Причината што дефинитивно ја одбележа претходната година во однос на филантропијата и донациите е поддршка на борбата против ефектите на КОВИД-19, додека граѓаните, компаниите и непрофитните организации продолжија да донираат за оваа кауза и во 2021-ва година.

Во овој текст, ќе имате можност да прочитате за донациите за борба против КОВИД-19 што ги направивме за поддршка на нашите заедници во претходната и почетокот на оваа година.

3.525.000 српски динари собрани за поддршка на драмски уметници

Моцарт, во соработка со реномирани српски актери, организираше хуманитарна акција за поддршка на драмските уметници, кои останаа без работа поради пандемијата КОВИД-19.

Имено, на нивниот канал на YouTube, Моцарт емитуваше претстава наречена „Балкански шпијун“, која актерите ја изведоа преку ЗООМ. Со споделување на линкот на нивните социјални медиуми, граѓаните помогнаа да се зголеми износот на донации. Вкупната собрана сума изнесуваше 3.525.000 српски динари, додека претставата имаше над 200.000 прегледи за 24 часа.

Актерите вклучени во онлајн изведбата на „Балкански Шпијун“, напишана од Душан Ковачевиќ, беа Драган Бјелогрлиќ (улогата на Илија Шоровиќ), Мима Караџиќ (Џура), Весна Тривалиќ (Даница), Бранка Катиќ (Соња) и Гордан Кичиќ (Петар Марков Јаковлевиќ), и Зоран Кесиќ како наратор.

Ова беше прва претстава на ЗООМ во Европа, а иницијативата под која беше изведена беше наречена „Моцарт за вас и актерите“.

Фондацијата Ана и Владе Дивац донираше во болницата во Крагуевац

Фондацијата Ана и Владе Дивац и Принцезата Кетрин донираа во КОВИД болницата во Крагуевац. Потребната помош се должи на великодушноста на долгорочната донаторка од САД, Анка Ерне.

Донацијата од 7.000 евра вклучуваше голема количина хируршки маски за лице, заштитни ракавици, лекови (витамин Ц и пробиотици), четки за чистење и метли.

Меридијан донираше во здравствениот дом во Лозница

Во текот на целата претходна година, Меридијан ја поддржуваше борбата против КОВИД-19 во Србија преку разни иницијативи и донации. Компанијата донираше средства и потребна медицинска опрема, во согласност со потребите на одделните институции.

Во рамките на иницијативата, Меридијан посети повеќе од 60 градови низ Србија, вклучително и Лозница, на која компанијата им донираше потребна опрема во форма на бесконтактни термометри, маси, столови и други потреби за да се овозможи непречен прием на пациентите.

Директорката Бранка Красавац ја прими донацијата во име на Здравствениот дом и изрази благодарност од името на сите нејзини колеги за добиената помош.

Донации на НИС

НИС исто така беше една од компаниите што пружаше постојана поддршка минатата година во борбата против КОВИД-19.

Во соработка со УНИЦЕФ, НИС донираше 50 мерачи на проток на кислород на Клиничкиот центар на Србија и Универзитетскиот болнички центар „Д-р Драгиша Мишовиќ“. Покрај тоа, за понатамошна поддршка на пациентите и медицинските професионалци, компанијата донираше 20.000 литри вода за пиење „Јазак“ на Универзитетскиот болнички центар „Д-р Драгиша Мишовиќ“, УХЦ „Бежанијска коса“, УХЦ „Звездара“ и на Специјализираната болница за белодробни заболувања „Д-р Васа Савиќ“ во Зрењанин.

Понатаму, преку програмата „Заедно за заедницата“ („Заједници заедно“) организирана минатата година во соработка со Министерството за здравство, компанијата инвестираше 116,5 милиони српски динари за подобрување на работата на 20 здравствени установи низ Србија.

Уште повеќе, за време на вонредната состојба, волонтерите на НИС носеа намирници за сограѓаните чие движење беше ограничено, правеа заштитни маски и визири, дезинфицираа јавни површини итн.

Хајриз Брвак го поддржа Дневниот центар Беране

Во 2020-та година, Хајриз Брвак, хуманитарец од Бјело Поље, ја поддржа црногорската заедница со донации за борба против КОВИД-19, чија вкупна вредност во пари и стоки надмина половина милион евра.

Кон крајот на декември 2020-та година, тој донираше во Дневниот центар за деца и младинци со пречки во развојот во Беране – 150 брзи тестови КОВИД-19.

Милош Бракошевиќ, директор на Дневниот центар Беране, им се заблагодари на Брвак и на неговата фондација „Хемииас“ за оваа вредна донација, клучна за безбедноста и здравјето на корисниците на оваа институција.

Ако сакате да ги поддржите вашите заедници во борбата против КОВИД-19, еден од начините да го сторите тоа е со онлајн донирање за една од кампањите на covid19.donacije.rs или со испраќање СМС на 7300.