Здружението „Направи некого среќен“ веќе пет години им помага на социјално најзагрозените семејства низ Босна и Херцеговина. Благодарение на нивната кампања Let's go to baby shower, многу социјално и економски непривилегирани бебиња го добиваат она што им е потребно за здрав раст и развој.

Тие се и иницијатори на јавната кујна за бебиња, единствена од ваков вид што постои во БиХ и на територијата на цела поранешна Југославија. Аида Садиковиќ Мехониќ, претседател на здружението и Нихада Рамиќ, координаторка на првиот проект за јавна кујна на Бебе, ни кажаа како изгледаат активностите на здружението чија мисија е секој ден да ги радува оние на кои помошта им е најпотребна.

Како е формирано здружението „Направи некого среќен“? Со која идеја сето тоа започна? Како се разви вашата мисија?

Аида: Здружението „Направи некого среќен“ е создадено спонтано откако преку нашиот пример почувствувавме потреба од здрав и квалитетен раст, развој и воспитување на бебето. Кога купувавме пелени и адаптиравме формула за нашите бебиња, се прашувавме како родителите на бебиња во состојба на социјална потреба успеале да ги купат. Во тоа време работевме како волонтери во различни формални и неформални организации. Прво разговаравме за предлогот за посебен проект за помош на бебињата кои имаат потреба, а потоа објавивме статус на Фејсбук во кој прашавме колку луѓе би поддржале такво нешто. Откако за само неколку часа добивме неколку стотици одлични одговори, почнавме да собираме предмети за првиот „baby shower“. Групата на Фејсбук во тоа време ја нарековме „Направи некого среќен“, а проектот го нарековме „Let’s go to baby shower!“. Во тоа време, а не така одамна во 2017 година, непосредно пред официјалната регистрација на Здружението „Направи некого среќен“, посетувавме по едно бебе месечно. Само неколку месеци по регистрацијата, проектот го преименувавме во „Let’s go to baby shower, everyday“ и започнавме со секојдневни посети на бебиња. Најпрво тоа беа бебиња од Сараево и околината. Потоа ги проширивме нашите активности на поголем дел од Босна и Херцеговина. Оттогаш до сега постои нашиот хуманитарен проект „Одиме кај бабите“ – секојдневна теренска помош на социјално загрозени бебиња и далечни села и рурални средини.

Која беше вашата мотивација за работа во непрофитниот сектор?

Аида: Нашата лична мотивација се рефлектираше, и сè уште се рефлектира, во силната потреба да реагираме на разни неправди, маргинализирања, повреди и навреди од каква природа и да се. Чувствуваме дека тоа што го правиме за себе не е доволно. Да го живеете својот живот, да си обезбедите удобен живот, во одреден момент станува недоволно, а ние се почувствувавме должни да придонесеме за некој друг да си легне сит, со оглед на тоа што ја знаевме економската состојба на поголемиот дел од населението во нашата земја.

Како се финансира Здружението Направете некој среќен? Со кои типови донатори и на кој начин соработувате? На кои начини можат оние кои сакаат да ја поддржат работата на организацијата?

Аида: Здружението во најголема мера се финансира исклучиво од индивидуални донации, без разлика дали се донации од физички лица (90%) или донации од општествено одговорни компании. Се разбира, не смееме да ја заборавиме нашата дијаспора која напорно работи и никогаш не го заборава населението во Босна и Херцеговина на кое му е потребна помош. Сите луѓе кои сакаат да придонесат и учествуваат во нашата мисија: Нека има повеќе бебиња, а помалку гладни! - Можам да ја најдат нашата Фејсбук страница, да израдуваат некого и да најдат начини да донираат за некого, било да е тоа донирање облека за бебиња, храна или пари. Исто така, сите жители на БИХ донираат 3 КМ за нашите проекти со бебиња со јавување на 17057.

На кои активности сте најмногу фокусирани во моментов? Кои се најважните планови и цели кои планирате да ги реализирате во иднина?

Аида: Нашата сегашна преокупација е големата пренатална програма за испраќање пакети „прва помош“ до сите невработени, бремени жени во Босна и Херцеговина и бремени жени во состојба на социјална потреба. Како дел од таа програма, секоја трудница добива пакет кој вклучува: приближно четириесет и пет одделни парчиња облека за бебиња, бебешки чевли, крпи и ќебиња, комплет за хигиена, пелени, шише, цуцла и играчка. Овој проект ни е драгоцен, започна во Април годинава, а досега имаме испорачано над 200 пакети. Пораките на нашите трудници за тоа што значат нашите пакети за нив се неверојатни и одличен показател дека на нашата земја и требаше токму таква програма. Во наредниот период ќе го развиеме овој проект како и нашите два други проекти за социјално ранливи бебиња, ќе ги слушаме потребите на најмладите и ќе се обидеме да работиме во склад со нив.

Кажете ни повеќе за работата на првата јавна кујна за бебиња. Како се појави потребата од ваква народна кујна? Како работи? Како може некој да ја поддржи нејзината работа и оние кои ја користат?

