Pandemija COVID-19 je promenila život i način funkcionisanja svih nas i uticala na sve segmente društva. Ova godina bila je drugačija od svih prethodnih i kada su filantropija i donacije u pitanju. Prema podacima naših istraživanja o filantropiji najveći broj davanja bio je namenjen za borbu protiv štetnih posledica pandemije.

Naravno, veliki broj akcija bio je namenjen i za druge svrhe, a mi smo se trudili da vas iz nedelje u nedelju izveštavamo o dobrim delima i davanjima za podršku zajednici u celom regionu.

Za kraj godine, za vas smo pripremili priče o 10 dobrih dela, koja su na različite načine obeležila godinu iza nas.

Nadamo se da će vas neke od njih inspirisati da i sami ovu godinu završite nekim dobročinstvom, kao i da na različite načine podržavate svoje zajednice u godini pred nama.

Kampanja hitne pomoći za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu

Pandemija koronavirusa, kao i različite ranije krizne situacije, pokazala je da na krize reagujemo solidarno i udruženo, pružajući podršku tamo gde je neophodna. Jedan od najboljih primera za to je kampanja za pomoć Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu, koja je na platformi Donacije.rs pokrenuta kada su ova tri grada postala žarište pandemije korona virusa.

Nakon što je situacija u ova tri grada postala alarmantna, pokrenuta je kampanja hitne pomoći, u okviru koje je za nešto više od dve nedelje, uz podršku 462 donatora, prikupljeno više od 2,5 miliona dinara, od čega je 1,5 miliona prikupljeno samo u toku prva dva dana.

Zahvaljujući podršci brojnih građana, kompanija, organizacija, kao i Grupe 484 i Norveške ambasade nabavljena je neophodna medicinska i zaštitna oprema, koja je medicinskim radnicima i obolelima olakšala borbu protiv COVID-19 u trenutku kada je to bilo najpotrebnije.

Velika podrška zajednice za Kafe bar 16 – kafić koji zapošljava mlade iz Svratišta u Beogradu

U Beogradu već skoro 3 godine radi jedan poseban kafić - pored toga što je mesto gde se zabavljaju i uče, Kafe bar 16 je utočište i radno mesto za preko 40 mladih koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Kafe bar 16 osnovao je Centar za integraciju mladih, kako deca, koja izađu iz Svratišta kada napune 16 godina, ne bi ponovo bila prepuštena sama sebi. Svratište već 16 godina radi sa decom uzrasta od 5 do 15 godina koja žive i rade na ulici. Ova deca mahom stanuju u neformalnim naseljima u Beogradu, u ekstremnom siromaštvu.

Pandemija korona virusa koja je zaustavila svet, i čije posledice smo svi osetili, posebno je pogodila ranjive grupe među kojima su i deca i mladi koji žive i rade na ulici. S druge strane, Kafe bar 16 je kao ugostiteljski objekat među prvima osetio ekonomske posledice uvođenja mera kojima se čuva zdravlje stanovništva. Postalo je gotovo neodrživo da se rad finansira iz prihoda kako je to bilo do izbijanja pandemije.

Kako bi obezbedili prihode za funkcionisanje u narednim mesecima, na platformi Donacije.rs pokrenuli su kampanju za prikupljanje sredstava. Najpre je kampanja pokrenuta sa ciljem da se prikupi 600.000 dinara, a onda je ubrzo dostigla viši cilj – million dinara, koji je takođe premašen za nešto više od 2 nedelje.

Projekat su podržale i Grupa 484 i Norveška ambasada, a ukupno prikupljena suma na kraju je iznela 1.349.610 dinara.

Pored podrške u donacijama, ova kampanja naišla je i na veliki odjek u zajednici i na podršku u vidu deljenja informacija i poziva na pomoć. Veliki broj građana i ljudi iz javnog života u Srbiji delio je informacije i pozive na donacije na svojim društvenim mrežama, a nije izostala ni medijska podrška, jer je veliki broj medija izvestio kako o samoj kampanji, tako i o njenoj uspešnosti.

