Udruženje Šapica 011 već 20 godina radi na aktivnom pomaganju napuštenih pasa i mačaka i njihovom udomljavanju.

Od 2005. udruženje je osnovalo Pansion za čuvanje mačaka Šapica 011, a od prošle godine jedna od aktivnosti udruženja je i Prihvatilište za mačke sa posebnim potrebama - mačke koje su ostavljene kod veterinara ili su izbacene iz kuće samo zato što su obolele i traže dodatnu paznju, negu, hranu i lekove.

Za godine posvećenog rada i zalaganja Šapica 011 je dobila nagradu Animals Best Friend za 2019. godinu koju dodeljuju Kompanija Novosti, Revija Zov, Konološko društvo Novi Beograd i emisija Pet Friendly.

Kriza izazvana COVID-19 virusom uticala je i na rad ovog udruženja, jer su svi termini u Pansionu za čuvanje mačaka otkazani, pa je udruženje ostalo bez značajnog izvora prihoda. Zbog toga je na Donacije.rs pokrenuta kampanja, kroz koju možete pomoći da se za mace sa posebnim potrebama obezbedi hrana.

Sa Irenom Rebec, predstavnicom udruženja Šapica 011 razgovarali smo o kampanji, radu Prihvatilišta za mačke sa posebnim potrebama i aktivnostima udruženja.

Kako ste došli na ideju na pokrenete akciju prikupljanja sredstava za mace sa posebnim potrebama i da pokrenete kampanju na Donacije.rs?

Irena: Rad i briga sa macama sa posebnim potrebama iziskuje mnogo vremena, truda, znanja kao i novčanih sredstava. Naš Rescue centar Šapica 011 se finansira putem rada pansiona za čuvanje maca Šapica 011.

Covid-19 je na žalost ugrozio i naš rad u pansionu; svi naši klijenti su morali otkazati unapred rezervisane termine u najaktivnijem periodu proleće/leto 2020. Ozbiljnost situacije smo uvideli na vreme i krenuli smo sa kontaktiranjem naših vernih klijenata i prijatelja, pa smo tako i saznali za platformu Donacije.rs.

Bili smo prijatno iznenađeni vašim brzim i ažurnim odgovorom i željom da nam izađete u susret, prihvatajući naš projekat o prikupljanju donacija.

Na koji način vas svi koji to žele mogu podržati, osim donacijom na Donacije.rs?

Irena: Svi koji žele da nas podrže i pomognu u našem radu mogu nas pronaci na www.sapica011.com , Facebook stranicama Pansion za Mačke Sapica 011, Cat Rescue Paws 011, Instagram nalogu sapica_011, gde mogu da prate naš rad i akcije, vide šta je potrebno i aktuelno u datom trenutku. Donacije se mogu preuzeti/doneti lično ili putem tekućeg racuna ili PayPal-a.

Hrana i suplementi su nam uvek perko potrebni i pomoć uvek dobro došla.

Kako izgleda briga o macama sa posebnim potrebama?

Irena: Dnevna rutina i higijena su uvek zastupljene. Naš dan počinje u 5h ujutru kada dajemo doručak našim macama. Nakon toga sledi čišćenje i sređivanje celog prostora gde se one nalaze, jer je higijena jedna od najvažnijih aktivnosti za njihovo zdravlje i boravak. Nakon toga slede terapije i davanje raznih suplemenata macama.

Posle ovih prvih jutarnjih koraka sledi vreme igre, maženja, češljanja, gde svaka maca dobija svoje posebno vreme i našu pažnju. Dan nam izuzetno brzo prolazi uz sve ove aktivnosti a uveče je vreme da mace dobiju večeru i po potrebi terapiju.

Kao čto vidite, sa ovim macama i aktivnostima dan je ispunjen do maksimuma ali i naše srce ostaje puno ljubavi i zadovoljstva.

Naravno, kontakti sa našim veterinarima i njihove posete su uvek planirane. Bez obzira na hendikep i zahtevnost nege naših maca, one su veoma mazne i srećne jer im mi pružamo sve od sebe, omogućavamo da prostor u kome borave bude ispunjen raznim igračkama, grebalicama, slobodnim kretanjem, kao i udobnim jastučićima i kućicama za njihovo izležavanje i spavanje. Takođe, obezbedili smo im i bezbedan boravak u prirodi gde su pod našim stalnim nadzorom, i upravo taj kontakt sa prirodom je dao jako dobre rezultate u njihovom oporavku. Leptirići i gušteri su njihov izvor neizmerne sreće.

