Tema koja je obeležila prošlu godinu, kada su filantropija i donacije u pitanju, svakako je podrška u borbi protiv posledica COVID-19, a građani, kompanije i neprofitne organizacije nastavljaju da doniraju za ovu svrhu i 2021. godine.

U ovom tekstu imaćete priliku da čitate o davanjima za borbu protiv COVID-19 kojima smo podržali svoje zajednice tokom prošle i početkom ove godine.

Prikupljeno 3.525.000 RSD za pomoć dramskim umetnicima

Kompanija Mozzart, u saradnji sa poznatim srpskim glumcima, organizovala je humanitarnu akciju za podršku dramskim umetnicima, koji su usled pandemije korona virusa ostali bez posla.

Naime, Mozzart je na svom YouTube kanalu emitovao predstavu „Balkanski špijun“, koju su glumci izveli preko platforme ZOOM. Građani su delili link na svojim društvenim mrežama, a iznos donacije je rastao sa svakim deljenjem. Prikupljena suma na kraju je iznosila 3.525.000 dinara, dok je predstava u roku od 24 časa imala više od 200.000 pregleda.

U onlajn izvođenju „Balkanskog špijuna“, po tekstu Dušana Kovačevića, učestvovali su glumci Dragan Bjelogrlić (uloga Ilije Čvorovića), Mima Karadžić (Đura), Vesna Trivalić (Danica), Branka Katić (Sonja) i Gordan Kičić (Petar Markov Jakovljević), kao i Zoran Kesić u vidu naratora.

Ovo je prva ZOOM predstava u Evropi, a inicijativa u okviru koje je izvedena nosi naziv „Mozzart za vas i glumce“.

Donacija Fondacije Ana i Vlade Divac bolnici u Kragujevcu

Fondacija Ana i Vlade Divac i Nj.K.V. Princeza Katarina obezbedili su donaciju za COVID bolnicu u Kragujevcu. Potrebna pomoć stigla je zahvaljujući velikodušnosti dugogodišnje donatorke iz SAD, Anke Erne.

Donacija u vrednosti od 7.000 EUR obuhvata veliku količinu hirurških maski za lice, zaštitne rukavice, lekove (vitamin C i probiotici), kao i četke i metle za čišćenje.

Donacija kompanije Meridian Domu zdravlja u Loznici

Kompanija Meridian je tokom cele prošle godine podržavala borbu protiv COVID-19 u Srbiji kroz različite akcije i donacije. Kompanija je donirala novac i neophodnu medicinsku opremu, u skladu sa potrebama pojedinačnih institucija.

U okviru akcije, Meridian je obišao više od 60 gradova širom Srbije, a jedan od njih bila je i Loznica, kojoj je kompanija donirala neophodnu opremu u vidu beskontaktnih toplomera, stolova, stolica i drugih potrepština, kako bi se prijem pacijenata nesmetano odvijao.

Donaciju je u ime Doma zdravlja primila direktorka Branka Krasavac, koja se u ime svih koleginica i kolega zahvalila na podršci.

Donacije kompanije NIS

Jedna od kompanija koje su u godini iza nas konstantno pružale podršku u borbi protiv COVID-19 je i NIS.

NIS je u saradnji sa Unicefom donirao 50 kiseoničkih protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC „Dr Dragiša Mišović“. Takođe, kao pomoć obolelima i zdravstvenim radnicima, kompanija je donirala i 20.000 litara pijaće vode „Jazak“ KBC „Dr Dragiša Mišović“, KBC „Bežanijska kosa“, KBC „Zvezdara“, kao i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ u Zrenjaninu.

Pored toga, kompanija je prošle godine, kroz program „Zajednici zajedno“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, uložila 116,5 miliona dinara za unapređenje rada 20 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Uz sve ovo, tokom vanredne situacije, volonteri NIS-a nosili su namirnice sugrađanima čije je kretanje bilo ograničeno, izrađivali zaštitne maske i vizire, dezinfikovali javne površine, itd.

Hajriz Brčvak podržao Dnevni centar Berane

Humanista iz Bijelog Polja, Hajriz Brčvak, podržao je tokom 2020. crnogorsku zajednicu donacijama za borbu protiv COVID-19, čija je vrednost u novcu i robi iznosila više od pola miliona evra.

Jedna od donacija stigla je krajem decembra 2020. i u Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Beranama u vidu 150 brzih testova na COVID-19.

Direktor Dnevnog centra Berane, Miloš Brakočević, zahvalio se Brčvaku i njegovoj fondaciji „Hemiias“ na vrednoj donaciji, koja je od velikog značaja za brigu o bezbednosti i zdravlju štićenika ove ustanove.

Ukoliko i sami želite da podržite svoje zajednice u borbi protiv COVID-19, jedan od načina da to učinite je online donacija za neku od kampanja na covid19.donacije.rs, ili slanje SMS poruke na broj 7300.