Здружението „Рака на срце“ од 2011 година им помага на социјално и економски најзагрозените граѓани. Заедницата секојдневно е вклучена во нивната работа бидејќи, благодарение на донациите од поддржувачите, помошта допира до оние на кои им е потребна.

Волонтерството е еден од основните принципи на функционирање на оваа организација, па само во последните неколку години во нејзината работа придонесоа повеќе од 500 волонтери.

Елма Аданалиќ, Ениса Тиро, Хана Хоџиќ и Фарис Гурда, членови на Управниот одбор, ни кажаа како изгледаат секојдневните активности на здружението, кои се нивните најголеми успеси и како го подобруваат животот на своите корисници и им носат насмевка на лицата на многу деца.

Како е формирана вашата организација? Што се смени од почетокот до денес?

Елма: Верувам дека секој човек има дарба и дека овој подарок треба да придонесе за исполнување на својата цел и мисија. Идејата за основање на здружението настана кога сфатив дека мојата мисија на овој свет е да им помагам на другите, поради што сум исклучително надарена со емпатија. Заедно со моите пријатели, кои ја споделија истата визија и желба да пружам помош и поддршка на ранливите категории на општеството, го основав Здружението „Рака на срце“ во 2011 година. Нашите животни патишта се сменија од тогаш до денес, но сите од нас кои сè уште ја делиме истата цел е сè уште тука бидејќи веруваме дека го правиме светот подобро место со мали, но сигурни чекори.

Elma Adanalić, članica UO

Која беше вашата мотивација за работа во непрофитниот сектор?

Ениса: Уште во средното училиште барав организација во која би можел да се вклучам и да придонесам за нечиј да го олеснам животот. Дека тогаш успеав да го најдам тоа што го сакав, потврдува и фактот што 11 години сум во Здружението „Рака на срце“. Дополнително, добив уште еден подарок, а тоа се доживотните пријатели.

Enisa Tiro, članica UO

Хана: Прво, би рекла дека е детска насмевка, потоа личен напредок преку кој се градиме на различни начини. Преку волонтирање во различни здруженија во изминатите пет години, стекнав многу вештини кои ми помогнаа да се изградам себеси. Секогаш истакнувам дека Здружението „Рака на срце“ ме обликуваше како личност уникатно, па дури успеав да се справам со еден од моите најголеми предизвици - како успешно да го пренесам знаењето некому. Едукативните проекти на здружението ми дадоа можност и придонесоа за подобрување на моите вештини во оваа насока со одржување на наставни часови по математика и сродни предмети, кои се наменети за деца од семејства со ниски приходи.

Hana Hodžić, članica UO  

Фарис: Во моите први денови на волонтирање (општо), кога бев средношколец и студент, ми изгледаше како уште една нова активност преку која можам да пополнам време, да запознавам нови луѓе, можеби да стекнувам специфични вештини, а во исто време направи нешто вредно и соодветно за луѓето околу мене. Како 30-годишник, личната сатисфакција што ја постигнувам по придонесот во реализацијата на хуманитарни и општествено корисни проекти или посредување во испораката на разни видови помош на наши сограѓани на кои им е потребна, стана непроценлив и незаменлив дел од мојот живот. Таквото чувство на самоисполнување е предизвик да се постигне во рамките на конвенционалните работни места, извршувањето на „нормални“ деловни активности.

Faris Gurda, član UO

Како кризата СОВИД-19 влијаеше на работата на организацијата? Колку е променет начинот на работа? На кои активности сте биле најмногу фокусирани во изминатите две години? Дали пандемијата влијаеше и на тоа како се финансира здружението, дали е променет обликот на финансирање и примање донации и на кој начин?

Ениса: Екстремно многу семејства останаа без никакви приходи, а со тоа многу е зголемен бројот на барања за разни видови помош кои речиси секојдневно пристигнуваат на адресата на здружението. Покрај тековната поддршка што ја даваме во рамките на нашиот проект „10 намирници“, по пауза (за време на периодот на заклучување), продолживме да ги покануваме семејствата со ниски приходи во Здружението „Рака на срце“, каде секоја недела можат да изберат употребувана, но сочувана облека и обувки.

Елма: Пандемијата имаше многу негативни последици за општеството, но ние како вечни ентузијасти успеавме дури и да извлечеме нешто позитивно од таквата ситуација - можности за нови проекти и форми на хуманитарна акција. Курсевите за странски јазици за деца од семејства со ниски приходи беа трансформирани од училница, со 15 ученици во тоа време, во 18 онлајн групи на разговорни курсеви по англиски и германски јазик за деца низ Босна и Херцеговина. Речиси 200 деца учествуваат на курсевите, а сите курсеви ги водат волонтери на здружението кои живеат во Босна и Херцеговина и на многу адреси низ светот.

