Ove nedelje razgovarali smo sa predstavnicima organizacije SOS Dečije selo i saznali na koje sve načine ova organizacija pomaže mladima da steknu potrebna znanja i veština, kako bi se što brže i uspešnije osamostalili nakon izlaska iz sistema socijalne nege.

Život mladog čoveka nije nimalo jednostavan – setite se samo svih teških odluka, ljubavnih muka i tog naizgled nepremostivog jaza između želje za osamostaljivanjem i nemogućnosti da to učinite.  

Nažalost, sve zemlje u reigonu suočene su sa problemom velikog broja mladih ljudi koji svoje zemlje napuštaju u potrazi za boljim uslovima života. Znamo da svest o ovom problemu postoji, ali na koji način zajednica može da podrži mlade ljude i pomognu im da ostanu u svojoj zemlji? 

Početkom nedelje organizacija SOS Dečija sela predstavila još jedan zanimljiv program za podršku mladima iz teže zapošljivih kategorija. A mi smo, kao i obično, proverili na koje načine su i ljudi iz čitavog regiona u prethodnom periodu pomagali mladima.

1. Predstavljen program obuke za razvoj preduzetništva kod mladih iz teže zapošljivih kategorija 

U utorak, u jednom od naših omiljenih mesa u gradu – kafeu 16, predstavljen je program obuke za razvoj preduzetništva kod mladih iz teže zapošljivih kategorija (NEET). Program se realizuje u okviru projekta Osnaživanje mladih i preduzetnička revolucija, a sprovode ga SOS Dečije sela Srbija, ACT Group Hrvatska i Inovaciono tehnološki klaster Slovenija. Namenjen mladima iz teže zapošljivih kategorija, kako bi ih se podstakao preduzetnički načina razmišljenja, učenje o primeni marketinških koncepata, analizi tržišta i konkurencije itd. Naravno, značajno je da baš organizacija SOS Dečija sela stoji iza ovog projekta kako su kroz svoj program Jaki mladi do sada pomogli 300 mladih ljudi da dobije obuku u određenoj oblasti ili stekne pojedine veštine; zaposli se ili započne sopstvene biznise.

2. Biznis inkubator Fondacije Mozaik za preduzetničke ideje sa društvenim uticajem 

U BiH mladi preduzetnici dobili su podršku dobro poznate Fondacije Mozaik – organizacije koja u ovoj zemlji dodeljuje nagrade za filantropiju Dobro. Nedavno je organizovan Demo Day 2.0 na kome je 28 mladih preduzetnika predstavilo ideje, a najboljih 7 dobili su i potrebna sredstva kako bi pokrenuli svoje biznise. Osim primera za razvoj preduzetništva, ove ideje takođe imaju i društveni uticaj, pa je tako na primer, Naida dobila podršku za proizvodnju torbi i nakita od recikliranog materijala, a Tarik za razvijanje aplikacije koja pomaže mladima u BiH da nađu zaposlenje putem preporuka drugih.

3. Hrvatska pamet Hrvatskoj 

Već tradicionalni društveno odgovorni program Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista kreiran je radi podsticanja mladih, obrazovanih ljudi da ostanu u Hrvatskoj. Pored različitih edukativnih manifestacija i tribina, putem projekta se takođe nagrađuju i najbolji razvojni projekti studenata. S obzirom na to da Večernji list ove godine proslavlja 60 godina postojanja, uz različite tribine i seminara na univerzitetima u nekoliko gradova, organizovana je i putujuća izložba povodom proslavljanja ove važne godišnjice. Pored ove kampanje, važno je spomenuti i nedavno završenu kampanju Poslvnog dnevnika Iskustvo zlata vrijedi. Putem ovog projekta Poslovni dnevnik već 7 godina spaja svoje partnere, kao poslodavce sa studentima sa invaliditetom i onima koji su težeg materijalnog stanja, kako bi se ovim mladim ljudima omogućila da steknu radno iskustvo. Do sada je 100 studenata na ovaj način dobilo vredno iskustvo koje može pomoći pronalaženje zaposlenja u budućnosti.

 4. Odeća za maturante u Skoplju

Da li se sećate koliko je teško bilo izabarati haljinu ili odelo za maturu? Ovo veče koje predstavlja simbolični prelazak u novu fazu života izuzetno je važno za mlade ljude, ali nažalost postoje i oni koji ne mogu da priušte kupovinu svečane odeće za ovaj važan događaj. Zbog toga je Crveni krst u Skoplju, pre gotovo tačno godinu dana, otvorio posebno radnju Dugme (Копче), gde svi građani mogu da doniraju odeću i obuću koja se potom prodaje po simboličnoj ceni ljudima teškog materijalnog stanja. Naravno, kako se maturske večeri približavaju, mesec maj je pravo vreme da se doniraju baš svečane haljine, odela, nakit ili druge sitnice koje će mladima ulepšati ovo važno i veliko veče.

5. Firma AR Katana obezbeđuje stipendije za studente sa Kosova

Tokom donatorske večeri pod nazivom “Malo za nas, mnogo za njih” (“Pak me ne, shumë për ata”) organizovane krajem prošle godine u Gnjilanu, vlasnik kompanije AR Katana Muhamet Ajrulahu najavio je da će njegova firma izdvojiti sredstva za 100 stipendija za najbolje studente sa Kosova koji studiraju i na Kosovu i izvan njega. Prema najnovijim podacima,kompanija će u ovoj akademskoj godini pomoći čak 110 studenata, a iznos stipendije je 138 EUR.