Fondacija Ana i Vlade Divac obeležila je 15. godina uspešnog rada. Tom prilikom dodelili su jednu posebnu nagradu za doprinos razvoju filantropije u Srbiji - Aleksandri Vesić, koju je na ceremoniji obeležavanja petnaestogodišnjice primio Miloš Janković, direktor za partnerstva u Fondaciji Catalyst.

Tekst o Aleksandri, nastao ovim povodom, prenosimo u celosti.

Uticaj Aleksandre Vesić na razvoj filantropije u Srbiji i širom Zapadnog Balkana je bio veći nego što će bilo ko pretpostaviti.

Bila je savetnica, vizionarka, moralni kompas, kritičarka, arhitektkinja filantropije, mentorka, i najveća podrška. Ne samo Katalistu, gde je bila suosnivačica, ne samo Tragu gde je bila direktorka, ne samo AŽC-u u kojem je ponikla, već i nama u Fondaciji Ana i Vlade Divac, partnerima u Koaliciji za dobročinstvo i celom civilnom društvu u Srbiji.

Rođena je 23. avgusta 1969. godine u Kruševcu, gde je provela detinjstvo. Završila je Elektrotehnički fakultet u Beogradu – imala je fantastičan inženjerski mozak koji je rešila da koristi za opšte dobro: razvoj feminizma, dobročinstva, i civilnog društva.

Od 2003. do 2009. je bila direktorka Balkanskog fonda za lokalne inicijative, danas poznatog kao Trag fondacija. Nakon toga je nastavila karijeru kao nezavisna konsultantkinja i dosledan glas integriteta.

Iz strasti prema filantropiji 2013. godine je suosnovala Katalist kao pokretača filantropske infrastrukture u regionu. Aleksandra je razvila metodologiju prikupljanja podataka i napisala brojne izveštaje, koji su danas osnova svima za razvoj fandrejzing strategija, donatorskih strategija i predloga javnih politika.

Svojim jedinstvenim znanjem i vrednostima, te izvrsnošću u svemu što radi, pomogla je da okupimo i uobličimo Koaliciju za dobročinstvo. Ona je povela našu strategiju javnog zagovaranja, uvek konstruktivnim i doslednim predlozima.

Njena iznenadna smrt u oktobru 2021. godine ostavila je veliku prazninu među svima koji su je poznavali i sarađivali sa njom. Ali njen glas nastavlja da se čuje.