Ohridska banka Societe Generale je u junu otvorila poziv za stipendiranje muzički nadarenih učenika, a prethodne nedelje je održan koncert 8 finalista konkursa. Tom prilikom su dodeljene i godišnje stipendije za dvoje učenika. U Crnoj Gori, banka je donirala projektor i platno OŠ Marko Miljanov u Bijelom Polju.

Na konkurs pod nazivom “Imaš li žicu za muziku” (“Имаш ли жичка за музика”) prijavilo se 60 učenika, koji umeju da sviraju pojedini instrument. Od njih, 8 finalista je izabrano da nastupi na koncertu u Makedonskoj filharmoniji.

Šesnaestogodišnji pijanista Arda Mustafaoglu proglašen je za pobednika takmičenja i dobitnika godišnje stipendije u vrednosti od 1.625 EUR (100.000 MKD). Posebna nagrada za prepoznat potencijal dodeljan je 15godišnjoj violinistkinji Naomi Georgievskoj, koja je dobila godišnju stipendiju u vrednosti od 812 EUR (50.000 MKD).

Projekat je ostvaren u okviru Kluba talenata Ohridske banke Societe Generale, koji za cilj ima afirmaciju i podšrku mladih talenata u različitim oblastima putem različitih nagradnih konkursa. Prvi konkurs “Imaš li žicu za muziku” bio fokusiran na mlade muzičare uzrasta od 14 do 18 godina. Prvi član kluba postao je Marko Pejčinovski, dečak koji je preplivao Ohridsko jezero, a za taj podvig je od banke dobio depozit na računu za dečiju štednju.

U Crnoj Gori, banka je darovala školu Marko Miljanov iz Bijelog Polja novim projektorom i projekcionim platnom. Kako je tehnologija sve zastupljenija u savremenoj nastavi, donacije ove vrste su veoma korisne kako bi se nastavni proces još više unapredio i obogatio.

Jasmina Kalić, direktorka škole zahvalila se na doniranoj opremi i izrazila ubeđenja da će ona značajno doprineti kvalitetnom održavanju nastave.