Blog | Giving Balkans

Blog

Koronavirus je imao (i još uvijek ima) ogroman utjecaj na svakoga od nas, a svako živo biće ima različite mehanizme kako se s time nosi. Isti je slučaj i s neprofitnim organizacijama od kojih svaka ima jedinstveno iskustvo u svladavanju prepreka i prilagođavanju novonastalim pandemijskim okolnostima.

Zato smo izdvojili još četiri primjera neprofitnih organizacija i udruženja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji su nam dali uvid u to kako je novonastala kriza tijekom prethodne dvije godine utjecala na njihov rad i kako se promijenio način rada njihovog kolektiva.

Read More

Razgovori s mnogobrojnim neprofitnim organizacijama diljem Zapadnoga Balkana ove i prošle godine pružili su nam nešto jasniji uvid u to kako se nose s posljedicama pandemije te kako im izgledaju redovne aktivnosti. Kako su nastavili s provedbom svojih programa? Koliko je bilo zahtjevno prijeći iz fizičkog u virtualni svijet, a da pritom ne uskrate svojim korisnicima mnoge oblike podrške koje pružaju?

Neke od odgovora na ova pitanja pronaći ćeš u ovome tekstu u kojem su Udruga MoSt iz Hrvatske, Žene Bara iz Crne Gore, KRIK iz Sjeverne Makedonije i Mreža žena Kosova s nama podijelili neke od primjera dobre prakse iz regije kao i načine prilagođavanja novim pravilima pandemije bolesti COVID-19. 

Read More

Budući da je virus bolesti COVID-19 još uvijek prisutan u našim životima, napravili smo svojevrstan osvrt na neprofitne organizacije iz regije koje su nam tijekom 2020. i 2021. godine objasnile kako je pandemija utjecala na njihov rad, svakodnevne aktivnosti, ali i život u cjelini.

Možda će neke od njihovih sustavnih prilagodbi na nove okolnosti inspirirati i druge organizacije koje naiđu na ovaj tekst da osmisle nove načine prilagodbe ili primijene neke od postojećih primjera na svoje programske aktivnosti.

U današnjem tekstu upoznat ćeš neke od istaknutih organizacija sa Zapadnog Balkana kao i njihove metode prilagođavanja novome normalnome.

Read More