Donacije, dobrotvorne akcije i volontiranje, samo su neki od načina na koje građani, kompanije i neprofitne organizacije pružaju podršku svojim zajednicama u borbi protiv posledica korona virusa.

Pročitajte sedam priča o dobrim delima i donacijama koje smo ovog petka izdvojili za vas.

SBB donirao digitalnu televiziju i internet Kliničkom centru Kragujevac

Kompanija SBB uvela je besplatnu digitalnu televiziju na više od 230 TV uređaja i WiFi internet servis u Klinički centar Kragujevac.

Kako navode iz kompanije, ovom donacijom SBB, zajedno sa SBB fondacijom, prvenstveno želi da pacijentima boravak u bolničkom okruženju učini lakšim.

Vrednost donacije, samo u opremi, iznosi više od 60.000 evra.

Kompanija SBB i SBB fondacija su ranije ove godine donirale i 600 litara medicinskog alkohola KC Kragujevac i internet za COVID centar u Kragujevcu, sa ciljem podrške u borbi protiv korona virusa.

Donacija kompanije L’oreal za podršku ugroženima u borbi protiv COVID-19

Kompanija L’orеal Balkan donirala jе Ministarstvu za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja višе od 8 hiljada proizvoda, uključujući hidro-alkoholnе gеlovе za čišćеnjе ruku i proizvodе za nеgu i održavanjе ličnе higijеnе.

Donacija je namеnjеna ustanovama za smеštaj korisnika u sistеmu socijalnе zaštitе (gеrontološkim cеntrima i ustanovama socijalnе zaštitе za dеcu ) širom zеmljе, sa ciljem podrške zajеdnici i ugrožеnim grupama u borbi protiv Covid 19.

Pomoć je distribuirana u 74 ustanovе socijalnе zaštitе širom Srbije.

 

 

Proizvođači malina i kupina najavili podršku zdravstvu

Upravni odbor Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije doneo je odluku da svako registrovano domaćinstvo novčanu protivrednost od deset kilograma malina i kupina donira Ministarstvu zdravlja, sa ciljem podrške zdravstvenom sistemu i lekarima.

Vrednost donacija bi mogla biti veća od 30 miliona dinara jer je u Srbiji registrovano 17.000 proizvođača malina i kupina.

Eurobanka donirala 1,2 miliona dinara za podršku zdravstvenim ustanovama

Eurobanka je obezbedila 1,2 miliona dinara za kupovinu kiseoničkih protokomera za zdravstvene ustanove u Srbiji.

Donacija je realizovana preko Fondacije "Fond B92" i Srpskog filantropskog foruma, koji su pokrenuli akciju podrške zdravstvu u Srbiji, sa ciljem poboljšanja uslova pacijenata i zdravstvenih radnika u Srbiji tokom pandemije korona virusa.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma i predsednik UO Fonda B92, rekao je da najnovija donacija od 36 protokomera u vrednosti od 10.000 evra pomaže da se oboleli leče na kvalitetniji način i savladaju bolest.

 

 

Kompanije i pojedinci nastavljaju da podržavaju zdravstvo u Novom Pazaru

Kompanija "Zepter" donirala je novopazarskom zdravstvvenom sistemu medicinske aparate neophodne za lečenje Covid pozitivnih pacijenata. Vrednosti donacije iznosi 13.000 evra, a pored ove donacije obezbeđene su i zaštitne naočare, bioptron lampe i oksimetri.

Zdravstvene radnike u Novom Pazaru podržao je i košarkaš Dejan Tomašević, koji je obezbedio maske i drugu zaštitnu opreme, kao i podršku i u vidu vaučera hotela "Mona", za boravak medicinskih radnika na Zlatiboru.

 

 

Nove donacije za Priboj i Prijepolje

Kompanija HIDRO-TAN d.o.o. donirala je dvanaesto kanalni EKG aparat i mobilni aspirator službi Hitne pomoći doma zdravlja u Priboju.

Pomoć za dom zdravlja i opštu bolnicu u Prijepolju stigla je od Humanitarne organizacije „Put sredine”, iz Novog Pazara, koja je za dom zdravlja obezbedila dezinfekcioni tunel, a za opštu bolnicu dvanaestokanalni EKG aparat, defibrilator i pacijent monitor. Vrednost donacije iznosi 15.000 EUR.

Volonterska podrška tokom pandemije

Mladi psihoterapeuti Savetovališta za mlade Novosadskog humanitarnog centra volonterski pružaju besplatne usluge psihološkog savetovanja, psihoterapije i emotivne podrške.

Cilj ove usluge je pomoć svim sugrađanima kojima je potrebna podrška da se izbore sa negativnim stanjima i emocijama uzrokovanim pandemijom korona virusa.

Podršku je moguće dobiti online i putem društvenih mreža, a građani koji to žele mogu i da posete Savetovalište, koje se nalazi u Bulevaru vojvode Stepe broj 1 u Novom Sadu, s tim što je razgovore sa psihologom potrebno zakazati putem telefona na broj 063/694-677 ili putem imejla savetovaliste.nshc@gmail.com

 

 

Ukoliko i sami želite da doprinesete borbi protiv štetnih posledica korona virusa, pogledajte koje kampanje su aktuelne na našoj platformi covid19.donacije.rs i dajte svoj doprinos online donacijom ili slanjem SMS poruke na broj 7300.