Prema podacima našeg godišnjeg istraživanja o stanju filantropije - Srbija daruje 2019, građani i kompanije u Srbiji donirali su 34,5 miliona evra za opšte dobro u 2019. godini, što pokazuje rast dobrotvornih davanja od 26,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje o filantropiji u Srbiji predstavili smo u četvrtak, 23. aprila, putem online događaja, u okviru koga smo sa sagovornicima iz USAID Srbija, Udruženja NURDOR i kompanije NORDEUS razgovarali o stanju filantropije u Srbiji, ali i o filantropskom odgovoru na COVID-19 krizu.

Prema podacima našeg istraživanja, u Srbiji je od 16. marta do 16. aprila 2020. godine, donirano oko 9 miliona evra za borbu protiv posledica korona virusa.

"Svi smo u ovome zajedno i samo zajedno možemo ovo da prevaziđemo" istakla je Jelena Avramović, specijalistkinja za upravljanje projektima, USAID Srbija.

Nathan Koeshall, direktor naše organizacije, istakao je jedan od pozitivnih trendova tokom COVID-19 krize porast online donacija, čak i kada su velike sume u pitanju, izrazivši nadu da će se taj trend nastaviti i nakon što trenutna kriza prođe.

Jedna od kompanija koje su se uključile i pružile podršku u ublažavanju posledica COVID-19 krize je i Nordeus, koji je obezbedio donaciju za Srbiju, ali je reagovao i na globalnom nivou, pokrenuvši kampanju za Svetsku zdravstvenu organizaciju.

“Čuli smo da je bilo važno da se brzo reaguje, nakon čega smo kontaktirali UNICEF i Fond B92 da proverimo koje su ključne potrebe zdravstvenog sistema i kako mi na te potrebe možemo da odgovorimo i tako smo došli na ideju gde možemo da usmerimo naše davanje. Nakon toga smo napravili taj model kroz koji su i naši zaposleni mogli svojom donacijom da pomognu zajednici i doniraju koliko žele, a Nordeus kao kompanija svaku donaciju matchuje”, objasnio je Miloš Paunović, CSR menadžer u Nordeusu.

Govoreći o inicijativi koju Nordeus sprovodi na globalnom nivou, Paunović je objasnio da su želeli da iskoriste prednost koju nudi Top Eleven Manager, platforma koja ima 200 miliona korisnika na globalnom nivou. Najpre su krenuli da komuniciraju poruke Svetske zdravstvene organizacije na društvenim mrežama, a potom su unutar igre kreirali poseban dres koji su igrači mogli da kupuju, a novac prikupljen na taj način preusmeren je ka Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Govoreći o planovima za budućnost i CSR strategiji u narednom periodu Paunović je istakao da veruje da ćemo u narednom periodu verovatno imati veliki broj strategija usmerenih ka rešavanju posledica trenutne situacije.

"U narednom periodu, kroz Digitalnu Srbiju, trudićemo se da pomognemo i privredi i trudićemo se da, nakon krize pratimo potrebe koje će se javiti u društvu. Mislim i da će se CSR strategije menjati smeru rešavanja posledica ove situacije", objasnio je on.

 

 

 

 

Kada je u pitanju filantropija u Srbiji u 2019, zanimljiv je podatak da su neprofitne organizacije druga od strane građana najčešće podržavana grupa, koja je dobila 30,6% akcija podrške. Kada je reč o darovanoj sumi, neprofitne organizacije su na prvom mestu - za njih je donirano 54,3% od ukupnog iznosa.

Govoreći o ovom trendu, Tamara Klarić, aktivistkinja udruženja NURDOR naglasila je značaj transparentnosti i poverenja. “Legitimitet, transparentnost i odgovornost su tri principa kojih treba da se pridržava civilni sektor i daje primer drugima. Toga se pridržava i NURDOR. Takođe, povratna informacija za donatora od strane i civilnog sektora sa druge strane je veoma važna”, objasnila je ona.

Jedan od trendova koji ne možemo sa preciznošću pratiti su davanja dijaspore. Prema podacima našeg izveštaja Srbija daruje 2019, davanja dijaspore su ostala na istom nivou kao prethodne godine, ali činjenica je da ove sume stalno fluktuiraju. Govoreći o boljem povezivanju sa dijasporom, Jelena Avramović iz USAID-a istakla je da je najvažnije da ljudi ostanu informisani i povezani.

“Sa novom tehnologijom bi trebalo da bude bolja sutuacija za dijasporu kada su u pitanju donacije. Važno je i da se povežu organizacije u inostranstvu sa onim u Srbiji, kao i da se uključe međunarodni donatori”, objasnila je ona.

Svi učesnici saglasili su se u zaključku da je ključ u partnerstvu između građana, kompanija i neprofitnog sektora, kao i da kultura davanja neće biti ugrožena trenutnom krizom, jer smo svi imali priliku da se uverimo u to koliko je podrška važna.

Istraživanje „Srbija daruje“ deo je Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, predvođena Fondacijom Ana i Vlade Divac. Ostali članovi koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Istraživanje je sproveo Catalyst Balkans u partnerstvu sa Trag fondacijom, ai uz dodatnu podršku Čarls Stjuart Mot fondacije, Fond braće Rokfeler i Balkanskog fonda za demokratiju. Detaljne nalaze istraživanja pogledajte u godišnjem izveštaju Srbija daruje 2019.