Vanredno stanje u Srbiji je ukinuto, ali pomoć za suzbijanje posledica korona virusa je i dalje potrebna i veliki broj najugroženijih i dalje treba našu podršku.

Od početka krize izazvane korona virusom do danas, kompanije, organizacije i građani, pokazali su humanost i solidarnost sa svojim zajednicama, koje su na različite načine podržavali u borbi protiv COVID-19.

Kako su velikodušnost, solidarnost i podrška još uvek potrebne, podsećamo vas na 9 kampanja, koje različite organizacije vode na platformi Donacije.rs, a koje su posvećene borbi protiv posledica korona virusa i pružanju pomoći onima koji su najugroženiji.

Svoj doprinos možete dati online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300.

Pomozimo deci iz 120 najugroženijih porodica

SOS Dečija sela Srbija već 15 godina brinu o deci i mladima bez roditeljskog staranja i pružaju podršku najugroženijim porodicama, kako bi svako dete odrastalo u domu punom ljubavi.

Pored svakodnevne brige o deci i mladima, SOS Dečija sela Srbija bila su prisutna i pružala pomoć najugroženijima kroz programe hitne pomoći realizovane nakon zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i program hitne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

Sada im je potrebna vaša podrška, kako bi za 120 socijalno i ekonomski najugroženijih porodica u Beogradu, Nišu i Obrenovcu obezbedili neophodne pakete pomoći sa hranom i osnovnim higijenskim sredstvima, pelenama za bebe, lekovima i školskim priborom, tamo gde su potrebni.

Porodice kojima organizacija pruža podršku, kroz programe jačanja porodica, spadaju u naše socijalno i ekonomski najugroženije sugrađane, koji su vrlo često bez pristupa osnovnim sredstvima za život, suočeni sa siromaštvom, nekada i u riziku od izdvajanja dece iz porodice. Epidemija korona virusa, dodatno im je otežala život, jer su mnoge od porodica su ostale bez bilo kakvih izvora prihoda i mogućnosti da nabave hranu, lekove ili pelene za decu. Vaše donacije omogućiće SOS Dečijim selima Srbija da ovim porodicama obezbede dvomesečnu podršku.

Podržite SOS dečija sela Srbija u naporima da najugroženijim porodicama obezbede osnovne životne potrepštine – donirajte online ili uplatom na račun SOS Dečijih sela Srbija broj: 160-373368-31, Banca Intesa, ili pošaljite SMS poruku bilo koje sadržine na broj 7300.

Pomozimo da onkološki pacijenti nastave da dobijaju psihosocijalnu pomoć

BELhospice je prva specijalizovana organizacija koja pruža besplatne usluge palijativnog zbrinjavanja pacijentima obolelim od kancera i pomaže članovima njihovih porodica da lakše prevažiđu tešku situaciju u kojoj se nalaze.

U trenucima krize uzorokovane pandemijom korona virusa život onkoloških pacijenata i njihovih porodica je dodatno otežan. Zbog toga BELhospice tim želi da nastavi da im pruža psihološku podršku, koja je u trenutnoj situaciji potrebnija nego ikad, a za to je potrebna i vaša pomoć, koju možete uputiti donacijom koja će omogućiti da BELhospice tim dobije potrebno „pojačanje“ snaga i angažuje još dve negovateljice.

Pomozite BELhospice timu da obezbedi besplatnu psihosocijalnu podršku za što veći proj onkoloških pacijenata u terminalnim fazama bolesti – donirajte online, ili uplatom na BELhospice žiro račun kod Vojvođanske (OTP) banke: 325-9500600025663-79, pošaljite SMS poruku sadržine "HOSPIS" na 8200, ili SMS bilo koje sadržine na broj 7300.

Pomozimo najugroženijima u borbi protiv COVID-19

Od početka COVID-19 krize pratimo situaciju koja je zadesila celu Srbiju i sve njene građane povodom epidemije korona virusa. Takođe, od početka krize izazvane korona virusom, trudili smo se da, na različite načine pružimo adekvatan odgovor - kroz podršku različitim organizacijama da pokrenu i vode svoje kampanje posvećene borbi protiv korona virusa na platformi Donacije.rs, kroz aktiviranje SMS broja 7300, za podršku najugroženijima i kroz konsultativnu i edukativnu podršku neprofitnim organizacijama da se lakše prilagode radu u novonastalim okolnostima.