Doprinos Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92 borbi protiv COVID-19

U Srbiji je od početka krize do kraja novembra 2020. godine donirano više od 20 miliona EUR za borbu protiv COVID-19. Najveći donator bio je poslovni sektor, a najveći broj donacija upućen je lokalnim i nacionalnim vlastima i institucijama.

Značajan doprinos u tom procesu dala je i saradnja neprofitnog i poslovnog sektora, a značajnu ulogu u tome imali su Fond B92 i Srpski filantropski forum. Uz uključivanje i aktiviranje članica Srpskog filantropskog foruma, ali i čitave filantropske zajednice, a u saradnji sa Fondom B92, prikupljeno je blizu 190 miliona dinara u novcu, i preko 10 miliona dinara u robi, za podršku zdravstvenom sistemu Republike Srbije.

Članice SFF-a su radile na pronalaženju distributera, magacina robe i isporučilaca koji su mogli urgentno da isporuče robu. Na taj način je, u saradnji sa Nordeusom i UNICEF-om, kreirana stalna tabela potreba i vremenski rok isporuke, uz svakodnevno obnavljanje podataka.

Neki od primera doniranja za podršku zdravstvenom sistemu su i Hemofarm fondacija, koja je donirala 5.000.000 dinara, Hemofarm Stada – donacija u vrednosti od 387.000 evra, Delhaize koji je obezbedio 6.000.000 dinara, UniCredit Banka - 50.000 evra, Elixir Group - 30.000.000 dinara, Nordeus - 60.000 evra i 3.391.200,00 dinara, a posebno i kroz sopstvenu inicijativu sa članicama Digitalne Srbije, Telekom Srbija - 20.000.000 dinara i Marbo produkt, deo Pepsiko grupe, koji je donirao oko 11 miliona dinara.

Doprinos je dala i kompanija MK Group, koja je tokom cele godine pružala pomoć zdravstvenim radnicima i osetljivim grupama stanovništva kada je to bilo najpotrebnije. Odmah po proglašenju vanrednog stanja u Srbiji usled pandemije korona virusa, kompanija je donirala 50.000 evra Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, za nabavku neophodnih sredstava za dijagnostiku virusa COVID-19. Osnivač i predsednik MK Group Miodrag Kostić ustupio je na korišćenje smeštajne kapacitete hotela u Novom Sadu Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut”. MK Group i njene kompanije članice su tokom pandemije izdvojile gotovo 500.000 evra za nabavku medicinske opreme i humanitarnih paketa za ugrožene građane Srbije.

Donacije u robi su takođe bile od velikog značaja, u prvom redu higijena, koju je obezbedio Unilever Beograd, redovni obroci za zdravstveno osoblje, ali i pacijente donirani od strane Mekdonaldsa, hrana i napici koje su donirali MOL, Koka Kola, Marbo produkt, MDS, Mars, sve u vrednosti od preko 10 miliona dinara.

Dobra dela pojedinaca za lečenje bolesne dece

Iako je najveći deo donacija bio namenjen za borbu protiv štetnih posledica COVID-19, ni podrška za druge oblasti nije izostala. Jedna od najpodržavanijih oblasti bila je zdravlje, pa je prema podacima naših istraživanja više od 10 miliona EUR donirano za Fondaciju „Budi human“ i lečenje obolelih kojima su potrebni skupi tretmani u inostranstvu.

Ono što je svakako privuklo dosta pažnje su dobra dela pojedinaca, koji su za lečenje bolesne dece donirali na najrazličitije načine. Jedan od primera su Miloš Mijailović i Biljana Dragićević iz Gornjeg Milanovca, koji su donirali kuću od 90 kvadrata u centru Rudnika za potrebe humanitarne licitacije, koja je organizovana za prikupljanje novca za lečenje Anike Manić. Kuću je za 8.000 dolara kupio Spasoje Cvijetinović, koji živi i radi u Americi.

