Фондацијата Траг објави дека уште еден циклус на програмата „Нашата локална фондација – заедницата има збор!“ е лансирана во Србија. Во Босна и Херцеговина, пет неформални групи веќе работат на основање на нивните локални фондации. И додека чекаме некои нови локални фондации да започнат успешно да иницираат позитивни промени во нивните заедници, ви претставуваме некои кои веќе напорно работат на тоа. Една од нив е Локалната фондација Ниш, чија мисија, активности, вредности и цели ни ги претставија Филип Јовановиќ, директор на оваа фондација и Јелена Станојевиќ, ПР.

Како беше формирана вашата фондација? Која беше вашата примарна идеја кога ја основавте организацијата? Како се развиваше вашата мисија низ времето?

Филип: Нашата фондација е создадена со идеја нашиот локален патриотизам и желба да направиме нешто важно за локалната заедница во конкретни резултати во пракса. Неколку ентузијасти, луѓе кои го сакаат Ниш, а веќе имаат значително искуство во граѓанскиот сектор, дојдоа на идеја да иницираат позитивна промена во Ниш. Нашата иницијативна група за формирање на локалната фондација ја доби поддршката од Фондацијата Траг, која беше клучен поттик и движечка сила да веруваме дека оваа приказна може да успее. Чекор по чекор успеавме да го најдеме своето место во локалната заедница, да се позиционираме и да ја стекнеме довербата од граѓаните преку бројни акции, што во суштина е најважно. Денес, една и пол година од почетокот, можеме со гордост да кажеме дека станавме важен дел од заедницата. Зад нас веќе имаме два успешно реализирани јавни конкурси.

Филип Јовановиќ

Учествувавте во програмата на Фондацијата Траг „Нашата локална фондација – заедницата има збор!“. Кажете ни нешто повеќе за тој процес, што добивте, што научивте и што би им порачале на оние кои почнуваат од слична позиција?

Филип: Огромната поддршка што ја добивме од Траг влијаеше на нашиот развој и ни помогна да бидеме подготвени да се соочиме со сите предизвици што не очекуваа на почетокот на нашата работа. Добивме менторска поддршка, голем број работилници, обуки и конкретни совети и помош во административниот и финансискиот сегмент. Би ги советувале сите кои тргнуваат од слична позиција да бидат храбри и бестрашни, да веруваат во својата идеја и да ги најдат вистинските партнери за да успеат да ја реализираат својата иницијатива. Сигурно ќе има тешкотии и предизвикувачки моменти. Сепак, ентузијазмот и енергијата ќе бидат посилни кога се борите за општото добро на вашата заедница.

Која беше вашата мотивација за работа во непрофитниот сектор?

Филип: За Локалната фондација често сакам да кажам дека ова е приказна која безрезервно би ја поддржал дури и да не сум вклучен во нејзината работа. Идејата да и се вратиме на заедницата, да изградиме подобар свет околу нас и да оставиме белег во заедницата е нешто што лично ме „влече“ и мотивира од самиот почеток. Ниш е град кој го сакам. Сметам дека е незаменлив дел од мојот идентитет и сакам да направам се за градот да биде поубав, организиран и подобар во секоја смисла. Мотото што ме тера е идејата да работам работа што ме „исполнува“ и тоа е значително задоволство. За мене лично и за другите членови на тимот, LFN не е работа или проект, ова е мисија.

На кои активности сте најмногу фокусирани моментално? Кои се најважните планови и цели што планирате да ги реализирате во иднина?