I sami smo pokrenuli kampanju na Donacije.rs, kroz koju prikupljamo sredstva koja preusmeravamo organizacijama, institucijama i inicijativama koja se aktivno bave rešavanjem problema.

Do sada prikupljenim sredstvima, podržano je nekoliko akcija za podršku najugroženijima.

Našu inicijativu možete podržati online donacijom, slanjem SMS poruke na broj 7300 ili uplatom na račun, prema sledećim instrukcijama:

Fondacija Katalist, Takovska 38/1/23, Beograd
tekući račun: 160-484055-98, Banka Intesa a.d.
svrha uplate: COVID-19 šifra plaćanja: 287

Obezbedimo 1.000 paketa pomoći beskućnicima u Beogradu

Naši sugrađani bez krova nad glavom su tokom trenutne epidemije korona virusa još ugroženiji i ranjiviji nego inače. Humanitarna organizacija ADRA Srbija svakodnevno se trudi da im pomogne i, na različite načine, olakša teške životne okolnosti.

Jedna od aktivnosti u koje se i sami možete uključiti je kampanja za prikupljanje sredstava na Donacije.rs, pomoću koje će kojim će biti obezbeđeno 1.000 paketa pomoći za beskućnike i pojedince i porodice koji se nalaze u teškoj životnoj situaciji. Svaku donaciju ADRA duplira, uz podršku partnera.

Humanitarnu organizaciju ADRA u naporima da sugrađanima bez krova nad glavom obezbedi neophodne pakete pomoći, možete podržati online donacijom ili slanjem SMS-a bilo koje sadržine na broj 7300. Cena poruke je 200 dinara sa PDV-om i važi za sve mreže.

Pomozimo da inovativna rešenja za borbu protiv korona virusa dođu do onih koji su najugroženiji epidemijom

Health Tech Lab u borbu protiv korona virusa uključio su se kreiranjem inovativnih rešenja, namenjenih zdravstvenim radnicima. Jedan od rezultata te akcije su Vizionari Srbije, koji su sopstvenim sredstvima obezbedili 45.000 vizira zdravstvenim radnicima i drugim ugroženim građanima širom zemlje.

Tu se priča ne završava jer su ovi inovatori, kroz razgovore sa medicinskim radnicima i inženjerima, saznali koja rešenja i oprema su neophodni kako bi zadovoljili trenutne potrebe i bili spremniji za naredne talase virusa. Tako je organizovan hakaton „Srbija hakuje koronu“, u kome su volonterski učestvovali stručnjaci iz cele Srbije, koji su osmislili hermetičke zaštitne maske za lice (Full face maske), neinvazivne respiratore, kapiju za dezinfekciju, sterilizatore prostora i softverska rešenja.

Sada je potrebno validirati ih u praksi i obezbediti proizvodnju, nakon čega bi usledilo njihovo poklanjanje medicinskim ustanovama širom Srbije. Da bi se cela akcija realizovala, potrebna je vaša pomoć.

Podržite dalji rad ovih stručnjaka online donacijom preko platforme Donacije.rs ili slanjem SMS poruke na 7300 i pomozite da njihova inovativna rešenja za borbu protiv korona virusa pronađu put do medicinskih radnika i onih koji su najugroženiji od COVID-19 epidemije.

Obezbedimo higijenske pakete za najugroženije sugrađane

Broj građana koji po svoj obrok u toku dana dolaze u Crkvenu narodnu kuhinju u Francuskoj ulici stalno raste. Ovde dolaze mala deca sa roditeljima, mladi, sredovečni, stari.

Pored hrane, njihova najveća potreba su higijenska sredstva, koja su u trenutku epidemije važnija neko ikad. Fondacija Ana i Vlade Divac je zbog toga pokrenula kampanju za prikupljanje pomoći u vidu higijenskih paketa za korisnike narodne kuhinje. Potrebno je obezbediti 1.000 paketa za više od 2.600 dece i odraslih, a za ostvarenje tog cilja neophodno je 550.000 dinara.