Isti donator je inače platio i skuter koji su Ivo Car i njegova porodica stavili za licitaciju za pomoć Aniki. Tačnije, uplatio je novac za lečenje, ali nije preuzeo skuter, već ga je ostavio porodici koja je pokazala ovaj humani gest.

Sličan gest je imao i penzioner Radoslav Marjanović iz Umčara, koji je prodao kuću koju je dobio u nasledstvo i dobijenih 10.000 evra donirao za lečenje Minje Matić, devojčice obolele od spinalne mišićne atrofije. Prošle godine je inače nastala i grupa „Budi human – humanitarne licitacije“ kroz koju građani svakodnevno prikupljaju novac za decu i odrasle za čije se lečenje sredstva prikupljaju preko Fondacije Budi human.

U akciji #GivingFriday prikupljeno 3 miliona dinara za narodne kuhinje

Kompanija dm drogerie markt umesto Black Friday sniženja već drugu godinu za redom, povodom Crnog Petka, organizuje akciju #BlackFriday.

U okviru akcije, kompanija 5% prihoda od toga dana usmerava u humanitarne svrhe. Za ovaj #GivingFriday, 27. novembra, prikupljeno je ukupno tri miliona dinara koji su namenjeni narodnim kuhinjama Crvenog krsta Srbije.

Drogerijski lanac dm, inače akciju #GivingFriday sprovodi na globalnom nivou, pod sloganom Giving is the new black.

U prošlogodišnjoj #GivingFriday akciji u Srbiji prikupljeno je tri miliona dinara za opremanje Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

Hajriz Brčvak: dobročinstva za podršku Crnoj Gori i Sandžaku

Jedno od najpoznatijih imena u Crnoj Gori, kada je individualna filantropija u pitanju je Hajriz Brčvak, koji godinama unazad na različite načine pomaže zajednicu u Crnoj Gori. Za svoj doprinos, Brčvak je prošle godine dobio i godišnju nagradu za filantropiju Iskra, koju dodeljuje Fonda za aktivno građanstvo, a njegova podrška nije izostala ni ove godine, kako kada su u pitanju donacije za COVID-19, tako i kada su u pitanju dobra dela za neke druge oblasti.

Neke od donacija kojima je Brčvak u 2020. podržao svoju zajednicu su i donacija od 100.000 evra Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, za pomoć borbi protiv virusa korona, donacija od od 60.000 rukavica, 15.000 maski i 2.000 vizira za bolnice i domove zdravlja u Crnoj Gori, 100 zaštitnih odela za dom zdravlja u Baru, dezinfekcioni tuneli za crnogorske bolnice, 750.000 hiljada maski za građane i 140.000 maski za crnogoske školarce.

Ukupna vrednost Brčvakovih donacija u novcu i robi iznosila je više od pola miliona evra, a u znak zahvalnosti, njegovi sunarodnici iz Bara postavili su ovog leta bilbord sa njegovim imenom, nazivajući ga “simbolom dobrte u Crnoj Gori”.

Pored podrške u Crnoj Gori, Brčvak je u trenucima najveće zdravstvene krize u Sandžaku uputio donacije i za gradove u Srbiji i donirao pomoć u novcu, opremi i potrošnom materijalu za Novi Pazar, Tutin, Sjenicu i Prijepolje.

Prekogranična solidarnost: podrška ugroženima u zemljotresu u Albaniji

Albaniju je krajem 2019. godine pogodio razarajući zemljotres, a podrška ugroženima u ovom zemljotresu nastavila je da stiže i u narednim mesecima, odnosno u prvom delu 2020. godine.

Ukupna vrednost donacija koje su uputili građani, kompanije, međunarodne organizacije i vlade različitih država iznosila je 1.988.854.600,00 EUR.

