Udruga Marijini obroci pomaže da svakoga dana deca koja žive u ekstremnom siromaštvu širom sveta dobiju bar po jedan obrok.

Trenutno uz podršku svoje zajednice obezbeđuju obroke za više od 2,4 miliona dece u najsiromašnijim zemljama širom sveta.

Antonija Došlić, nacionalna koordinatorica Marijinih obroka

Svakodnevno rade na ostvarenju vizije - da svako dete ima jedan dnevni obrok mestu obrazovanja i da svi oni koji imaju više nego što im je potrebno podijele to s onima kojima nedostaju i najnužnije stvari.

Marijini obroci trenutno delaju na 5 kontinenata, a osim svakodnevne podrške, pomažu i u urgentnim situacijama. Kako njihov rad izgleda u Hrvatskoj i kako zajedno možemo doprineti borbi protiv siromaštva i podržati najugroženije ispričale su nam Antonija Došlić, nacionalna koordinatorica Marijinih obroka Hrvatska i Vesna Gugić, regionalna koordinatorica Marijinih obroka za Dalmaciju.

Vesna Gugić, regionalna koordinatorica Marijinih obroka za Dalmaciju

Kako je nastala Udruga Marijini obroci? Sa kojom idejom je sve počelo, kako se razvijala vaša misija?

Antonija i Vesna: Sve je počelo kada se Magnus MacFarlane-Barrow prvi put uključio u međunarodni humanitarni rad tijekom rata u Bosni i Hercegovini u ranim 1990-ima, kada su on i njegova obitelj odlučili pomoći onima koji pate zbog posljedica rata. 

Pokret Marijinih obroka nastao je 2002. godine, kada je Magnus MacFarlane-Barrow posjetio Malavi tijekom velike gladi u toj zemlji i susreo majku Emu koja je u svojoj kući umirala od AIDS-a i ostavljala iza sebe 6-ero djece. Kada je upitao njenog najstarijeg sina Edwarda koji su njegovi životni snovi, on je odgovorio jednostavno: „Želim imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu“. Taj je trenutak bio ključno nadahnuće koje je dovelo do nastanka Marijinih obroka , koji su započeli hraneći samo 200 djece u Malaviju 2002. godine.

Koja je bila Vaša lična motivacija za rad u neprofitnom sektoru?

Antonija: Motivira me ideja Marijinih obroka da postoji jednostavno riješenje za glad u svijetu i da se minimalno 93 % od svake donacije usmjerava direktno za humanitarne aktivnosti. Ovo je pokazatelj da je udruzi u interesu dijete koje prima obrok jer znatan broj aktivnosti koje provode Marijini obroci ovise upravo o volonterima.

Kako se  finansira Udruga Marijini obroci? Sa kojim različitim tipovima donatora sarađujete i na koji način?  Na koje sve načine oni koji to žele mogu podržati rad organizacije?

Antonija i Vesna: Marijini obroci ovise isključivo o velikodušnosti podupiratelja. Donatori su različiti individualci razne dobi i profesionalnosti od djece u vrtićima, školama, studenti, ljudi u radnom odnosu te velikim dijelom umirovljenici. Također, imamo značajni broj broj donatora koji su poslovni subjekti. Svi podupiru isto,  a svi sa jednim ciljem a to je da se djetetu osigura obrok u školi.

Na koje aktivnosti ste trenutno najviše fokusirani? Koji su najvažniji planovi i ciljevi koje planirate da realizujete u budućnosti?

Antonija i Vesna: Prvenstveno smo fokusirani na kampanje s naglaskom na virtualne kampanje s obzirom koliko je digitalni svijet  u današnje vrijeme svima dostupan. Uz virtulane tu su aktivnosti u živo koje provodimo uz veliku vojsku naših volontera poput organizacije humanitanrih maskenbala, koncerata, utrka, predstavljanje po župama i štandovima, a sve sa ciljem da se priča o Marijinim obrocima što više proširi i da se javnost senzibilira o sve većem porastu gladne djece u svijetu. Cilj nam je pružiti dnevni obrok na mjestu obrazovanja kronično siromašnoj djeci, privući ih u učionice, gdje dobivaju osnovno obrazovanje koje im otvara vrata za bijeg iz siromaštva.