Pokažite solidarnost sa najugroženijom sugrađanima i pomozite im da dobiju osnovna sredstva za higijenu - donirajte online, ili pošaljite SMS bilo koje sadržine, u vrednosti od 200 dinara, na broj 7300.

Pomozimo mačkama sa posebnim potrebama u prihvatilištu "Šapica 011" da dobiju hranu

Prihvatilište za mačke sa posebnim potrebama “Šapica 011” je posvećeno macama koje su ostavljene kod veterinara ili izbačene iz kuće samo zato sto su obolele i tražile dodatnu pažnju, negu, hranu i lekove. Ovo prihvatilište deo je udruženja "Šapica 011", koje već 20 godina pomaže napuštenim psima i mačakama i radi njihovom udomljavanju.

Kriza izazvana COVID-19 virusom uticala je i na rad ovog udruženja, jer su svi termini u Pansionu za čuvanje mačaka, koji je osnovni izvor prihoda za rad prihvatilišta, otkazani, pa je prihvatilište ostalo bez sredstava za hranu, lekove, suplemente i ostalu opremu za svoje štićenike - mace, kojih u ovom trenutku ima 20.

Zbog toga je na Donacije.rs pokrenuta kampanja, kroz koju možete pomoći da se za ove mace sa posebnim potrebama obezbedi hrana.

Svoj doprinos možete dati online donacijom ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300.

Podržimo 132 životinje niškog prihvatilišta za životinje ZOO Planet

ZOO Planet je udruženje za zaštitu životinja u kome trenutno borave 132 životinje koje su volonteri spasili i pružili im dom i sigurnost.

Nažalost, COVID-19 kriza uticala je i na rad ovog udruženja, jer se novac za hranu, lekove i veterinarske troškove u najvećoj meri sakuplja kroz donacije posetilaca koji dolaze u ZOO Kutak da upoznaju životinje i druže se sa njima, koje u ovom trenutku nisu moguće.

To znači da nema donacija i da je ugrožen opstanak životinja o kojima volonteri brinu. Kako ni u narednih par meseci posete prihvatilištu neće biti moguće, ZOO Planetu i njegovim štićenicima je potrebna vaša pomoć.

Troškovi hrane za 132 životinje i režijski troškovi iznose 403.940 dinara mesečno. U kampanji koja je aktivna na platformi Donacije.rs do sada je prikupljeno 57% sredstava, ali je do ostvarenja cilja potrebno još 174.778 dinara.

Pomozite ZOO Planetu da ostvari svoj cilj i obezbedi hranu za 132 životinje u prihvatilištu - donirajte online, ili pošaljite SMS bilo koje sadržine na broj 7300.

Ne zaboravimo mace sa ulice: prikupimo hranu za ugrožene životinje

Epidemija korona virusa i ograničena mogućnost kretanja imale su i jednu ne sasvim očiglednu i nenamernu posledicu – veliki broj uličnih životinja je ostao bez hrane koju je svakodnevno dobijao od velikodušnih komšija iz kraja.

Zato je volonterima Animal Rescue Serbia potrebna vaša pomoć – donirajte novac ili hranu za mačke, i pomozite da mesec dana hrane gladne životinje na čak 20 lokacija u nekoliko gradova Srbije, prema potrebi.

Animal Rescue Serbia možete podržati u naporima da životinjama koje su ugrožene obezbede hranu, na dva načina - putem online donacije, ili slanjem SMS-a bilo koje sadržine na broj 7300. Cena poruke je 200 dinara sa PDV-om i važi za sve mreže.

Epidemija korona virusa uticala je na sve nas, ali najveće posledice osetili su oni najugroženiji. Zbog toga je potrebno da pokažemo solidarnost i podršku i pomognemo svojim zajednicama u borbi protiv posledica korona virusa.

Uključite se odmah – donirajte online za jednu od 9 aktuelnih kampanja na covid19.donacije.rs, ili pošaljite SMS na broj 7300.