Исто така, наместо да ги опремуваме децата со училишен прибор и ранци, како што правиме секоја година, организиравме значајна акција на собирање компјутерска опрема за време на пандемијата. Граѓаните и компаниите повторно беа на висина на задачата. На наш апел донираа нова и користена компјутерска опрема, таблети и лаптопи, кои нашиот тим од волонтери ги тестираше. Доколку е потребно, тие се поправаа и надградуваа за да им овозможиме да работат правилно. Благодарение на сите овие напори, им помогнавме на десетици основци и средношколци да ги следат онлајн часовите и нашите јазични курсеви и успешно да ги исполнат своите училишни обврски.

Фарис: По прогласувањето на пандемијата во Босна и Херцеговина, значителен фокус ставивме на собирањето на основните прехранбени производи и хигиенски средства. И покрај големата неизвесност и економската неизвесност што владееше во тие први месеци, емпатијата кај граѓаните сепак беше на високо ниво. Уште еднаш се покажа дека луѓето ја покажуваат својата најдобра страна во тешките моменти и имавме прилично добар одзив, како од поединци, така и од локални компании кои не поддржуваа на различни начини. Бесплатната достава на пакети со храна и средства за хигиена на адресите на семејствата низ државата се покажа како еден од клучните видови нематеријална поддршка што ни ја даваше тогашна домашна транспортна компанија.

Со оглед на тоа што поради целата ситуација, критичен предизвик стана како да им овозможиме на граѓаните да ја поддржат нашата работа и проекти на најлесен можен начин, воведовме новина во форма на регистрација на хуманитарниот број на здружението. Благодарение на ова, секој што сакаше да стане дел од нашата хумана приказна во период на ограничено движење можеше да го направи тоа без напор и безбедно. Овој потег се покажа како полн погодок и значително помогна да се реализира проектот „10 храни“.

Продолживме со вообичаената реализација на сите наши постојани проекти во изминатата година. Сепак, најголемата промена се почувствува во нашиот најзначаен, а многумина ќе кажат и најубавиот проект - „Нема деца без пакетчиња“. и изведе новогодишна претстава со многу ликови од бајките и дизајнираше креативни работилници за најмладите. Завршната манифестација на проектот претходно, на едно место, собра до 800 деца од семејства со пониска финансиска состојба. За жал, поради сите ограничувања кои беа на сила, во изминатите две години не успеавме да го крунисаме проектот како што би сакале. Во 2020 и 2021 година се фокусиравме само на улогата на Дедо Мраз и делењето на новогодишните пакетчиња, кои ги реализиравме во мали групи во текот на неколку викенди, поради што самиот процес траеше малку подолго од вообичаеното - до средината на јануари.

Како се финансира вашата организација? Со кои типови донатори најмногу соработувате и како? Како може некој да ја поддржи вашата работа?

Ениса: Сите донации што ги добиваме доаѓаат од граѓани, компании, па дури и од волонтери на нашето Здружение. Освен што го донираат своето време, нашите членови честопати лично ги поддржуваат проектите што ги реализираме со парични донации. Исто така, Здружението повремено аплицира со свои предлог проекти на јавни повици на локални нивоа на власт или компании. Дополнително, настојуваме да воспоставиме и одржуваме долгорочна соработка со одредени компании, здруженија и спортски тимови. Преку ваков тип на поддршка финансираме и овозможуваме реализација на нашите проекти од едукативен и спортски карактер (како „Спортот за подобар живот“, „Младите и преминот од основно во средно училиште“, „Среќна математика“ и награда натпревари по математика и онлајн курсеви за странски јазици).

Фарис: Активностите на Здружението можат да бидат поддржани со различни видови парични, материјални и нематеријални донации.

Паричните донации може да се уплатат на трансакциската или девизната сметка на Здружението (податоци за уплатата се достапни на линкот).

Материјалните донации во конзервирана облека, обувки, прехранбени производи, средства за хигиена, училишен прибор или играчки за најмладите може да се доставуваат секоја сабота до нашето Здружение „Рака на срце“. Покрај тоа, често нè контактираат донатори кои, на пр. сакаме да обезбедиме стипендии за деца на училишна возраст или студент од семејство со пониска финансиска состојба, да донираме мебел итн. Ваквите прашања ги решаваме со договор и обично се поставуваме себеси како посредник помеѓу донаторите и семејствата регистрирани во нашата база на податоци за корисници на Здружението.