O koliko maca i pasa trenutno brinete? Da li postoje neke priče koje biste posebno izdvojili?

Irena: Trenuto se brinemo o 20 maca i tri kuce. Svi naši štićenici imaju svoje dirljive priče, težak početak života, i put do nas gde su našli svoju zaštitu, ljubav i utočište. Jedna od najtežih priča je upravo o mačku koji je doveden kod veterinara da se uspava i na taj nacin završi svoj život sa samo 5 godina. A razlog je bio što se razboleo od epiilepsije, i njegovi vlasnici nisu imali razumevanja, želje niti vremena da ga ostave u svom domu i pruže mu neophodnu pomoć.

Zahvaljujući našem veterinaru, koji nikada ne pristaje na takve nerazumne predloge i zahteve vlasnika kućnih ljubimaca, mi smo tog izmučenog žutog mačka preuzeli. Nakon meseca uloženog rada oko njega, disciplinovane terapije, posebne ishrane, pružene nege i pažnje, on je danas jedan živahan i dobar mačak koji gotovo da normalno nastavlja svoj zivot.

Takođe, u ovoj teškoj situaciji spasili smo i dva šteneta koji su oboleli od parvovirusa. Zahvaljujući brzoj reakciji naših veterinara uspelli smo da ih izlečimo i sada se brinemo o njima i pokušaćemo da im nađemo lep dom.

Koliko je vanredno stanje uticalo na rad udruženja Šapica 011, vaše aktivnosti i način funkcionisanja?

Irena: Kao što smo već napomenuli, rad našeg pansiona je onemogućen u ovom periodu a dodatna teškoća je i ograničenost slobode kretanja, ali zahvaljujući našem blagovremenom reagovanju u toku ove globalne pandemije, uspeli smo da svojom dobrom organizacijom ublažimo negativne posledice na nas i naše štićenike - mace.

Zahvaljujući besprekornom zalaganju naših veterinara (koji su nam u svakoj prilici izašli u susret, učestvovali u akcijama, i omogućili odloženom plaćanju troškova) naše mace su primale redovne vakcine i terapije.

Koje su najvažnije aktivnosti koje planirate da sprovodite u narednom periodu?

Irena: Sa iskustvom stečenim u toku Covid-19, naša najbitnija aktivnost će biti u izgradnji mreža, kontakata i podrške u našem radu kako od pojedinaca tako i od organizacija i kompanija.

Obnovićemo naš rad o edukaciji kako biti odgovran vlasnik kucnih ljubimaca, kao i nastaviti sa radom prikupljanja pomoći i saradnje sa drugim azilima.

Koji su najveći problemi napuštenih pasa i mačaka i na koji način im sugrađani i sami mogu pomoći?

Irena: Sa ovim pitanjem i problemom se suočava svako mesto, grad, zemlja. Najveći problem kod napuštenih pasa i mačaka je njihovo nekontrolisano razmnožavanje; zatim dati podrpku prihvatilistima/azilima, gde bi se ovim napuštenim životinjama mogla adekvatno pružiti pomoć i mogućnost života; a takođe i akcije udomljavanja.

Naravno, svaki ovaj sloj u rešavanju problema iziskuje aktivnu edukaciju i učestvovanje i zalaganje svih, počev od pojedinaca, ljubitelja zivotinja, grupa stanara, kao i društva u celini. Smanjiti broj beskućnih pasa i mačaka redovnim akcijama sterilizacije, i promovisanje “Udomi, Ne Kupuj”, moto je većine ljubitelja zivotinja.

Svi koji žele da podrže udruženje Šapica 011 u naporima da macama sa posebnim potrebama obezbedi hranu, mogu to učiniti putem online donacije, ili slanjem SMS-a bilo koje sadržine na broj 7300. Cena poruke je 200 dinara sa PDV-om i važi za sve mreže, a donacije su namenjene za podršku organizacijama koje vode svoje kampanje na Donacije.rs, sa ciljem ublažavanja posledica epidemije korona virusa i pomoći onima koji su u ovoj situaciji najugroženiji.