kako danas funkcioniše vaša radionica za reciklažu papira i kako opisujete napredak zadrugara koji su angažovani u radu?

Tamara: Sredinom oktobra otvorili smo vrata naše inkluzivne radionice, koja raspolaže svom opremom za reciklažu i proizvodnju papira. Radionica ima četiri korisnika, odrasle osobe sa teškoćama u razvoju, kojima se pruža individualna podrška u procesu radnog obučavanja od strane radnih asistenata.

Naši korisnici su brzo savladali tehnike reciklaže i proizvodnje papira, i izuzetno su nas iznenadili svojom kreativnošću i posvećenosti poslu. Vrlo su ponosni na sebe i stvorili su jaka prijateljstva unutar radionice, što smatramo najvećim uspehom. Trenutno proizvodimo papir formata od A5 do A3, a uskoro ćemo da dopremimo radionicu opremom za štampu, sečenje i prelom papira, tako da ćemo moći da ponudimo veći spektar proizvoda.

Da li planirate da lansirate nove kampanje na Donacije.rs u budućnosti? 

Tamara: Trenutno nemamo planova za pokretanje nove kampanje, ali ako do toga u budućnosti dođe, sigurno ćemo se obratiti timu Donacije.rs!

Koji savet imate za organizacije koje tek treba da lansiraju kampanje na Donacije.rs? 

Tamara: Neophodno je kampanju detaljno promisliti i isplanirati, pogotovo način na koji se ideja komunicira sa zajednicom. U sklopu priprema kampanje, tim Donacija nam je zadao vežbu - mapiranje zajednice, koja se pokazala kao izuzetno korisna. Međutim, kao što smo već napomenuli, teško je u potpunosti predvediti reakcije zajednice, pa bih savetovala organizacijama da budu uporne i da ne odustaju, jer svaka kampanja ima svoje faze. Najbitnije je osluškivati reakcije zajednice i biti spreman prilagoditi se promenama.  

Ukoliko vaša neprofitna organizacija ili nezavisni medij želi da pokrene svoju kampanju na Donacije.rs i dođe do podrške zajednice, saznajte kako platforma funkcioniše, a zatim popunite formular sa detaljima o svom radu i ideji koju želite da sprovedete u delo.