Kraj aktuelne pandemije još uvek se ne nazire, a vesti o Covid-19 virusu postale su deo naše svakodnevice.

Važno je, međutim, pričati i o dobročinstvu koje prati trenutnu krizu i odgovara na potrebe zdravstvenih ustanova, ali i umetnika i muzičara, koji takođe osećaju posledice trenutne situacije.

Saznajte koje su se društvene i korporativne akcije usmerene na borbu protiv virusa Covid-19 dešavale u nedavnom periodu.

Fondacija „Plan B“ pomaže regionalnim pop i rok muzičarima

Da su muzičari na ovim prostorima jedinstveni i solidarni u teškim vremenima, potvrdilo je osnivanje fondacije „Plan B“ namenjene pomoći onima koji su posebno pogođeni pandemijom Covida 19 i kojima je najpotrebnija pomoć.

Fondacija je zvanično predstavljena u beogradskoj „Kombank dvorani“. „Plan B“ je osnovao kompozitor Zoran Konević, koji dugo živi u Kanadi. U planu je objavljivanje albuma sa njegovim kompozicijama, u zajedničkom izdanju Tesla mjuzika i Kroacija rekordsa, koje, uz produkciju Voje Aralice, izvode eminentni muzičari iz Srbije i regiona – Zvonimir Đukić Đule, Dragi Jelić, Dejan Cukić, Maja Sar, Dado Topić, Goran Šepa Gale, Alen Islamović, Tamara Todevska...

Učešće u projektu su uzeli i Dragan Jovanović Krle, Srboljub Radivojević, Miroslav Vicko Milatović, Vlatko Stefanovski, Nikola Čuturilo Čutura i Aleksandra Milutinović. Direktan povod za osnivanje fondacije bila je potreba da se pomogne bubnjaru Predragu Bati Jakovljeviću, koji ima težak zdravstveni problem.

Novinarsku promociju je vodio glumac Aleksandar Radojičić. Kao prvi singl, predstavljena je pesma koju izvodi Đule Van Gog, Zrno čarolije, a premijerno je prikazan i spot.

Čast mi je da sam, sa ostalim kolegama, član „Plan B“ fondacije, istakao je Đule.

Zahvalan sam Zoranu što je, u mozaiku svojih zamisli, prepoznao moju energiju i moje pismo. Sa Vojom Aralicom „Van Gog“ sarađuje od 2006, i ovo je, do sada, nešto najbolje. Hvala mu što je ovo Zrno čarolije zvučno premazao „čarolinom“ i dozvolio da, na poseban način, iz Beograda i Srbije zvuk putuje kosmosom i svetom. Živimo u vremenu u kome je ljubav obolela, moramo da je ozdravimo. Dovoljno je da joj svako od nas udahne svoje zrno čarolije, i mislim da će sve ići u pravom smeru.

Ideja o fondaciji nastala je, doduše, prema rečima Konevića, još pre pandemije korone, a dodaje da su želeli da iskoriste ovaj period, da osnuju nešto na šta mogu dugoročno da računaju.

Želja je da pomognemo velikom broju umetnika kojima je to potrebno. Hvala Đuletu, Zrno čarolije je izašlo spontano.

Direktor „Kroacija rekordsa“ Želimir Babogredac je istakao da mu je drago što se ovakve stvari dešavaju i kod nas, a ne samo u svetu. Mnogima je pomoć potrebna, nadam se da ćemo uspeti to da realizujemo na adekvatan način, veruje Babogredac i dodaje da će „Kroacija rekords“ i „Jugoton“ svim srcem stati iza ovog projekta.

Producent albuma Voja Aralica ističe da je proces rada bio dosta težak, zbog komplikacija sa pandemijom: Možda je samo u doba kuge bilo gore. Ako, međutim, pomognemo samo jednom čoveku, uspeli smo.

Đule iz „Van Goga“ na aukciju dao jednu od svojih prvih gitara

Sredstva za pomoć muzičarima prikupljaće se putem sajta „Plan B“ fondacije od 1. oktobra. Postojaće mogućnost direktne novčane uplate, zatim odabira nekog od poklona i ponude, a tu su i aukcije. Đule Van Gog je učinio, u tom smislu, prvi korak. Na aukciju je dao jednu od svojih prvih gitara, i vrlo brzo se začula i prva ponuda - 500 EUR. Putem pomenutog sajta, muzičari mogu da apliciraju za pomoć. Zahtevi će se obrađivati na mesečnom nivou i biće rešavani po prioritetu.

