Region je zahvatila još jedna prirodna katastrofa. Požari u Crnoj Gori i Hrvatskoj su primorali ljude na evakuaciju. Požari bukte i u Bosni i Hercegovini, ali trenutno nisu toliko veliki i opasni.

Mnogi vatrogasci se bore danonoćno uz pomoć volontera. Neka mesta su i dalje ugrožena, ali kada se požar ugasi, pomoć će biti potrebna – posebno onima koji su izgubili svoje domove u vatrenoj stihiji.

Trenutno nema mnogo prilika za donacije, ali verujemo da će u narednim danima biti objavljeni zvanični bankovni i PayPal računi na koje će moći da se uplate donacije. Dakle, kako možete pomoći?


Hrvatska

Požari su pretili Splitu i okolnim mestima, ali su sada u najvećem delu pod kontrolom. Vatra je progutala nekoliko kuća, štala i automobila, a šteta će tek kasnije biti procenjena. Oko 80 osoba je pregledano i primilo terapiju, a veći njih su bili iscrpljeni vatrogasci. Nije bilo ozbiljnijih povreda.

Hrvatski Crveni krst se pobrinuo za ljude koji su morali da budu evakuisani i privremeno ih smestio u Spaladium arenu.

Caritas, sa druge strane, prikuplja hranu i vodu za vatrogasce. Ako želite da im pomognete, dobra možete doneti u Zrinsko – frankopansku ulicu 43, ili pozvati na broj +385 99 809 70 70.

Kristina Karner i Branka Kraljik Runje, make-up artistkinje iz Slavonije, organizuju interesantnu humanitarnu akciju na Splitskoj rivi – šminkaće i ulepšavaće prolaznice, a sva sredstva koja prikupe će donirati vatrogascima.


Crna Gora

Većina požara u Crnoj Gori je trenutno pod kontrolom, ali nekoliko poslednjih dana je bilo kritično, posebno u mestu Luštica.

Pojedinci nude smeštaj porodicama koje su morale da napuste svoje domove, kao što je uradio Miloš Samardžić.

Već postoji račun za pomoć meštanima Rta Veslo u Hipotekarnoj banci. Svi koji to žele, pomoć mogu da uplate na ovaj račun: 520032000006305803, IBAN: ME25520036000002238296, SWIFT: HBBAMEPGXXX.


Ovu stranicu ćemo redovno ažurirati novim informacijama o načinima na koje možete pomoći ugroženima u požarima.

Imate informacije koje nisu objavljene u tekstu? Javite nam ih na info@catalystbalkans.org.