Interview | Giving Balkans

Blog

Zaklada Zajednički put svakodnevno se brine o potrebama starijih osoba u Zagrebu i radi na tome da im obezbedi bolje i kvalitetnije uslove života, dostojanstveno, kvalitetno i aktivno starenje, potrebnu brigu i adekvatnu zaštitu njihovih prava. 

Read More

Koronavirus je imao (i još uvijek ima) ogroman utjecaj na svakoga od nas, a svako živo biće ima različite mehanizme kako se s time nosi. Isti je slučaj i s neprofitnim organizacijama od kojih svaka ima jedinstveno iskustvo u svladavanju prepreka i prilagođavanju novonastalim pandemijskim okolnostima.

Zato smo izdvojili još četiri primjera neprofitnih organizacija i udruženja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji su nam dali uvid u to kako je novonastala kriza tijekom prethodne dvije godine utjecala na njihov rad i kako se promijenio način rada njihovog kolektiva.

Read More

Razgovori s mnogobrojnim neprofitnim organizacijama diljem Zapadnoga Balkana ove i prošle godine pružili su nam nešto jasniji uvid u to kako se nose s posljedicama pandemije te kako im izgledaju redovne aktivnosti. Kako su nastavili s provedbom svojih programa? Koliko je bilo zahtjevno prijeći iz fizičkog u virtualni svijet, a da pritom ne uskrate svojim korisnicima mnoge oblike podrške koje pružaju?

Neke od odgovora na ova pitanja pronaći ćeš u ovome tekstu u kojem su Udruga MoSt iz Hrvatske, Žene Bara iz Crne Gore, KRIK iz Sjeverne Makedonije i Mreža žena Kosova s nama podijelili neke od primjera dobre prakse iz regije kao i načine prilagođavanja novim pravilima pandemije bolesti COVID-19. 

Read More

Budući da je virus bolesti COVID-19 još uvijek prisutan u našim životima, napravili smo svojevrstan osvrt na neprofitne organizacije iz regije koje su nam tijekom 2020. i 2021. godine objasnile kako je pandemija utjecala na njihov rad, svakodnevne aktivnosti, ali i život u cjelini.

Možda će neke od njihovih sustavnih prilagodbi na nove okolnosti inspirirati i druge organizacije koje naiđu na ovaj tekst da osmisle nove načine prilagodbe ili primijene neke od postojećih primjera na svoje programske aktivnosti.

U današnjem tekstu upoznat ćeš neke od istaknutih organizacija sa Zapadnog Balkana kao i njihove metode prilagođavanja novome normalnome.

Read More

Koronavirus značajno utječe na ljudske živote i predstavlja prijetnju za naše zdravlje i društvo u cjelini. Globalna prijetnja koju predstavlja virus bolesti COVID-19 motivirala je i inspirirala kompaniju Nextsense iz Skoplja da doprinese zajedničkim naporima u borbi protiv globalne pandemije. Ne bi li podržao globalne napore da se zaustavi širenje koronavirusa, Nextsense je razvio tehnologiju za praćenje kontakata koju besplatno ustupa drugim zemljama.

Nekstsense je donirao svoju tehnologiju Sjevernoj Makedoniji i Mađarskoj, a implementirana je u mobilnim aplikacijama za praćenje kontakata kao dopuna mjerama vlasti u borbi protiv pandemije.

Sjeverna Makedonija je za praćenje kontakata stavila u uporabu aplikaciju StopKorona!, a Mađarska je pokrenula mobilnu aplikaciju VirusRadar kako bi zdravstvenim vlastima omogućila da brže identificiraju potencijalno izložene osobe i prekinu lanac prijenosa koronavirusa, čime se sprečava potencijalna nova epidemija.

Saznajmo više o ovom doprinosu s gledišta začetnika i realizatora spomenute aplikacije.

Read More