Zahvaljujući Koneviću se pročulo za „Plan B“ fondaciju, pa su čestitke nekoliko svetski slavnih ličnosti bile prikazane putem video-bima – Brus Kjulik, bivši gitarista „Kisa“, Di Snajder („Tvistid sister“), kao i čuveni producent Bob Ezrin.

„Audio BM“ donirao Zdravstvenom centru Vranje 10 pulsnih oksimetara JPD-500 E

Deset pulsnih oksimetara tipa JPD-500 E donirala je u petak Zdravstvenom centru Vranje firma Audio BM. Direktor ZC Saša Đorđević zahvalio je donatorima u ime zaposlenih i pacijenata.

Pulsni oksimetri će već danas biti u upotrebi u našem kovid sistemu, rekao je Đorđević.

Vrednosti donacije iznosi 49.000 RSD (prim. aut: 400 EUR).

Kompanija „Audio BM“ iz Novog Sada je i ranije društveno korisnom aktivnošću pružala podršku onima kojima je neophodna, posvećujući pažnju na razvoj nivoa zdravstvene kulture u Srbiji.

Bijeljinskoj bolnici donirani bolnički kreveti

Dobrotvorna organizacija zvorničko-tuzlanska „Trojeručica“ sa Humanitarnom grupom za podršku sela Bare iz Tićina, Švajcarska, donirala je bijeljinskoj bolnici „Sveti vračevi“ 26 bolničkih kreveta sa pripadajućim dušecima, po svetskim medicinskim standardima, namenjenih za opremanje kovid bolnice.

Direktor bolnice „Sveti Vračevi“ Prof. dr Zlatko Maksimović se zahvalio na vrednoj donaciji svešteniku Velislavu Mišuri, predstavniku Dobrotvorne organizacije „Trojeručica“ i organizaciji Humanitarne Grupe za podršku sela Bare iz Tićinija koja je pomogla oko realizacije ove donacije.

U pitanju su izuzetno kvalitetni kreveti izrađeni po najsavremenijim standardima koji će sluziti za smeštaj pacijenata u kovid bolnici  čiji broj se nazalost povećava, rekao je Prof. dr Maksimović na pres-konferenciji. Što se tiče epidemiološke situacije dr Maksimović je dao podatke da se u kovid bolnici trenutno nalazi 22 pacijenta, od kojih je 5 na respiratoru a njih 14 na kiseoničnoj terapiji.

Sveštenik Velislav Mišura je izjavio da ovo nije prva donacija i da će ih svakako biti još u budućem periodu. „Nastavićemo da radimo za dobrobit našeg naroda, jer to je naša misija“ istakao je Mišura.

SAD donirale još pet vozila za zdravstvene ustanove u Srbiji

Pet novih, opremljenih ambulantnih vozila je na putu ka zdravstvenim ustanovama Srbije, kako bi mogle efikasno da odgovore na pandemiju virusa korona, kao i da spremnije dočekaju zdravstvene krize u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Ovime ukupan broj ambulantnih vozila, koje su Sjedinjene Američke Države obezbedile za Srbiju, iznosi 11. donacija je realizovana kroz partnerstvo Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Programa UN za razvoj (UNDP) u okviru inicijative „Zajedno protiv COVID-a“. Američki ambasador u Srbiji, Entoni F. Godfri uručio je u junu prvih šest vozila ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru. Vrednost ambulantnih vozila je oko 525.000 dolara, što čini deo od ukupno milion dolara vredne inicijative koja ima za cilj da se podrže zdravstvene i ustanove socijalne zaštite u Srbiji.

