Kriza izazvana COVID-19 pandemijom naterala je neprofni sektor na digitalnu transformaciju.

Mi smo istražili kako neprofitne organizacije na Zapadnom Balkanu koriste tehnologiju, koje su njihove bezbedonosne prakse i najvažnije digitalne potrebe.

Jedan od zanimljivih podataka jeste da se kao da najveća barijera u upotrebi tehnologije navodi nedostatak hardvera ili softvera, ali i da 20% ispitanih kao nedostatak navodi nedostatak potrebnih znanja i veština.

Ono do čega smo došli kroz ovo istraživanje jeste i podatak da neprofitne organizacije često ne znaju da kao takve određene resurse mogu dobiti na korišćenje besplatno ili po povlašćenim cenama, kao ni kome se mogu obratiti za podršku. U prilog tome ide podatak našeg istraživanja da manje od 10% organizacija na Zapadnom Balkanu koristi donirana, ili rešenja nabavljena po povlašćenim cenama, dok je broj onih koji plaćaju punu cenu iako bi mogli da koriste dostupne povlastice znatno veći i iznosi 1/3 od ukupnog broja anketiranih.

Zbog toga u novom blogu donosimo kratak pregled resursa koje kao neprofitna organizacija možete koristiti da biste unapredili upotrebu tehnologije, a samim tim i svoj rad.

TechSoup Balkans

TechSoup Balkans je deo globalne TechSoup inicijative, koja neprofitnim organizacijama obezbeđuje donacije licenciranih softvera, hardvera i IT usluga, sa ciljem podrške u unapređenju njihovog rada.

Primera radi, putem TechSoupa organizacijama su dostupna Maicrosoft softverska i cloud rešenja, kao što su Office 365 paket, Azure do godišnjeg limita od 5.000$, Dynamic 365, Power BI i sl.

Pored toga, putem TechSoup platforme predstavnicima neprofitnih organizacija je omogućeno učenje o različitim digitalnim alatima i njihovoj upotrebi.

Takođe, preko TechSoup-a možete dobiti pristup određenim alatima po povlašćenim cenama za neprofitne organizacije. Jedan od primera za to je da premium verzuju Zoom platforme, čija je upotreba značajno porasla tokom COVID-19 pandemije, možete dobiti po 50% nižoj ceni, što je značajna ušteda za vašu organizaciju.

Sve što je potrebno je da se pridružite TechSoup zajednici, a više informacija o tome, možete pronaći na linku. Rezultati našeg istražianja pokazuju da određen broj organizacija zna za mogućnosti koje nudi TechSoup, ali bilo bi dobro kada bi taj broj bio znatno veći.

Trenutno najmanji broj organizacija u Albaniji koristi usluge TechSoupa (9,5%), a najveći u Hrvatskoj (oko 35%).

Giving Balkans aplikacija

Ukoliko vam je potrebna donacija hardvera ili usluga, predlažemo da se registrujete na Giving Balkans aplikaciji i pretražite donatore koji su već sprovodili slične akcije, kako biste znali koga za koje potrebe možete kontaktirati. Osnovni pristup aplikaciji je besplatan za sve.

Pored donacije hardvera, tazličite IT kompanije nude svoje vreme i usluge. Primer za to je kompanija Vivify Ideas, koja je za udruženje NURDOR izradila aplikaciju „Pruži korak“, Vega IT, koja je radila nekoliko društveno odgovornih projekata, među kojima su baza retkih bolesti na srpskom jeziku kako bi lekari mogli više da se edukuju, angažuju i razmenjuju iskustva, a pacijenti da brže dobiju informaciju o pravima koja imaju, kao i aplikacija za prevenciju samoubistva, i Live škola WordPressa, čiji polaznici besplatno rade sajtove za organizacije koje su tokom aprila, maja i juna pohađale naše online radionice iz oblasti marketinga, tehnologije i fundraisinga.

Jedan od načina za nabavku hardvera ili softvera koji vam je potreban je i putem različitih projekata koje sprovodite. Veliki broj donatora i grantova nudi mogućnost nabavke opreme ili softvera koji su vam potrebni. To mogu biti računari ili mobilni telefoni za tim, korišćenje nekog plaćenog alata ili platforme, ili pokrivanje mesečnih troškova za usluge mobilnog operatera ili internet provajdera.

Prilikom apliciranja na projekte, obratite pažnju na ovu stavku i iskoristite je kada postoji mogućnost za to.

Naravno, pre nego što iskoristite ovu opciju preporuka je da procenite koje su stvarne potrebe vaše organizacije i šta je ono što bi vam moglo dugoročno koristiti. Ukoliko sami niste sigurni kako da donesete pravu odluku, konsultujte se sa nekim stručnim ko bi vam mogao pomoći.

