Фондацијата Хемофарм е дел од заедницата веќе 29 години. Преку секојдневната поддршка на здравството, образованието, културата и другите витални области, тие инвестираа повеќе од 13,4 милиони евра во развојот на својата заедница. Фондацијата Хемофарм го одбележа својот 29-ти роденден со донирање на еден тон храна за народните кујни во Шабац и Вршац. Нивната кампања „Unbreakable“ за поддршка на менталното здравје ја одбележа 2021 година и ја доби наградата VIRTUS за најиновативен проект.

За важноста на развојот на филантропијата и придонесот за општото добро на оваа Фондација говори и фактот што Фондацијата Хемофарм е членка на Српскиот филантропски форум и на Европската филантропска асоцијација - Филеа.

Фондацијата Хемофарм во последните седум години има добиено дури 36 награди за својата работа, а во 2017 година се прогласени за водечка Фондација во Србија.

Сузана Ѓорѓевиќ, директорка на фондацијата Хемофарм, ни кажа колку се важни овие признанија, како изгледа 3-децениската поддршка за заедницата, зошто општествената одговорност е императив и како се гради довербата и кои планови ќе се спроведат во иднината.

Како се развиваше мисијата на Фондацијата Хемофарм во изминатите 29 години и кои моменти/настани би ги издвоиле како клучни точки во развојот?

Сузана: Загриженоста за здравјето и благосостојбата на луѓето е во фокусот на работата на Фондацијата Хемофарм веќе 29 години. Нашата посветеност кон луѓето и здравјето се рефлектира преку 2.250 спроведени акции вредни 13,4 милиони евра и преку поддршката што ја обезбедивме за 3.660 млади луѓе, од кои голем дел се наши колеги денес. Најмногу активности реализиравме во Вршац, каде што е основана Фондацијата и каде имавме седиште до 2015 година, и во Шабац, каде што има фабрика Хемофарм. Бевме со луѓе за време на војните во 90-тите, за време на бомбардирањата, поплавите и кризата со Ковид-19, помагавме онаму каде што беше најпотребно, инвестиравме во здравствениот систем преку разни донации на медицинска опрема и со тоа го подигнавме квалитетот на животот. во локалните заедници. Преку нашата работа укажавме на прашања кои не се лесни за општеството - од важноста на донирањето органи и трансплантацијата до одржувањето на менталното здравје, депресијата и стигмата. Наша задача е да инспирираме, поврземе и изградиме општество на одговорни поединци за заедно да ја промениме заедницата на подобро.

Едно од неодамнешните признанија што го добивте беше специјалната награда VIRTUS за најиновативен проект за кампањата „Unbreakable“. Колку овие признанија се мотивирачки за работата на Фондацијата? Дали тие ве мотивираат да бидете уште повеќе посветени на вашата заедница?

Сузана: Многу сме благодарни за признанието што го добивме бидејќи велат дека и покрај сите тешкотии што ги носи животот во современото општество, делата се важни и можат да го променат текот на реалноста. Секоја награда ја одразува желбата да го изградиме општеството што го сакаме. За нас тоа е повик за уште поодлучно дејствување за одговор на предизвиците на 21 век, меѓу кои најважно е зачувувањето и подобрувањето на здравјето на луѓето.

Покрај наградата ВИРТУС, кампањата „Unbreakable“ доби уште неколку меѓународни и домашни награди. Дали очекувавте ваков успех, со оглед на тоа што менталното здравје на Балканот сè уште е првенствено табу тема? На што го препишувате овој успех на кампањата „Unbreakable“? Која е, според вас, нејзината најзначајна вредност?

Сузана: Да можеш да помогнеш некому, главно да спасиш нечиј живот, само по себе е успех, особено кога станува збор за кампањата „Unbreakable“. Пораките што ги добиваме секој ден најдобро зборуваат за тоа колку им значи на луѓето. Од благодарност што ја започнаа оваа кампања, изјавите за кои чувствуваат дека не се сами, да им се заблагодарат на лекарите кои одговараат на повиците на граѓаните на СОС линијата, бидејќи тие разговори, велат, им го спасиле животот. „Unbreakable“, како што знаете, беше лансиран за време на кризата со Ковид-19, кога анксиозноста, стресот и депресијата беа многу изразени поради страв од болест и недостаток на социјални контакти. И пред кризата со Ковид-19, депресијата беше меѓу водечките болести кај нас и во светот. Депресијата не избира; често е невидлива, нема мирис и вкус и не ја познава бојата на кожата, националноста, религијата и границите; тоа веќе ги погодува сите. Наизглед најсреќните луѓе можат да бидат најосамени, депресивни и најсамоубиствени.

