Interview | Giving Balkans

Blog

Koronavirus je imao (i još uvijek ima) ogroman utjecaj na svakoga od nas, a svako živo biće ima različite mehanizme kako se s time nosi. Isti je slučaj i s neprofitnim organizacijama od kojih svaka ima jedinstveno iskustvo u svladavanju prepreka i prilagođavanju novonastalim pandemijskim okolnostima.

Zato smo izdvojili još četiri primjera neprofitnih organizacija i udruženja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji su nam dali uvid u to kako je novonastala kriza tijekom prethodne dvije godine utjecala na njihov rad i kako se promijenio način rada njihovog kolektiva.

Read More

Razgovori s mnogobrojnim neprofitnim organizacijama diljem Zapadnoga Balkana ove i prošle godine pružili su nam nešto jasniji uvid u to kako se nose s posljedicama pandemije te kako im izgledaju redovne aktivnosti. Kako su nastavili s provedbom svojih programa? Koliko je bilo zahtjevno prijeći iz fizičkog u virtualni svijet, a da pritom ne uskrate svojim korisnicima mnoge oblike podrške koje pružaju?

Neke od odgovora na ova pitanja pronaći ćeš u ovome tekstu u kojem su Udruga MoSt iz Hrvatske, Žene Bara iz Crne Gore, KRIK iz Sjeverne Makedonije i Mreža žena Kosova s nama podijelili neke od primjera dobre prakse iz regije kao i načine prilagođavanja novim pravilima pandemije bolesti COVID-19. 

Read More

Budući da je virus bolesti COVID-19 još uvijek prisutan u našim životima, napravili smo svojevrstan osvrt na neprofitne organizacije iz regije koje su nam tijekom 2020. i 2021. godine objasnile kako je pandemija utjecala na njihov rad, svakodnevne aktivnosti, ali i život u cjelini.

Možda će neke od njihovih sustavnih prilagodbi na nove okolnosti inspirirati i druge organizacije koje naiđu na ovaj tekst da osmisle nove načine prilagodbe ili primijene neke od postojećih primjera na svoje programske aktivnosti.

U današnjem tekstu upoznat ćeš neke od istaknutih organizacija sa Zapadnog Balkana kao i njihove metode prilagođavanja novome normalnome.

Read More

Koronavirus značajno utječe na ljudske živote i predstavlja prijetnju za naše zdravlje i društvo u cjelini. Globalna prijetnja koju predstavlja virus bolesti COVID-19 motivirala je i inspirirala kompaniju Nextsense iz Skoplja da doprinese zajedničkim naporima u borbi protiv globalne pandemije. Ne bi li podržao globalne napore da se zaustavi širenje koronavirusa, Nextsense je razvio tehnologiju za praćenje kontakata koju besplatno ustupa drugim zemljama.

Nekstsense je donirao svoju tehnologiju Sjevernoj Makedoniji i Mađarskoj, a implementirana je u mobilnim aplikacijama za praćenje kontakata kao dopuna mjerama vlasti u borbi protiv pandemije.

Sjeverna Makedonija je za praćenje kontakata stavila u uporabu aplikaciju StopKorona!, a Mađarska je pokrenula mobilnu aplikaciju VirusRadar kako bi zdravstvenim vlastima omogućila da brže identificiraju potencijalno izložene osobe i prekinu lanac prijenosa koronavirusa, čime se sprečava potencijalna nova epidemija.

Saznajmo više o ovom doprinosu s gledišta začetnika i realizatora spomenute aplikacije.

Read More

Neformalna grupa Ženski solidarni front nastala je spontano kad je skupina motiviranih žena osjetila potrebu i obvezu reagirati na učinke pandemije koje je trpjela njihova lokalna zajednica u Vranju. Spojila ih je ideja da organiziraju veliki dobrotvorni bal i sajam kako bi prikupile novac za djecu čiji su roditelji preminuli od bolesti COVID-19.

Oko inicijative se okupio veći broj uspješnih žena iz Vranja, a podržao ju je Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO). U samo dva tjedna i uz potporu zajednice to je rezultiralo iznosom od 600.000 srpskih dinara (prim. aut: 5.000 EUR) i 26 izravnih donacija koje su do 20. kolovoza osigurane za pomoć djeci koja su od početka pandemije ostala bez jednog ili oba roditelja.

Uz ovu opsežnu inicijativu u kolovozu dobrotvorke iz Vranja pomogle su svojoj zajednici tijekom 2020. godine prikupljanjem oko 3 milijuna srpskih dinara (25.500 EUR) za potporu zdravstvenom sustavu, a sve uz pomoć dobrih i odgovornih sugrađana. 

Milica Anđelković Jovanović, koja je željela pomoći djeci i potaknuti zajednicu na akciju, objavila je samo jedan status na Facebooku i pokrenula lančanu reakciju podrške u koju su se uključile stotine žena spremne dati svoj doprinos ovoj humanitarnoj inicijativi. Danas ova neformalna skupina broji više od 700 članica, a odnedavno ima i nekoliko članova budući da su, kako ističe Milica, muškarci kritizirali to što se samo žene prima u članstvo.

U intervjuu Milica govori o snazi zajednice u okolnostima koje su nas sve uhvatile potpuno nespremne. Govori nam o tome što ju je motiviralo da se zajednički pomogne djeci i obiteljima, o preprekama s kojima su se suočile te kako je jedan dobrotvorni bal u kolovozu 2021. godine ujedinio građane Vranja oko zajedničke svrhe.

Read More