Hitno ste regovali na krizu izazvanu zemljotresom u Siriji i pokrenuli kampanju podrške za ugrožene. Recite nam nešto više o tome i kako oni koji to žele kampanju mogu podržati?

Antonija i Vesna: Marijini obroci su pokrenuli hitan apel nakon dva razorna potresa kako bi nastavila provoditi svoje obećanje koje smo dali djeci koja su u programu školske prehrane Marijinih obroka ali ne samo njima, već kako bismo pomogli i ostaloj djeci i odraslima koji su stradali nakon potresa. Marijini obroci rade s  pouzdanim partnerom za školsku prehranu – Dorcas – u gradu Aleppu od 2017., dopirući do 5024 djece na 18 škola. Nakon potresa, mnoge škole/obrazovni centri sada se koriste kao skloništa, ostavljajući djecu izvan učionica čini ih ranjivijom više nego ikad. Budući da su uredi Dorcasa sada izvan upotrebe zbog oštećenja, Dorcas se smjestio u jedan od obrazovnih centara, gdje se sada pripremaju hitni obroci.

Šta su najveći izazovi sa kojima se suočavate u radu?

Antonija i Vesna: Najveći izazov je održati obećanje koje smo dali djeci jer ovisimo o dobroti naših donatora i njihovim financijskim mogućnostima koje se mijenjaju s obzirom na posljedice globalne krize, rata u Ukrajini i pandemije Covida 19.

Da li je to što ste deo međunarodne organizacije prednost ili izazov?

Antonija i Vesna: U svakom slučaju prednost.

Na koji način, kao deo međunarodne mreže, dobre prakse iz inostranstva usvajate i primenjujete u svom radu? Šta bi domaće udruge i neprofitne organizacije najviše mogle i trebale da nauče od inostranih?

Antonija i Vesna: S obzirom da Mary´s Meals imaju podružnice u 15 zemalja diljem svijeta, svatko ima svoj način pristupa volonterima i podupirateljima. Kao tim zajedno radimo i dijelimo ideje tako da smo otvoreni za savjete naših kolega. Međusobno primjenjujemo ili dajemo savjete o provedenim akcijama čime se pokazuje da je timski rad na globalnoj razini zaista moćan i učinkovit.

Na koje sve načine uključujete zajednicu u svoj rad i šta vam to donosi?

Antonija i Vesna: Svatko svojim talentom može doprinijeti radu udruge. Zainteresirani mogu darovati svoje vrijeme i talente poput pisanje tekstova, lektoriranje, prevođenje, izrada nakita i ukrasa koje nudimo u zamijenu za donacije, izrada kolača, tjestenine, djelovanje na štandovima, pomoć oko grafičkog dizajna ili izrade videa, možee postati naš ambasador te na prezentacijama širiti priču o radu Marijinih obroka i još mnogo toga...

Na koje načine Udruga Marijini obroci doprinosi razvoju filantropije u Hrvatskoj?

Antonija i Vesna: Na način da se kroz priču o djelovanju Marijinih obroka ljude osvijesti kolika je glad u svijetu, kolika je smrtnost kao posljedica gladi posebno u djece te da svatko svojom donacijom ili osobnim djelovanjem može doprinijeti i pomoći da se ovaj problem smanji.

Šta su najveći uspesi koje je ste ostvarili u dosadašnjem radu, a šta je ono što tek želite da postignete?

Antonija i Vesna: Uspjeh je što se broj djece u sklopu naše školske prehrane povećava želimo da taj broj raste sve više. Od ove godine hranimo  2 429 182 dijece a s obzirom da nam statistike pokazuju da 67 milijuna djece osnovnoškolske dobi ne ide u školu zbog siromaštva, pred svima nama je još mnogo posla.