Некогаш ни треба „само“ простор за пакување, превоз за деца, транспорт на донации или сала за да реализираме конкретни едукативни активности. Исто така, овозможувањето на децата бесплатно да посетуваат кино и театар, што за многумина од нив е луксуз, е само дел од видовите нематеријална помош што може да ни користи многу.

Откако станавме признати како Здружение на доверба, износот на наменски донации што ги добиваме за нашите редовни проекти и ненаменски придонеси за општи активности е на исто ниво или благо се зголемува секоја година. Веруваме дека ваквиот континуитет го постигнуваме пред се благодарение на големиот тим од искрени и посветени млади луѓе од различни општествени кругови, кои се имиџ на нашето Здружение и како такви, секојдневно не претставуваат на најдобар можен начин. Исто така, нашиот многу транспарентен начин на работа, кој го одржуваме преку пријателска соработка со медиумите и директна комуникација со јавноста преку профилот на Здружението на сите клучни социјални мрежи, секако придонесува за звучната слика што ја имаме и внимателно ја чуваме.

На кои активности сте најмногу фокусирани во овој момент? Кои се најважните планови и цели што планирате да ги реализирате во иднина?

Хана: Здружението во моментов се фокусира првенствено на образованието и вклучувањето на децата од семејства со ниски приходи во спортски активности. Од нашиот почеток, волонтерите континуирано одржуваат наставни часови по сите училишни предмети за децата кои посетуваат основно и средно училиште. Веќе се споменати и разговорни курсеви за странски јазици (англиски и германски). Сметаме дека спортските активности се неопходни за психофизичкиот развој на секое дете. Имајќи го ова на ум, во соработка со многу спортски клубови од кантонот Сараево, се фокусиравме да им дадеме можност на децата да се обидат и да тренираат бесплатно различни спортови, како што се атлетика, теквондо, пливање и ватерполо, кошарка, фудбал, американски фудбал. и одбојка.

Фарис: Сметаме дека образованието е единствениот начин на кој можеме да обезбедиме еднакви можности за децата од семејства со ниски приходи да изградат подобра иднина. Водени од оваа идеја, со години се обидуваме постепено да го префрлиме фокусот од еднократните форми на помош кон активности кои можат да постигнат долгорочни позитивни ефекти. Водени од оваа идеја, во наредниот период планираме да започнеме некои нови проекти од областа на образованието и спортот и во нив да вклучиме што повеќе деца и наши волонтери. Сметаме дека преку ваквите модули на дејствување, кои ги надминуваат хуманитарните рамки и го поттикнуваат развојот на вештините и свеста на децата, ќе го разубавиме и подобриме квалитетот на нивниот секојдневен живот.

Дали ја вклучувате заедницата во вашата работа, на кои начини и што ви носи тоа?

Ениса: Цврсто веруваме дека секоја промена на подобро започнува локално, од нас самите. Тоа е највидливо во периодот кога го реализираме нашиот проект. „Нема деца без пакетчиња“. Тогаш, генерално, одзивот на граѓаните, но и на компаниите е најголем. Многу поединци често почнуваат да собираат донации на нивна иницијатива во училиштата, колеџите, спортските клубови или на работа и значително придонесуваат за ширење информации за нашите проекти. Понекогаш донаторите дури ни се придружуваат во активностите за пакување и доаѓаат со колегите и пријателите да помогнат во подготовката на новогодишните пакетчиња за најмладите.

Фарис: Се стремиме да одржуваме отворена и директна комуникација со луѓето во локалната заедница. Затоа секогаш стоиме на располагање за нови идеи, предлози и форми на соработка. Во последниве години често нè контактираат на наша иницијатива компании кои посветуваат внимание на општествено одговорното работење. Покрај директната поддршка, компаниите се повеќе настојуваат да ги вклучат своите вработени во одредени хуманитарни или општествено корисни активности. Навистина, ние сме среќни да одговориме на таквите прашања. Заедно со нив се обидуваме да го најдеме најдобриот начин да ги поврземе, да ги упатиме или да ја проследиме нивната помош до различни ранливи категории на општеството.

Во последно време многу средношколци почнаа да се вклучуваат во различни проекти на Здружението. Важна причина за тоа несомнено е фактот што многу училишта воведоа одреден задолжителен фонд на часови, кои учениците треба да ги потрошат во волонтирање во текот на годината. Секако ни е драго што учениците и претставниците на училиштата не препознаваат како адреса каде што можат да го сторат тоа, а вратите на Здружението се секогаш отворени. Нашето раководство е во тек со издавањето на потребните сертификати. Благодарение на тоа, меѓу нашите членови добиваме се повеќе млади сили, со оглед на тоа што некои искажуваат желба за долгорочно волонтирање во Здружението.

