Filantropska davanja u Hrvatskoj  značajno su porasla u 2019. godini, kada su darovani iznosi u pitanju. Procenjena vrednost donacija iznosi 20,2 miliona evra, što je povećanje od 125% u odnosu na 2018. godinu, jedan je od ključnih podataka iz godišnjeg izveštaja Hrvatska daruje 2019, koji je pripremila Fondacija Catalyst Balkans. 

Od svih donacija 82.9% usmereno je prema četiri ključna donacijska područja (zdravstvo, ublažavanje siromaštva, podrška marginalizovanim grupama i obrazovanje). 

Došlo je do porasta i donatorske aktivnosti od 10% u odnosu na 2018. godinu, pa je u 2019. zabeleženo 2.887 pojedinačnih davanja. 

Ovo su neki od podataka predstavljenih na webinaru Hrvatska daruje 2019, održanom 26. novembra, na kome su predstavnici Fondacije Catalyst, Zaklade Solidarna, Zaklade Slagalica, Centra za razvoj neprofitnih organizacija i Hrvatskog poslovnog savjeta za odrzivi razvoj govorili o stanju filantropije u Hrvatskoj u 2019. godini, sa osvrtom na davanja tokom COVID-19 krize i predviđanjima za narednu godinu. 

Prof. Gojko Bežovan, sa Pravnog fakulteta i iz Centra za razvoj neprofitnih organizacija – CERANEO osvrnuo se na filantropiju u Hrvatskoj nakon zemljotresa u Zagrebu i tokom COVID-19 krize. 

Prema podacima istraživanja koje je sproveo Catalyst Balkans u Hrvatskoj je od početka krize do sada donirano 15.325.490 miliona EUR za borbu protiv štetnih posledica COVID-19, od čega 55,3% predstavljaju davanja poslovnog sektora, dok su 29,5% mešovita davanja. Čak 93,9% od ukupnog iznosa donirano je državi i javnim ustanovama, prvenstveno bolnicama. 

Daria Mateljak iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj govorila je o motivaciji kompanija da doniraju i podržavaju određene teme, istaknuvši da je donekle problematično što u Hrvatskoj dosta velikih korporacija donira kako bi poboljšale korporativni imidž. Ona je dodala da bi za kompanije bilo dobro kada bi svoje korporativne vrednosti povezivali sa svrhom donacija i istakla da je značajan vid podrške i donacija znanja. 

Mateljak je naglasila i značaj transparentnosti, rekavši da je potrebno da na njenom razvoju rade i donatori i primaoci donacija. 

Prema podacima istraživanja “Hrvatska daruje 2019”, tokom prethodne godine primećen je značajan porast i kada je transparentnost u pitanju. Transparentnost doniranih vrednosti u 2019. godini iznosi 49,8% svih donacija, što je povećanje od 19,6% u odnosu na prethodnu godinu. 

Branka Kaselj iz Zaklade “Slagalica” ukazala je na to da je potrebno raditi na razvoju i očuvanju poverenja između lokalnih zaklada i poslovnog sektora, dok je Nathan Koeshall, direktor Catalyst Balkans fondacije ocenio da se razvoj filantropije u Hrvatskoj kreće u pozitivnom smeru. 

Svi koji su propustili webinar, a želeli bi da saznaju više o filantropiji i davanjima u Hrvatskoj u 2019. godini i za vreme COVID-19 krize, mogu ga pogledati na linku, dok celokupne nalaze istraživanja Hrvatska daruje 2019. godine možete pronaći u našem godišnjem izveštaju. 

Webinar Hrvatska daruje 2019. organizovali su Solidarna - Zaklada za ljudska prava i solidarnost, Zaklada Slagalica, Hrvatsko novinarsko društvo i Fondacija Catalyst Balkans.