Živimo u duboko podeljenom društvu - zvuči kao fraza, a zapravo je činjenica. Delimo se po svim mogućim pitanjima - sport, vakcine, politika, životinje, pa i dobročinstvo. Ove podele su uzrok nepoverenja, pa i neprimerenog odnosa prema drugoj i drugačijoj strani. Kada taj neprimeren odnos preraste u toksičan, a negativnost pređe sve granice dešavaju se poražavajuće stvari, poput vesti koja je u filantropskoj zajednici odjeknula pre nekoliko dana.

Humani bajker, Nemanja Ugrešić, koji je u celom regionu poznat po humanitarnim akcijama namenjenim lečenju bolesne dece, oglasio se i rekao da na neko vreme neće moći da organizuje dobrotvorne akcije, jer ne može više da izdrži pritisak javnosti, medija i pojedinaca, koji njegove dobre namere tumače na pogrešan način i svakodnevno ga izlažu neprijatnostima i negativnim komentarima.

Da podsetimo, Nemanja Ugrešić je bajker iz Beograda, koji je prodavao svoje motore, kako bi pomogao lečenje dece koja boluju od spinalne mišićne atrofije i za čije je tretmane bilo potrebno obezbediti ogromne sume novca. Zahvaljujući svom humanom angažmanu obezbedio je značajne donacije za lečenje Sofije Markuljević, Minje Matić, Lane Jovanović i Olivera Pala Gajodija, a kako bi pomogao lečenje Gavrila Đorđevića nedavno je oglasio prodaju čak tri svoja motora u humanitarne svrhe.

Međutim, pored podrške za ono što radi naišao je i na gomilu neprijatnosti. O čemu se sve radi pročitajte u Nemanjinom tvitu, koji pokazuje da ma koliko da, na osnovu pojedinačnih slučajeva i akcija, mislimo da je u nekom društvu razvijena filantropija i delovanje za opšte dobro, uvek postoji i druga strana priče koja će nas uveriti u suprotno.

 

 

Odakle da počnemo?

Možda od toga šta su humanitarne prodaje, licitacije i aukcije?

Transparentno od početka do kraja ili zašto da (ne) učestvujete u humanitarnim prodajama i licitacijama

Kao što im samo ime kaže humanitarne prodaje, aukcije i licitacije su one kojima je cilj da se prikupi novac za određenu svrhu čiji je cilj podrška nekoj osobi, cilju ili opštem dobru. Osoba koja određeni predmet ili uslugu stavlja na licitaciju nema od toga nikakve koristi, jer se sredstva od kupovine licitiranog predmeta ili usluge uplaćuju za određenu svrhu. Svi koji misle suprotno u takvim akcijama ne moraju da učestvuju. Ali svakako treba da se suzdrže od negativnih komentara i iznošenja neosnovanih sumnji, jer na taj način bacaju senku na celu akciju, demotivišu druge podržavaoce i sabotiraju delovanje za opšte dobro.

Ovakve stvari lako se rešavaju transparentnošću akcije. Šta se prodaje, za koju sumu i sa kojim ciljem. Bitno je da informacije budu javno dostupne i transparentne. U slučaju motora Nemanje Ugrešića, kao i većine različitih aukcija sa humanim ciljem, transparentnost se poštuje. Ako i pored toga postoji sumnja, da li je u pitanju nedostatak svesti, nepoznavanje materije, ili loša namera?

Kada negativnim komentarima nije ni vreme ni mesto?

Na internetu anonimno, ili čak pod sopstvenim imenom i prezimenom različiti pojedinci i pojedinke se na skoro svaku temu osećaju pozvanim da iznose svoje komentare, koji su vrlo često vrlo negativni, toksični, pa i besmisleni. Teorije zavere, vređanje, govor mržnje, napadi i pozivi na nasilje su deo svake diskusije, bez obzira na to da li je u pitanju tema koja se odnosi na politiku, zdravlje, nauku, hroniku, vremensku prognozu, ili u najgorem slučaju filantropiju i davanja.

Ovakav nastup obeshrabruje i obesmišljava mnoge važne i bitne stvari i, ma koliko takvi komentari bili bez argumenata, neutemeljeni i bez dodira sa stvarnošću, nekada ih je teško ignorisati. A kada se određene granice pređu, to prerasta u online nasilje.

Strašno je što takav vid ponašanja nesankcionisano postoji u različitim oblastima i što nekada može izazvati ozbiljne posledice – na pojedince, ali i na cele grupe i delove društva. Treba li slikovitiji primer od ovog ili od licitacija sa lažnim sumama na humanitarnu aukciju za Ronaldovu traku?

Osuđivanje, pretnje i uvrede žrtvama različitih oblika nasilja, neistomišljenicima ili pripadnicima i pripadnicama određenih grupa su tek posebna tema.

Dobročinstvo u medjima

Naša godišnja istraživanja koja svake godine sprovodimo u celom regionu pokazuju da mediji i nisu baš zainteresovani za temu filantropije i da joj ne poklanjaju dovoljno pažnje, vremena i prostora.

O nekoj dubljoj analizi najčešće nema govora, kao ni o interesovanju da se tema dodatno i detaljnije istraži.

Na ovom primeru vidimo da je i fokus često pogrešan, te da se više pažnje obraća na formu nego na suštinu.

Da li se pitate kolika je stvarna vrednost nekog sponzorisanog proizvoda o kome treba objaviti PR tekst? Zbog čega je to onda tema kada su u pitanju predmeti čija prodaja ima nekakav humani cilj?

Kada je dobročinstvo u pitanju ne bi trebalo da postoji konkurencija

Nismo na tržištu, ne takmičimo se ko će ostvariti bolju prodaju, skupiti više followera ili bolje pozicionirati proizvod. Kada su u pitanju akcije za opšte dobro, bez obzira na to da li su u pitanju neprofitne organizacije i pojedinci, ne treba da se takmičimo niti da jedni druge posmatramo kao konkurenciju, već da udruženo delujemo kako bi što pre došli do zajedničkog cilja.

Nije važno da li donacije prikupljamo online, ili na humanitarnom bazaru, da li šerujemo akciju na Facebooku, Instagramu ili Twitteru, već da znamo da kada je pomoć potrebna, svaka podrška je dobrodošla i svako treba da daje svoj doprinos onako kako može, zna i ume, umesto da druge koji deluju za isti cilj posmatra kao konkurenciju.

Solidarnost i podrška zaista su najvažniji kako kada je u pitanju svakodnevno delanje za opšte dobro, tako i u nekim urgentnim ili vanrednim situacijama.

Zaključak

Gde kao pojedinci, a gde kao zajednica grešimo kada su u pitanju humanitarne ili akcije za opšte dobro? Kako da svojim (ne)činjenjem prestanemo da demotivišemo pojedince (ali i organizacije i grupe) posvećene dobrim delima? Ako ne možemo da pomognemo, zašto je važno bar da ne sabotiramo one koji to čine?

Pokušali smo da odgovorimo na neka od tih pitanja, ali želimo da čujemo i vaše mišljenje. Pišite nam i dajte svoje predloge, ideje i sugestije kako biste se izborili protiv negativnih pojava i pojedinaca koji sputavaju dobročinstvo, kako bismo zajedno postigli da dobrih dela bude više umesto manje.