GoogleAds Grants

Jedna od mogućnosti koju možete iskoristiti je i GoogleAds Grants program, koji predstavlja donaciju za neprofitne organizacije, u vrednosti od 10.000 dolara mesečno za oglašavanje na Google pretraživačkoj mreži. Jedan od preduslova da vaša neprofitna organizacija dobije grant je da imate nalog kod Tech Soup-a, jer će vam biti potreban njihov verifikacioni kod za potvrđivanje statusa neprofitne organizacije.

Potrebno je da imate i kvalitetan veb sajt na kome redovno ažurirate sadržaj.

Pored toga, iz sajta se mora detaljno videti vaša misija, kao i da su aktivnosti neprofitnog karaktera, ili usmerene ka opštem dobru. Više o pravilima, smernicama i procedurama koje se odnose na sajt, pročitajte na linku.

Ako ispunjavate sve prethodno navedene uslove, otvorite svoj Google for Nonprofits nalog, koji ća vam biti potreban u daljem procesu apliciranja.

Sledeći korak je popunjavanje ankete za procenu ispunjavanja uslova. Nakon što popunite anketu, čekate 5 do 10 dana na odobrenje granta. Putem imejla bićete obavešteni da li je grant odobren ili ne. Sve detalje o procesu aplikacije i link do aplikacionog formulara, pogledajte ovde.

Nacionalni i lokalni resurs centri

Lokalni i nacionalni resurs centri za razvoj neprofitnih organizacija, kao što su Resurs centar Građanskih inicijativa u Srbiji, Centar za razvoj neprofitnih organizacija u Hrvatskoj, National Resource Centre for Civil Society u Albaniji, Nacionalni resurs centar za neprofitne organizacije u Severnoj Makedoniji, Resurs centar Kosovo, Centar civilnih inicijativa BiH i Centar Za Razvoj NVO u Crnoj Gori su odlično mesto na kome možete dobiti korisne informacije, konsultativnu i edukativnu podršku, kao i različite treninge i obuke.

Primer za to su i obuke o tehnologiji, marketingu i online fundraisingu koje Catalyst Balkans u okviru Resurs centra odrzava za neprofitne organizacije iz cele Srbije.

Za organizacije koje se odluče na u svom radu koriste neki od Catalystovih alata, kao što je CRM CiviCatalyst, dobijaju konsultativnu i tehničku podršku za upotrebu ovih alata.

Mogućnosti koje nude nacionalni Resurs centri, prema podacima našeg istraživanja neovoljno su iskorišćeni – u nekim zemljama se ne koriste uopšte, najmanje se koriste u Hrvatskoj (1,3%), a najviše u Albaniji (23,8%), što govori da bi svakako trebalo da se radi na poboljšanju kada je korišćenje ove mogućnosti u pitanju.

Dodatni resursi

Dodatni resursi su zapravo besplatna rešenja, koja prema podacima našeg istraživanja dosta organizacija i koristi.

Free verzije zapravo često imajo ograničenja, pa nisu uvek najsjajnija opcija, naročito kada imate mogućnost da premium verziju, kao neprofitna organizacija dobijete besplatno ili po povlašćenim uslovima. Kada govorimo o edukaciji i informisanju, mogućnosti su zaista raznolike.

Ukoliko već ne pratite naš blog, preporučujemo da bacite pogled, jer možete naći dosta korisnih informacija, saveta i preporuka za neprofitne organizacije.

Kada su u pitanju blogovi na engleskom jeziku, samo neki koje i mi pratimo, a koji vam mogu koristiti u smislu informisanja, praćenja trendova i edukacije su i NonProfit Tech for Good, The Modern Nonprofit, Funraise, Wild Apricot, TechSoup Europe i NonProfit Ready.

Mnogo toga se, naravno, uči i kroz praksu, ali za sve sa čime se susrećete prvi put ili za šta niste sigurni kako može poboljšati rad vaše organizacije, predlažemo konsultaciju sa stručnjakom.

Zaključak

COVID-19 kriza možda jeste ubrzala digitalnu transformaciju i naterala neprofitne organizacije da pređu na online način funkcionisanja i priviknu se na upotrebu novih alata, ali praksa i rezultati istraživanja koje smo sproveli govore da je potrebno još mnogo rada, učenja i informisanja, da bi neprofitni sektor počeo da koristi sve tehnološke mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju.

Pokušali smo da vam približimo neke od načina i izvora koje će vam pomoći da unapredite tehnološke mogućnosti svoje organizacije i samim tim unapredite svoj rad.

Ukoliko znate za neki značajan resurs koji bi mogao koristiti neprofitnim organizacijama, a koji se ne nalazi na listi, pišite nam i rado ćemo objaviti informaciju i podeliti je sa svima kojima bi mogla biti korisna.