Кога ја започнавме кампањата, наша главна задача беше да ги едуцираме луѓето за важноста на грижата за менталното здравје, но и да им обезбедиме психо-социјална поддршка преку СОС линијата 0800 001 002 и електронската пошта support@nesalomivi.rs, каде работат експерти, психолози и психијатри од четири специјални болници за психијатриски болести во Вршац, Ковин, Нови Кнежевац и Горња Топоница. Професионалната поддршка е бесплатна, анонимна и достапна 24/7. Во текот на годината на оваа кампања, повеќе од 10.000 луѓе добија помош, а во текот на нејзиното времетраење ги охрабрувавме луѓето да зборуваат за тоа како се чувствуваат и кажавме дека нашите експерти беа таму за да ги слушнат и да ги охрабрат.

Во кој правец понатаму ќе се развива „The Unbreakable“?

Сузана: „Unbreakable“ прерасна во движење на граѓани кои се борат против депресијата и стигмата, а денес брои повеќе од милион луѓе. Колку е поголем бројот на поединци, организации и институции во движењето, толку е поголема шансата отворено и често да се разговара за менталното здравје затоа што на тој начин се прави дестигматизација на општеството. Нашата СОС линија ќе продолжи да обезбедува психо-социјална поддршка на луѓето на кои им е потребна ваква помош. Развиваме под-кампања која се фокусира на обезбедување дополнителна поддршка за луѓето кои се борат со различни форми на ментални нарушувања и стигма.

Како ги избирате темите и областите кои Фондацијата Хемофарм ги поддржува преку своите општествено одговорни активности?

Сузана: Станавме препознатливи по тоа што се занимаваме со теми кои не се популарни во заедницата - од донирање органи и трансплантација до одржување на менталното здравје. Здравјето и хуманоста одат рака под рака, а токму тоа е нашата улога - Хемофарм и неговата Фондација да ги направиме доверлив партнер на кој луѓето можат да сметаат.

Колку е важна општествената одговорност за бизнисот на една компанија? Кои се најголемите предизвици со кои се соочуваат општествено одговорните компании во нивното опкружување и работење?

Сузана: Сите истражувања покажуваат дека не постои успешен бизнис без општествена одговорност. Во таа смисла, последниот „Edelman Trust Barometer 2022“ е многу интересен, што укажува дека „општественото лидерство сега стана фундаментална функција на бизнисот“. Помладата генерација долго време се определува за брендови кои се однесуваат на нивната општествена одговорност. Во исто време, јавноста очекува бизнисите јасно и недвосмислено да ги изразат своите ставови за најважните општествени и политички прашања. А тоа е рецептот за одговорен и одржлив бизнис во 21 век.

Дали успесите и активностите на Фондацијата Хемофарм влијаеле компанијата да има попозитивен имиџ во јавноста и, како таква, да ужива поголема доверба од потрошувачите, соработниците и партнерите?

Сузана: Придонесовме компанијата Хемофарм да стане препознатлива по општествено одговорниот бизнис, покрај исклучителните експерти кои работат во неа и нејзините квалитетни производи. Нашиот извршен директор Роналд Зелигер често вели дека „бизнисот може да биде добар и профитабилен, а во исто време и одговорен“. „Успешни, внимателни и одржливи. Брза и хумана." , а нивното добро здравје е целта на нашата работа.

Која е улогата на Фондацијата Хемофарм во Српскиот филантропски форум?

Сузана: Фондацијата Хемофарм е еден од основачите на Српскиот филантропски форум. Нашата улога во ова здружение е улогата на сите останати членови, а тоа е борбата за подобро општество. Среќна сум што бројот на членови расте; денес, повеќе од 40 од нас доаѓаат од профитниот и непрофитниот сектор. Би сакала заедно да успееме да го укинеме ДДВ-то за донациите бидејќи во тој случај би собрале поголема помош за најзагрозените. За тоа се залагам долги години и мислам дека нема да има некој состанок на Форумот каде што не ме интересира што друго можеме да направиме. Драго ми е што има можност да се слушнат различни мислења и отворено да се разговара и да се покренуваат прашања од јавен интерес. Докажавме дека можеме да ги надминеме разликите и да се бориме за општото добро, а тоа главно се гледа преку работата на Коалицијата за добротворни цели и Национален ден на дарувањето.