Нашите сограѓани директно учествуваат во некои посебни активности на Здружението, како што се акциите на доброволно дарување крв, кои ги спроведуваме во соработка со Институтот за трансфузиологија. Секако, од суштинско значење е да се споменат бројните спортски клубови кои самостојно се одзваа на нашиот јавен повик и обезбедија бесплатни тренинзи за деца од семејства во нашата евиденција.

Директниот и отворен однос со луѓето од нашата заедница ни овозможува без пречки да ги спроведуваме нашите многубројни идеи. Иако нашите волонтери се тие кои го преземаат најголемиот дел од работата и одговорностите, реализацијата на конкретни цели несомнено би била многу потешко остварливи без различни форми на поддршка и активно учество на нашите сограѓани од сите возрасти.

Вашиот повик за волонтери е постојано активен. Како допирате до волонтерите и колку се тие важни за активностите на Здружението? Колку волонтерството придонесува за заедницата? Како вашето Здружение придонесува за подигање на свеста за важноста на волонтерството?

Ениса: „Рака на срце“ е исклучиво доброволно здружение. Затоа, нашето целосно дејствување зависи од добрата волја на сите добри луѓе - наши членови, кои делуваат поврзани со заедничка желба да придонесат за остварување на поголема цел и да им го олеснат секојдневието на луѓето на кои им е потребна или на некој сосема непознат.

Хана: За Здружението „Рака на срце“ дознав преку JobFAIR, организирано од студентското здружение EESTEC LC Sarajevo. По споменатиот саем за вработување што се одржа на мојот факултет, се вклучив во „Рака на срце“. Волонтерите обично дознаваат за „ Рака на срце" преку пријатели, колеги, други студентски здруженија или медиуми. Индивидуалното волонтирање во различни здруженија придонесува многу за развојот на целата заедница. Ако се фокусираме на хуманитарното волонтирање, тоа им овозможува на луѓето да развијат емпатија. Гледајќи наназад на Целата ситуација со Ковид-19, мислам дека луѓето генерално се оддалечија едни од други и дека овој тип на волонтирање придонесува за нивно повторно поврзување и зближување со луѓето во заедницата.

Елма: Од самиот почеток до денес, во Здружението „Рака на срце“ волонтираа над 800 млади луѓе од Сараево, многу други градови во Босна и Херцеговина, па и пошироко во регионот. Најдобра промоција на самото Здружение се проектите и резултатите што ги постигнуваме во локалната заедница. Позитивните приказни што ги создаваме заедно го шират позитивниот дух и енергија во заедницата преку верижна реакција. Нашите волонтери се најневеројатниот ресурс и сила на Здружението, без кои ниту еден од замислените проекти не би бил возможен да се реализира.

Дали соработувате со други непрофитни организации, здруженија и фондации, кои и како?

Фарис: Со текот на годините, Здружението воспостави бројни контакти со непрофитни и невладини организации од Босна и Херцеговина. Се трудиме преку некои наши проекти да им помогнеме на конкретни здруженија, а на нивните штитеници им пренесуваме новогодишни пакетчиња, пакетчиња училишен прибор, подароци за 8 март и слично. Исто така, во координација со други хуманитарни здруженија и организации, повремено се стремиме да реализираме конкретни проекти заедно или да разменуваме информации, идеи, искуства и најдобри практики. Навистина, кога околностите го бараат тоа, поради нашите сопствени ограничени капацитети, можеме слободно да побараме од нашите пријатели од други организации одреден тип на поддршка, како што е, на пример, дистрибуција на новогодишни пакетчиња во одредени области надвор од Сараево.

Како Здружението „Рака на срце“ придонесува за развојот на филантропијата во БиХ?

Ениса: Во нашите постапки секогаш се водиме од помислата колку нашето малку може да значи за некого. Со подигање на свеста на младите и потсетување на малку повозрасните за она што е навистина важно, го свртуваме вниманието кон луѓето на кои им е потребна и поттикнуваме развој на емпатија кон ранливите категории на општеството. Емпатијата е главниот двигател на акцијата и она што ги мотивира младите да го инвестираат своето слободно време и сопствените ресурси за да им помогнат на другите.

Елма: Кај децата со кои работиме, развиваме желба и љубов да им помагаме и да ги поддржуваме другите. Во текот на овие 11 години работа, одредени деца кои беа корисници на помошта на Здружението „Рака на срце“ денес станаа дури и наши волонтери бидејќи сега сакаат да и вратат нешто на својата заедница.

