Sa ciljem da i ove godine poveća svest građana o problemu bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane, ali i da doprinese povećanju donacija hrane, Koalicija za dobročinstvo, Fondacija Ana i Vlade Divac i Srpski filantropski forum su u prethodna četiri meseca realizovali drugi ciklus kampanje Spasimo hranu, spasimo humanost. Kampanja je pokrenuta uoči petog Nacionalnog dana davanja i zahvaljujući podršci više od 40 kompanija, partnerskih organizacija i medija kao i hiljada građana koji su udruženim snagama prikupili 73.577 kilograma hrana u vrednosti višoj od 30 miliona dinara, ponovo je postignut veliki uspeh i prevaziđen prošlogodišnji rezultat uprkos postojećoj krizi i poskupljenju osnovnih životnih namirnica.

Snaga naše kampanje ogleda se u zajedništvu i međusektorskoj saradnji koja omogućava svima da se uključe. Tako smo i ove godine imali inovacije u vidu trajno postavljenih kutija za donacije hrane od strane građana u većim prodavnicma u Beogradu, akciju pripreme obroka za ugrožene sa predstavnicima medija, ukidanje bankarskih provizija za uplatu donacija za kupovinu paketa hrane od strane vodećih društveno odgovornih banaka, kao i značajne donacije velikih proizvođača hrane. Mediji su i ove godine dali značajnu podršku ciljevima kampanje na čemu se posebno zahvaljujemo, izjavio je Željko Mitkovski, menadžer projekta iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Donacije prikupljene tokom kampanje Spasimo hranu, spasimo humanost i Nacionalnog dana davanja distribuiraju se ugroženim građanima preko partnerskih organizacija: Banka hrane Vojvodine, Banka hrane Niš, Fondacija SOS Dečija sela Srbija, Fond Humano srce Šapca, ADRA Srbija - Adventistički razvojni i humanitarni rad i Ženski solidarni front.

U protekle dve godine, Srbija se popela skoro 100 mesta na listi Svetskog indeksa davanja, što nije nikada zabeleženo ni u jednoj oblasti i na to treba da budemo ponosni. Rezultat koji smo postigli u "spašavanju hrane" za najsiromašnije, govori o tome da je napravljen veliki pomak u razvoju dobročinstva. Sa očekivanim učešćem vlade Republike Srbije, kroz nastavak rada Saveta za filantropiju, ukidanjem PDV-a na hranu pred istekom roka trajanja i druge podsticaje za filantropiju, stvorićemo još bolje uslove za rast dobročinstva, solidarnosti, empatije, čime ćemo snažno jačati i celokupno društvo, rekao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

O značaju i uticaju kampanje Spasimo hranu, spasimo humanost, pored pomenutih merljivih rezultata, govore i priznanja i nagrade. Kampanja Spasimo hranu, spasimo humanost, koju je za Koaliciju za dobročinstvo razvila agencija New Moment New Ideas Company, dobitnik je titule Kampanje sa svrhom Grand Prix 2022, kao i tradicionalnog godišnjeg priznanja Udruženja za tržišne komunikacije Srbije.

Koaliciju za dobročinstvo čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Srpski filantropski forum, Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. Više informacija o kampanju dostupno je na www.spasimohranu.rs.