Tema koja je obeležila prošlu godinu, kada su filantropija i donacije u pitanju svakako su davanja za podršku u borbi protiv posledica COVID-19, a građani, kompanije i neprofitne organizacije nastavljaju da doniraju za ovu svrhu i na početku 2021. godine.

U nastavku teksta čitajte o davanjima za borbu protiv korona virusa kojima smo podržali svoje zajednice tokom prošle i početkom ove godine.

Prikupljeno 3.525.000 RSD za pomoć dramskim umetnicima

Kompanija Mozzart u saradnji sa poznatim glumcima iz Srbije organizovala je humanitarnu akciju za podršku dramskim umetnicima, koji su usled pandemije korona virusa ostali bez posla.

U pitanju je predstava „Balkanski špijun“ odigrana preko ZOOM platforme, emitovana na Mozzart YouTube kanalu. Građani su šerovali link na svojim društvenim mrežama, a iznos donacije je rastao sa svakim deljenjem, pa je prikupljena suma na kraju iznosila 3.525.000 dinara. Predstava je u roku od 24 časa imala više od 200.000 pregleda.

U online izvođenju „Balkanskog špijuna“, po tekstu Dušana Kovačevića, volonterski su učestvovali Dragan Bjelogrlić (uloga Ilije Čvorovića), Mima Karadžić (Đura), Vesna Trivalić (Danica), Branka Katić (Sonja) i Gordan Kičić (Petar Markov Jakovljević) i Zoran Kesić (narator).

Ovo je inače prva ZOOM predstava u Evropi, a akcija u okviru koje je izvedena nosi naziv „Mozzart za vas i glumce“.

Donacija Fondacije Ana i Vlade Divac bolnici u Kragujevcu

Fondacija Ana i Vlade Divac i Nj.K.V. Princeza Katarina obezbedili su donaciju za Covid bolnicu u Kragujevcu.

Potrebna pomoć stigla je zahvaljujući velikodušnosti dugogodišnje donatorke iz SAD, Anke Erne.

Donacija u vrednosti od 7.000 evra obuhvata veliku količinu hirurških maski za lice, zaštitne rukavice, lekove (C vitamin i probiotik) i četke i metle za održavanje higijene.

Donacija kompanije Meridian domu zdravlja u Loznici

Kompanija Meridian je tokom cele prošle godine podržavala borbu protiv COVID-19 u Srbiji kroz različite akcije i donacije.

Kompanija je u skladu sa potrebama donirala novac i neophodnu medicinsku opremu, u skladu sa potrebama pojedinačnih institucija.

U okviru akcije Meridian tim je obišao više od 60 gradova širom Srbije, a jedan od njih bila je i Loznica, kojoj je krajem decembra Meridian donirao neophodnu opremu u vidu bezkontaktnih toplomera, stolova, stolica i drugih potrepština, kako bi se prijem pacijenata nesmetano odvijao.

Donaciju je u ime doma zdravlja primila direktorka Branka Krasavac, koja se u ime koleginica i kolega zahvalila na podršci.

Donacije kompanije NIS

Jedna od kompanija koje su u godini iza nas konstantno pružale podršku u borbi protiv COVID-19 je i kompanija NIS.

NIS je u saradnji sa Unicefom donirao 50 kiseoničkih protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC „Dragiša Mišović“.

Takođe, kao pomoć obolelim pacijentima i zdravstvenim radnicima, kompanija je donirala i 20.000 litara pijaće vode „Jazak“ KBC „Dr Dragiša Mišović“, KBC „Bežanijska kosa“, KBC „Zvezdara“, kao i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ u Zrenjaninu.

Pored toga, kompanija je prošle godine, kroz program „Zajednici zajedno“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, uložila 116,5 miliona dinara za unapređenje rada 20 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Takođe, tokom vanredne situacije, volonteri NIS-a su donosili namirnice sugrađanima čije je kretanje bilo ograničeno, izrađivali zaštitne maske i vizire, dezinfikovali javne površine…

Hajriz Brčvak podržao Dnevni centar Berane

Humanista iz Bijelog Polja, Hajriz Brčvak, podržao je tokom 2020, zajednicu u Crnoj Gori donacijama za borbu protiv COVID-19, čija je vrednost u novcu i robi iznosila više od pola miliona evra.

Jedna od donacija stigla je krajem decembra 2020. i u Dnevni centrar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Beranama. Brčvak je Dnevnom centru donirao 150 brzih testova na Covid-19.

Direktor Dnevnog centra Berane, Miloš Brakočević se zahvalio Brčvaku i njegovoj fondaciji „Hemiias“ na vrednoj donaciji, koja je od velikog značaja za brigu o bezbednosti i zdravlju štićenika ove ustanove.

Ukoliko i sami želite da podržite svoje zajednice u borbi protiv COVID-19, podsećamo da je jedan od načina da to učinite online donacija za neku od kampanja na covid19.donacije.rs, ili slanje SMS poruke na broj 7300.