Nagrade su dodeljene po jubilarni 10. put, preduzećima i pojedincima koji su u protekloj godini doprineli razvoju zajednice i podržali socijalno ugrožene grupe.

Dobitnici nagrada su:

  • Nagrada za individualni doprinos – Blažo Sredanović

Blažo je iseljenik iz Crne Gore, koji trenutno živi u SAD i redovno pomaže ljudima u Crnoj Gori, pogotovo onima koji žive na Cetinju, gradu iz kog potiče. Prošle godine jednu porodicu je pomogao sa 10.000 EUR i  troje mladih muzičara sa 3.000 EUR, a ovog septembra donirao je 30.000 EUR za 6 socijalno ugroženih cetinjskih porodica.

  • Specijalna nagrada za životno delo – Sofija Klikovac

Sofija, po struci defektolog, dala je veliki doprinos predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Crnoj Gori - nakon odlaska u penziju 2000. godine za sobom je ostavila čak 17 objekata jaslica i vrtića. Ipak i danas ona nastavlja da se bavi humanitarnim radom, kroz veliki broj akcija, a uz to nastavlja da pruža podršku razvoju sistema obrazovanja.

  • Nagrada za doprinos dijaspore – Bošnjačka dijaspora Crne Gore u Švajcarskoj

Između ostalih aktivnosti, udruženje je pomoglo kupovinu opreme za zdravstvene ustanove u Crnoj Gori sa 75.000 EUR, NVO "Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama" iz Rožaja donirano je motorno vozilo vrednosti oko 20.000  EUR, a opštini Petnjica čistač snega od oko 25.000 EUR. Socijalno ugroženim porodicama do sada su pomogli sa oko 25.000 EUR, dok je u raznim akcijama pokrenutim za potrebe lečenja pojedinaca, prikupljeno oko 10.000 EUR.

  • Jubilarna nagrada za doprinos na nacionalnom nivou – Societe Generale Banka Montenegro

Banka po 4. put prima nagradu ISKRA, a za prioritete društveno odgovornog poslovanja ove banke u Crnoj Gori postavljeni su obrazovanje i zdravstvo. Jedna od skorijih donacija u te svrhe bila je donacija projektora i platna školi u Bijelom Polju, a banka je u prethodnih 10 godina, u Crnoj Gori donirala preko 500.000 EUR u dobrotvorne svrhe.

  • Jubilarna nagrada za doprinos lokalnoj zajednici – ELKO Tim

ELKO Tim je ovu nagradu primio i 2009. godine a njihov doprinos ogleda se između ostalog u pružanju stipendija za decu, opremanje laboratorije Elektrotehničkog fakulteta, obezbeđivanje praksi za učenike srednje škole, kao i sproveženje različitih inicjativa za zaštitu životne sredine.

  • Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici – BM Kameleon

Ovo malo porodično preduzeće postalo je čuveno širom Crne Gore zbog svoje akcije “Osmijehom oboji dom”, koja traje već 4 godine, i putem koje se renoviraju i ulepšavaju domovi socijalno ugroženih porodica.

  • Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou – DoMEn

Glavni fokus kompanije, kad je u pitanju društveno odgovorno poslovanje je stvaranje i promovisanje obrazovnih mogućnosti u oblasti tehnologije, posebno za decu. Već 10 godina, organizuju DoMEnovu školu programiranja, kroz koju je do sada prošlo više od 1.000 polaznika, dok je Letnju školu pohađalo skoro 200 dece. U tu svrhu do sada je uloženo preko 80.000 EUR.

Pored glavnih nagrada, dodeljena su i posebna priznanja za individualni doprinos, a ko su dobitnici možete pročitati ovde.