Нихада: Првата народна кујна за бебиња и бесплатна продавница за бебиња како уникатен проект на територијата на поранешна Југославија започна со работа во ноември 2021 година и се наоѓа во Братунац. Потребата од ваков тип на кујна е голема низ целата земја, а со оглед на тоа што ние како дел од теренскиот проект „Let’s go to baby shower“ многу често бевме во Подрињско, од Коњевиќ поле до Љесковица, решивме дека првата јавна кујна за бебиња би била некаде на средина, во Братунац, каде што корисниците од Сребреница, Братунац и сите околни села ќе можат да дојдат и да ги добијат своите оброци. Знаевме дека потребата од јавна кујна за бебиња е голема, но вистинската потреба ја видовме дури по отворањето,  кога веќе во првата недела од работењето имавме десетици бебиња на листа на чекање. Во кујната моментално има 30 редовни корисници на бебиња и 70 повремени бебиња кои ги користат нашите услуги. Секој ден, бебињата добиваат по литар млеко, каша (7 различни вкусови за седум дена), а секој ден нешто друго од програмата за исхрана на бебињата: бисквити/плазма/ориз/палента/какао итн. На крајот на месецот, бебињата добиваат пакет пелени и хигиенско-козметички комплет.

Бесплатна продавница за бебиња работи и како дел од кујната за бебиња. Можете ли да ни кажете повеќе за тоа?

Нихада: Во нашата јавна кујна за бебиња има и мал „бутик“ со бесплатна облека за бебиња. Сите наши корисници, и сите бебиња во состојба на социјална потреба од делот на активност на кујната, во Free Shop добиваат облека, обувки, играчки, но и опрема за бебиња која не се во можност да ја купат, како креветчиња. , колички, автомобилски седишта, хранилки итн.

Како ја вклучувате заедницата во вашата работа? Како допирате до волонтери и поддржувачи? И на оние на кои им е потребна вашата поддршка?

Аида: Имајќи ги предвид нашите многу скромни простории и долгите часови на теренска работа, не можеме да понудиме да волонтираме во нашите простории, но во оваа дигитална ера која нуди бескрајни големи можности, со споделување на нашите објави, со ширење на вести за нашата работа - секој може да стане наш волонтер.

Како здружението „Направи некого Среќен” придонесува за развојот на филантропијата во Босна и Херцеговина?

Аида: Воодушевени сме што Направи некого Среќен е препознаена од населението како здружение чиј централен фокус е детето. Дури и да е бебе, што е случај кај нас, предизвикува дополнителни емоции. Преку нашата работа, успеавме да најдеме начин да им помогнеме на децата без евентуално нивните родители или старатели да го злоупотребуваат тоа. На овој начин се стремиме да ја промовираме филантропијата која најпрво се рефлектира во нашиот однос кон бебињата и децата, а потоа и кон сите други луѓе. Веќе шест години се обидуваме да пробиеме и заобиколиме некои социјално-социолошки стереотипи и предрасуди со кои се среќаваат, на пример, децата чии родители се хронични алкохоличари, децата на родителите кои ги запоставуваат, децата на ментално болните родители итн. повеќето случаи, поединците кои нудат помош се откажуваат од таквите деца поради нивните семејства. Се обидуваме да најдеме шема на активност во која таквите деца ќе добијат целосна поддршка без можност некој да им ја одземе.

Кои се најголемите предизвици со кои се соочувате на работа?

Аида: Во моментов е тешко да се одреди кои предизвици се најголеми, со оглед на тоа што работиме во многу тешко време, во кое наидуваме на разни кризи месец по месец. Прво беше пандемијата, потоа економската криза, руско-украинската криза, а потоа инфлацијата. Во овој бизнис секојдневно се среќаваме со различни предизвици и низ нив поминуваме како каскадери. Но, најтешко ни е кога ќе сретнеме бебе во состојба на социјална потреба и ќе бидеме сведоци на сериозно запоставување од страна на родителите. Надлежните институции не реагираат, а ние сме немоќни да направиме ништо освен едноставна хуманитарна помош.

Кои се најголемите успеси кои здружението ги има постигнато досега, и што сè уште сакате да постигнете?

Аида: Иако е парадоксално и лудо да се каже дека отворањето на јавната кујна за бебиња е успех затоа што го победува општеството и државата, сепак се осмелувам да кажам дека постигнавме голем напредок на тоа поле. Ова го велам пред се затоа што бебињата минуваат низ нашата кујна, која беше во многу лоша здравствена состојба поради несоодветна исхрана во првите месеци од животот (консумација на кравјо и козјо млеко во месец до два од животот), и повторно поради тешки форми. на сиромаштијата. Таквите бебиња претрпеа сериозни здравствени последици, вклучувајќи тешка егзема, алергии и оштетување на белите дробови и црниот дроб. Нивната крвна слика беше, колоквијално кажано, „избришана“, а бебињата добија целосна трансфузија на крв. Преку нашата јавна кујна за бебиња, на бебињата им нудиме адаптирани формули кои се направени за бебиња подложни на алергии. Со гордост можеме да кажеме дека храниме бебиња чија кожа сега е мека и мазна и општо здравје на задоволително ниво. Исто така, ние сме особено горди на нашата нова пренатална програма: Подарок за трудници, која ја започнавме во Април 2022 година. Во рамките на проектот, испраќаме пакет прва помош на секоја невработена, трудница или трудница во состојба на социјална потреба на територијата на Босна и Херцеговина.

Пакетот се состои од околу 45 парчиња бебешка облека, детски чевли, пелени, влажни марамчиња, детска козметика, цуцли и шишиња, јакни, ќебиња и крпи и играчки. Сакаме да останеме уште малку на овој проект за да го обликуваме што е можно поефикасно и поквалитетно и да и овозможиме на секоја трудница која не може да си дозволи бебешка облека да добие пакет.