Od početka krize izazvane korona virusom do danas, kompanije, organizacije i građani, pokazali su humanost i solidarnost sa svojim zajednicama, koje su na različite načine podržavali u borbi protiv COVID-19.

Solidarnost i podrška još uvek su potrebne, naročito kada su u pitanju grupe koje su u ovom trenutku najugroženije. Zbog toga vas podsećamo na 4 kampanje, koje različite organizacije vode na platformi Donacije.rs, a koje su posvećene borbi protiv posledica korona virusa i pružanju pomoći onima koji su najugroženiji.

Svoj doprinos možete dati online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300. Cena poruke je 200 rsd sa PDV-om i važi za sve mreže.

Nastava od kuće: obezbedimo tablete i internet za 274 ugrožena deteta

Jedna od kampanja koju svi koji to žele mogu podržati jeste i nabavka opreme i interneta za 274 deteta iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica širom Srbije.

Zahvaljujući kampanji, ugroženi mališani bi trebalo da dobiju tablete i internet kako bi mogli da neometano prate onlajn nastavu.

Ova deca, koja inače odrastaju u teškim uslovima, tokom pandemije dodatno su ugrožena, jer nemaju mogućnosti da prate digitalnu nastavu, čime su u još nepovoljnijem položaju od svojih vršnjaka. Podrškom za ovu kampanju, mališanima iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica pružate mogućnost da prate nastavu od kuće posredstvom interneta i ne zaostaju za svojim vršnjacima.

Kampanju su, zajedno sa Fondacijom Catalyst Balkans, pokrenuli Fondacija SOS Dečja sela Srbija, ADRA Srbija i Music art project.

Svi građani, kompanije, proizvođači opreme, distributeri i operateri ovu akciju mogu podržati na način koji im najviše odgovara: onlajn donacijom preko platforme Donacije.rs, donacijom u robi ili usluzi ili promocijom.

Kampanju je podržala i Norveška ambasada, zajedno sa Grupom 484, koji će udvostručiti svaku donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

 

Pomozimo borbu protiv COVID-19 u žarištima

Sa ciljem da podrži medicinske radnike i obolele od COVID-19 u gradovima koji su trenutno najugroženiji, Fondacija Catalyst pokrenula je opšti apel za gradove u kojima je ustanovljen nedostatak opreme i koji su žarišta pandemije.

Vaše donacije upućene opštem apelu biće raspoređene ovim žarištima prema urgentnosti, dok će donacije namenjene za sanaciju štete biti upućene organizacijama koje će direktno kupovati opremu za grad kome ste opredelili svoju donaciju.

Podrškom za opšti apel, podržavate građane kojima su životi i zdravlje ugroženi.

I ovu kampanju možete podržati online donacijom, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.

Svoju podršku dale su i Grupa 484 i Norveška ambasada, koje dupliraju svaku donaciju do ukupnog iznosa od 235.000 RSD.

 

 

Obezbedimo 500 paketa hrane za najugroženije osobe sa invaliditetom

Oko 500 osoba sa invaliditetom slabijeg materijalnog stanja nisu evidentirane preko Centra za socijalni rad, već samo preko udruženja za osoba sa invaliditetom, zbog čega ne primaju nikakvu pomoć, niti su bile obuhvaćene merama pomoći tokom COVID-19 pandemije. Prema podacima Banke hrane, pripadnici i pripadnice ove grupe predstavljaju jednu od trenutno najugroženijih kategorija.

Zbog toga je Banka hrane Beograd pokrenula kampanju prikupljanja sredstava za 500 paketa pomoći hrane i higijenskih sredstava za osobe sa invaliditetom koje su izvan sistema socijalne pomoći.

Grupa 484 i Norveška ambasada dupliraće svaku donaciju do ukupnog iznosa od 235.000 RSD – zato svaka vaša donacija vredi duplo.

Banku hrane u nameri da pomogne našim najugroženijim sugrađanima takođe možete podržati online donacijom ili slanjem SMS poruke na broj 7300.

 

 

Pomozimo da onkološki pacijenti nastave da dobijaju psihosocijalnu pomoć tokom pandemije

BELhospice je prva specijalizovana organizacija koja pruža besplatne usluge palijativnog zbrinjavanja pacijentima obolelim od kancera i pomaže članovima njihovih porodica da lakše prevaziđu tešku situaciju u kojoj se nalaze.

U trenucima krize uzrokovane pandemijom korona virusa život onkoloških pacijenata i njihovih porodica je dodatno otežan.

Zbog toga BELhospice tim želi da nastavi da im pruža psihološku podršku, koja je u trenutnoj situaciji potrebnija nego ikad, a za to je potrebna i vaša pomoć, koju možete uputiti donacijom koja će omogućiti da BELhospice tim dobije potrebno pojačanje snaga i angažuje još dve negovateljice.

Pomozite BELhospice timu da obezbedi besplatnu psihosocijalnu podršku za što veći broj onkoloških pacijenata u terminalnim fazama bolesti – donirajte online, ili uplatom na BELhospice žiro račun kod Vojvođanske (OTP) banke: 325-9500600025663-79, pošaljite SMS poruku sadržine "HOSPIS" na 8200, ili SMS bilo koje sadržine na broj 7300.

 

 

Zaključak

Od početka pandemije do danas građani i kompanije su putem platforme Donacije.rs podržali 24 dobrotvorne akcije, koje su pokrenule različite organizacije, udruženja i grupe građana i donirali više od 14 miliona dinara za urgentnu pomoć ugroženima i saniranje posledica koronavirusa.

Zahvaljujući ovim donacijama zaštitna i medicinska oprema stigla je u 9 gradova, sašiveno je preko 35.000 maski za zdravstvene radnike u 149 medicinskih ustanova u celoj Srbiji, pružena je urgentna pomoć u hrani, lekovima i higijenskim sredstvima za naše najugroženije sugrađane i sugrađanke, podržani su i kulturni radnici i radnice koji su usled vanrednog stanja ostali bez primanja.

Kako je podrška u borbi protiv posledica koronavirusa i dalje neophodna, pozivamo vas da pokažete solidarnost i pružite podršku najugroženijima.

Donirajte online putem platforme Donacije.rs ili pošaljite SMS bilo koje sadržine na broj 7300. Cena SMS poruke sa PDV-om je 200 RSD i važi za sve mobilne mreže.