2020. godina je bila u mnogo čemu posebna. Pandemija Kovida-19 donela je sa sobom vanredno stanje i potpuno izmenjen način života.

Vanredno stanje je inspirisalo i drugačije načine da brinemo, pokažemo empatiju i darujemo. Darodavci i primaoci su bili brzi i efikasni u sagledavanju i odgovaranju na situaciju. Dobročinstvo je 2020. godine bilo od značajne pomoći Vladi Republike Srbije u borbi sa pandemijom.

Ukupna novčana vrednost filantropskih akcija za posledice pandemije višestruko nadilazi novčanu vrednost davanja za svaku drugu pojedinačnu temu i čini 42,1% ukupne zabeležene darovane sume u 2020. godini.

Ako izdvojimo činjenicu da je saniranje posledica pandemije u 2020. godini bilo zastupljeno u najvećem procentu akcija, najvažnije teme su ostale iste kao u 2019. godini, i to u istom redosledu – zdravlje, podrška marginalizovanim grupama, smanjenje siromaštva i obrazovanje, uz, naravno, manju procetualnu zastupljenost svih ovih tema nego prethodne godine, nauštrb davanja za posledice pandemije. Uprkos tome, u pogledu donirane sume i druge teme beleže rast.

Pandemija je uslovila i promenjenu sliku darodavaca. Nakon nekoliko godina u kojima su davanja građana bila veća od davanja poslovnog sektora, ove godine je on kroz 38,1% akcija darovao nešto više od polovine ukupne zabeležene darovane sume. Građani, koji su nekoliko godina bili najaktivniji i najveći darodavci, ove su godine na drugom mestu, a pružali su podršku onima kojima je ona bila potrebna nevezano za pandemiju.

Ko je donirao za otklanjanje posledice pandemije u Srbiji?

Godinu su obeležile i znatno veće donacije državnim organima. Povećane nadležnosti u vanrednom stanju čiji je cilj bio sprovođenje epidemioloških mera uzrokovale su da čak 43,4% ukupne zabeležene sume bude upućeno državi (lokalnim i nacionalnim vlastima i institucijama). Imajući u vidu da je pomoć državi bila upućivana i kroz neprofitne organizacije kao posrednike, ovaj procenat je verovatno i veći.

Kome su namenjene donacije za borbu protiv kovida u Srbiji?

Ove i druge ključne podatke o davanjima usmerenim na saniranje posledica pandemije COVID-19 saznajte u našem interaktivnom online izveštaju.

Podsećamo da i sami možete podržati svoje zajednice u borbi protiv korona virusa online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.

Neprofitne organizacije iz Srbije koje imaju ideju kako da pomognu najugroženijima od COVID-19 pandemije podsećamo da u svakom trenutku mogu pokrenuti svoje crowdfunding kampanje na Donacije.rs.