Do sada su Sjedinjene Države obezbedile oko 5 miliona dolara pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona, navodi se u saopštenju. Nova vozila upućena su domovima zdravlja u Ljigu, Merošini, Jagodini i Velikom Gradištu, kao i Opštoj bolnici u Loznici. SAD donirale još pet ambulantnih vozila za zdravstvene ustanove u Srbiji. „Ambulantno vozilo nam je preko potrebno jer nam je pre mesec dana izgorelo nekoliko saniteta u požaru i morali smo da pozajmljujemo vozila iz okolnih opština“, izjavio je Milan Todorović, direktor Opšte bolnice u Loznici.

Prethodni primaoci vozila koje su donirale SAD su domovi zdravlja u Bogatiću, Kraljevu,Vranju i Svrljigu, kao i Opšta bolnica Jagodina i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja.

Radujemo se danu kada ćemo moći o ovoj pandemiji da govorimo u prošlom vremenu i kada više neće biti COVID pacijenata koje ova ambulantna vozila treba da prevezu. Do tada, neophodno je da ljudi u većoj meri shvate koliko je važno da se vakcinišu. Vlada Srbije to zna, i mi ćemo podržati njihove napore da se svest o tome proširi, poručila je Šenli Pinćoti, v.d. direktora misije USAID-a. Donacija ambulantnih vozila jedna je do aktivnosti u okviru projekta

„Zajedno protiv COVID-a“, koji finansira USAID, a sprovodi UNDP, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kovid kriza je pokazala da ne poznaje granice i koliko je važno da budemo solidarni, pomažemo jedni drugima, i da ne zaboravimo stanovnike i iz manjih gradova i opština, u ruralnim krajevima zemlje. Ova ambulantna vozila su opremljena za pružanje hitne medicinske pomoći i nadamo se da će doprineti da svi građani kojima je ona potrebna mogu brzo i sigurno da stignu do zdravstvenih ustanova, istakla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

„Bosnalijek“ donirao dezinfekciona sredstva ustanovama za decu sa poteškoćama u razvoju

Bosanskohercegovački proizvođač lekova „Bosnalijek“, povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja kompanije, realizuje akciju doniranja dezinfekcionih sredstava ustanovama za edukaciju i staranje dece sa poteškoćama u razvoju širom BiH.

Donacije su do sada uručene JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, JU Zavod za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba s poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica, JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama LOS ROSALES Mostar i Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama Mostar.

Generalni direktor Nedim Uzunović ističe da je Bosnalijek od početka pandemije COVID-19 svoje poslovanje u potpunosti fokusirao na snabdevanje medicinskih ustanova i građana Bosne i Hercegovine svim svojim proizvodima, ali se istovremeno ulažu maksimalni napori da se i što većem broju javnih obrazovnih ustanova pruži pomoć u osiguravanju uslova za njihov nesmetan rad.

Pokrenuli smo akciju doniranja naših dezinfekcionih proizvoda ustanovama za edukaciju i odgoj najugroženije djece širom Bosne i Hercegovine, svjesni potrebe za dodatnim finansijskim izdvajanjima ovih ustanova u cilju osiguranja poštivanja epidemioloških mjera i zaštite zdravlja, kako korisnika ovih ustanova, tako i njihovih zaposlenika. Bosnalijek je u proteklih sedam decenija uvijek imao snažnu vezu sa svim našim građanima čije povjerenje u naše proizvode je omogućilo rast i razvoj kompanije. Stoga ćemo nastaviti ovu i slične akcije i u budućnosti, ističe Uzunović.

„Bosnalijek“, takođe od početka pandemije Covid-19, u kontinuitetu donira lekove i zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine i u proteklih godinu i po, brojne donacije dostavljene su u sve kliničke centre te brojne bolnice i domove zdravlja širom Bosne i Hercegovine. Ovakve akcije će biti nastavljene i dalje.

Briga za dobrobit zajednice je odgovornost svakog od nas, a pandemija je dodatno ukazala na potrebu da se u aktivnosti uključi svako ko je mogućnosti. Akcije organizovane u regionu, koje smo imali priliku da upoznamo u ovom tekstu, od nemerljivog su značaja za najugroženije, a njeni organizatori i podržavaoci dokazuju da je najbolja reakcija na urgentne situacije upravo solidarnost.

Ukoliko želiš da podržiš nekoga iz svoje zajednice, to možeš uraditi na našoj crowdfunding platformi Donacije.rs.