Značajan deo sredstava prikupljen je na donatorskoj konferenciji održanoj u februaru 2020. u Briselu, a najveći donator bile su različite strane vlade koje su obezbedile 1.336.536.000,00 EUR pomoći.

Krizna podrška najugroženijima u zemljotresu u Zagrebu

Nakon razarajućeg zemljotresa koji je u martu pogodio Zagreb brojne kompanije, organizacije i pojedinci organizovali su se da pomognu onima koji su zemljotresom najviše pogođeni.

Jedna od inicijativa bio je i Fond 5.5 koji su osnovali građanska inicijativa "Zagreb Earthquake Relief " i zaklada SOLIDARNA. Osnovni cilj Fonda bio je da pruži kriznu finansijsku podršku socijalno ugroženim građanima iz najranjivijih kategorija, koji su posebno pogođeni zemljotresom u Zagrebu.

Putem javnog konkursa dodeljena je pomoć za 48 socijalno najugroženijih domaćinstava, u ukupnom iznosu od 706.400 kuna, a prosečna vrednost pojedinačne sume po domaćinstvu iznosila je 14.716 kuna.

Na ovaj način pomognuto je ukupno 132 ljudi, od čega 37 dece, 18 osoba s invaliditetom i 21 osoba s hroničnom ili teškom bolesti.

Donacije kompanije BH Telecom

Kompanija BH Telecom je tokom ove godine širom BiH uručila donacije u ukupnom iznosu od preko 2 miliona KM, od čega je milion KM u prvim danima pandemije donirano kantonalnim i opštim bolnicama u Konjicu, Zenici, Goraždu, Travniku i Bihaću u iznosima od po 200.000 KM za nabavku potrebne medicinske opreme.

Još milion KM donacija raspoređen je na ukupno 164 pravna lica za podršku projektima pomoći ugroženoj populaciji, osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, narodnim kuhinjama, humanitarnim udruženjima i obrazovnim institucijama.

Među ova 164 pravna subjekta, značajan je broj obrazovnih ustanova kojima su uručene donacije. Brojnim osnovnim i srednjim školama je donirano ukupno 450.535 KM, dok je iznos od 105.200 KM doniran fakultetima u BiH i to Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu i Univerzitetu u Bihaću za nabavku potrebne opreme i opremanje informatičkih centara i laboratorija.

Pored toga, BH Telecom je za oko 4.000 učenika širom Bosne i Hercegovine obezbedio besplatan pristup internetu za praćenje online nastave i, u saradnji sa partnerima, je učenicima osigurao potrebnu opremu - 320 tableta i 20 lap topova.

Rudnik SASA obezbedio 200 tablet računara za učenike u Makedonskoj Kamenici

Primer podrške obrazovanju dolazi i iz Severne Makedonije.

S obzirom na to da je ova školska godina nešto drugačija, rudnik SASA je nabavio 200 novih tablet računara koji su donirani školama u Makedonskoj Kamenici, sa ciljem da se svim učenicima obezbede neophodni uslove za pohađanje onlajn nastave.

Konkretno, obezbeđeno je 150 tablet računara za učenike u osnovnoj školi Univerziteta Sv. Ćirila i Metodija, a 50 tablet računara namenjeno je gimnaziji „Mile Janevski-Dzingar“.

Zaključak

U moru dobrih dela bilo je teško odabrati ona koja su najviše obeležila godinu iza nas.

Više primera, kao i detalje o iznosima i o tome ko donira, za šta i sa kojim ciljem svakako ćemo objaviti u godišnjim izveštajima o filantropiji na Zapadnom Balkanu u 2020. godini koje ćemo objaviti i predstaviti u 2021.

U međuvremenu, ukoliko smatrate da neka akcija koja bi trebalo da se nađe na listi nije obuhvaćena ovim primerima, pišite nam i rado ćemo dopuniti ovaj spisak.