Фарис: Можеме да кажеме дека целокупните активности на Здружението „Рака на срце“ се филантропски. Секој наш напор, активност и проект е насочен кон помош на луѓето кои се во тешка финансиска, а честопати и животна ситуација. Првично, оваа грижа за другите најмногу се рефлектираше во обезбедувањето на некои основни, еднократни видови помош. Сепак, благодарение на созревањето на волонтерите кои се дел од оваа приказна веќе 10-11 години и новите членови и енергијата и идеите што ги донесоа со себе, самото Здружение еволуираше како жив организам. Така, со текот на времето дојдовме до концепт на дејствување заснован на долгорочно зајакнување на потенцијалот на нашите сограѓани од сите возрасти. Ова ги одразува различните проекти на кои ставаме сè поголем акцент во последните 4-5 години. Станува збор за проекти кои придонесуваат за подобрување на квалитетот на животот на луѓето,

Мислам дека можеме слободно да кажеме дека нашите волонтери се вистински филантропи кои секојдневно се залагаат и промовираат грижа за другите во општеството на Босна и Херцеговина. Ваквото однесување не останува незабележано и ги поттикнува другите да размислуваат и дејствуваат во иста насока. Потврда се многубројните успешно реализирани активности со претставници од различни компании, спортски клубови, училишта, факултети итн. Во прилог на горенаведеното сакам да ги додадам се почестите спонтани пријави на наши сограѓани од различна возраст кои дознаа за активностите на Здружението и се достапни да придонесат за нашите хуманитарни цели. Понекогаш овие луѓе стануваат наши волонтери, но понекогаш „само“ остануваат во улогата на пријатели на Здружението, кои често го преземаат делот од „бремето“ што го носиме кога ни е најпотребно.

Кои се најголемите предизвици со кои се соочувате во вашата работа?

Хана: Многу семејства не можат да си дозволат на своите деца новогодишно пакетче и во многу случаи пристоен оброк и мислам дека најголемиот предизвик е како на сите семејства да им се обезбеди помошта што им е потребна. Тешко е кога со ограничени ресурси треба да одлучиш како ќе му помогнеш на едно семејство.

Елма: Мотивација на волонтерите да останат доследни во поддршката на одреден проект до самиот крај на неговата имплементација, и покрај постојаниот недостаток на слободно време со кој се соочуваме сите денес.

Фарис: Она што е најтешко за сите волонтери кои се во директна комуникација со семејства со пониска финансиска состојба е неможноста да им се помогне на сите оние кои не контактираат со такви барања. За жал, со секој објавен јавен повик за конкретен проект првенствено наменет за донатори, Здружението добива огромен број барања за помош. Материјалните форми на помош се секогаш ограничени, па затоа е невозможно да се задоволат сечии потреби. Затоа, нашиот вреден тим кој води евиденција за семејствата од нашата база на податоци и нивните потреби се труди да угоди различна група луѓе во рамките на секој проект, така што во текот на годината секој добива одреден тип на поддршка и еднаков износ на директна помош.

Кои се најголемите успеси кои Здружението ги има постигнато во својата досегашна работа, а што сè уште сакате да постигнете?

Фарис: Меѓу најголемите успеси несомнено би го вброиле континуитетот на активностите на Здружението во овие 11 години. Потоа, во Босна и Херцеговина се подготвени и дистрибуирани во 2019 година дури 3.000 новогодишни пакетчиња. Ние сме исто така неверојатно горди на нашиот актуелен проект за онлајн курсеви за разговор за странски јазици, во кој моментално учествуваат 120 деца од 8 градови во Босна и Херцеговина во 18 работни групи.

Во иднина сакаме да го подигнеме нивото на нашите активности на ново ниво во однос на обезбедување стабилни извори на финансирање кои ќе овозможат континуирана реализација на одредени проекти. Подигнувањето на свеста во локалната заедница за важноста на волонтирањето и пружањето помош на оние на кои тоа им е најпотребно го сметаме за континуиран процес, со кој секако ќе продолжиме да се занимаваме во наредниот период. За крај, би сакале да го подмладиме нашиот тим, со оглед на тоа што значителен број од сегашните членови, кои се тука од самиот почеток на Здружението, сега се на возраст од триесет години. Иако возраста сама по себе не е пречка за волонтирање, зголемениот број деловни и приватни обврски се рефлектираат во недостигот на слободно време на располагање за работа во Здружението.

Интервјуто би го завршиле со нашиот неофицијален слоган, еден вид водечка идеја на нашите волонтери сите овие години: „Знаеме дека не можеме да го промениме светот, но понекогаш е доволно малку за да го направиме нечиј свет поубав“.