Како изгледа и како дојде вашиот ангажман со Европската филантропска асоцијација? Како Фондацијата Хемофарм преку своите активности во Филеа придонесува за развој на филантропијата на европско ниво?

Сузана: Благодарение на Catalyst Balkans, кој ги отвори вратите на српскиот филантропски форум за членство во организацијата ДАФНЕ (Мрежа на донатори и фондации), Форумот предложи да се вклучам во зајакнувањето на партнерствата со таа организација. Кон крајот на минатата година, ДАФНЕ се спои со EFC (Центар за европски фондации) и стана PHILEA здружение кое денес обединува повеќе од 10.000 профитни и непрофитни организации од 30 земји во Европа. Мојата цел не е само да ги претставам активностите на Српскиот филантропски форум, неговите членови и Фондацијата Хемофарм, туку и да го известам членството на Српскиот филантропски форум за активностите на европско ниво на полето на законодавството, добрите практики, новите иницијативи, поврзување на членови и партнерства.

Со која идеја е основана наградата за извонредност и какво е нејзиното значење?

Сузана: Воспоставивме награда за извонредност по повод 25-тиот роденден на Фондацијата Хемофарм, со цел да укажеме на исклучителни личности кои живеат и работат во нашата средина и чија работа е често невидлива за пошироката јавност. Досега се доделени четири награди. Победник за 2021 година е проф. д-р Лазар Давидовиќ, васкуларен хирург, декан на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Белград и странски член на Руската академија на науките. Во пресрет на јубилејот - 30-тиот роденден на Фондацијата Хемофарм следната година, планираме да доделиме три награди на поединци чиј труд остави неизбришлив белег во здравството, образованието и културата.

На кој начин чувствувате дека заедницата ви враќа за сè што ќе и дадете?

Сузана: Со учество во нашите акции, доаѓање на трибините „Кафе со психолог“, секојдневна комуникација во рамките на проектот „Нераскинливо“ и интерес на различни поединци, организации и домашни и странски институции да соработуваат со нас. Од списанието British Alliance, посветено на филантропијата и социјалните инвестиции веќе 25 години, и не поканија да пишуваме за „The Unbreakable“ за нивното мартовско издание, до наградите Emerging Europe 2022, каде што бевме номинирани во категоријата Здравје и социјална заштита.

На кои активности сте најмногу фокусирани во моментов? Има ли некои нови акции кои Фондацијата ги планира за оваа година?

Сузана: Вклучени сме 24/7 во кампањата „Unbreakable“; ние се грижиме за нашите лекари и корисници. Постојано работиме на подобрување на услугата за корисници, СОС линијата и поддршката за е-пошта; креираме теми за форумот „Кафе со психолог“, кој е составен дел од кампањата и се одржува еднаш месечно на Доркол Плац. Паралелно со ова, работиме со нашите колеги и нивните ментори. Досега организиравме „генерација на стипендии 2021/2022“ Менторски ден со експерти од Хемофарм. Во соработка со Српското здружение за молекуларна биологија реализиравме неколку предавања „Недела со нобеловците“.

Предавач беше д-р Брус Албертс", еден од најуспешните клеточни биолози на денешницата и автор на светски познатиот учебник по молекуларна биологија наречен "Молекуларна клеточна биологија". Во моментов подготвуваме програма за практикантска работа за стипендисти од фондацијата Хемофарм со нашите експерти во Вршац и веднаш потоа програма за практикантска работа во Германија.Од септември полека се подготвуваме за 30-годишнината на Фондацијата Хемофарм.

Кои би ги именувале најзначајните успеси кои Фондацијата Хемофарм ги има постигнато во својата досегашна работа и што сè уште сакате да постигнете?

Сузана: Благодарна сум што луѓето и заедницата ја препознаваат нашата работа и добрите намери и што ни пристапуваат со голема доверба. Тоа е најзначајниот успех за мене.

 

*Фотографија (насловна фотографија): Небојша Бабиќ