Јелена: Во моментов најголем фокус е на собирање дополнителни средства и организирање на третиот јавен конкурс на кој ќе ги поддржиме идеите на нашите сограѓани. Овој пат многу поголемиот буџет е посебен, па ќе можеме да поддржиме повеќе идеи кои овојпат ќе добијат повеќе пари. За да го исполниме ова, организиравме голема јавна лицитација во Народниот театар во Ниш и бројни онлајн аукции на нашата Фејсбук страница. Од основањето на фондацијата најважна цел е да се соберат 15.000 евра со што ќе се удвои фондацијата Траг. Горди сме што успеавме да ја постигнеме таа цел. Друга цел е официјална регистрација на нашата фондација и самостојна организација на работата. Имено, при регистрирањето на фондацијата официјално „стоиме на свои нозе“, што ќе биде еден од најголемите предизвици за нас, но тоа со нетрпение го очекуваме. Исто така, покрај третиот јавен конкурс, се подготвуваат, организираат и поддржуваат повеќе јавни настани од фондацијата.

Јелена Станојевиќ

Како се финансира вашата фондација? Со кои типови донатори најмногу соработувате и како? Како може некој да ја поддржи вашата работа?

Филип: ЛФН во својата досегашна работа собираше донации на три примарни начини - од поединци, општествено одговорни компании и преку аукции по кои станавме препознатливи. Ние бевме во фокусот од самиот почеток затоа што сакаме да изградиме чувство за заедница и да им покажеме на луѓето дека фондацијата им припаѓа на сите што го сакаат овој град и сакаат Ниш да биде подобар. Секој што донира 500 или 1000 динари, со право може да каже дека е заслужен и за уредување на парк во градот, сликан мурал и добро опремен културен центар во едно село. Дополнително, веќе имаме речиси 15 компании и организации кои финансиски ја поддржаа нашата работа и значителен број од оние кои ни дадоа техничка, оперативна и логистичка поддршка, за што сме исто така неизмерно благодарни. Нема ограничувања за тоа како заинтересираните можат да ни помогнат, без разлика дали се работи за парична донација или донација на предмети за аукција, поддршка во реализација на настани и различни активности, советодавна помош, обезбедување информации или поврзување со потенцијални партнери и донатори. Максимално сме отворени за соработка.

Колку е важна транспарентноста во вашата работа и на кои начини ја покажувате? Ми се чини дека добар пример е тоа што ги наведовте имињата на сите ваши пријатели, донатори и поддржувачи на веб-страницата.

Јелена: Транспарентноста е еден од најважните принципи на нашиот тим. Идејата на Локалната фондација од самиот почеток беше поставена да им припадне на граѓаните на Ниш и секој да има право да види кој и на кој начин учествувал во развојот и работата на фондацијата. Јавноста во својата работа директно влијае на довербата на сограѓаните а со тоа и на нивното вклучување во работата на фондацијата. Локалната фондација на Ниш не постои без проактивни сограѓани, луѓе кои сакаат на некој начин да го разубават и украсат градот за да биде по мерка на сите. Овде сме само како посредник во реализација на замислите на собраните соседи кои сакаат да го уредат меѓублокскиот простор или паркот на пример. Да не постоеше довербата и транспарентноста, ниту една од 15-те поддржани идеи немаше да се реализира, градот немаше да добие нови карактеристики и, на крајот, ние како фондација немаше да постоиме. Сакаме и бараме луѓето да не прашуваат.

Како мислите дека Локалната фондација Ниш придонесува за развојот на филантропијата, прво во вашата локална заедница, а потоа и во Србија?

Јелена: Се обидуваме да покажеме дека филантропијата е всушност чин на чистење на паркот во населбата, бојадисување на фасада на зграда или уредување на дом на културата. Од друга страна, Локалната фондација Ниш е организација која собира многу луѓе кои не се познаваат, но се тука со иста цел, да го направиме нашиот град поубав и поубаво место за живеење. Луѓето се запознаваат и им кажуваат на пријателите, роднините и познаниците како ја доживеале основата и на тој начин се шири приказната и чувството на заедништво. Да претпоставиме дека ние како фондација успеваме да го доближиме концептот на филантропија до локалната заедница и да објасниме дека тоа не е ништо туѓо, барано или комплицирано. Во тој случај, веруваме дека приказната ќе се прошири, па и други градови во Србија може да покренат слична иницијатива. Заемна помош, охрабрување и комуникација на локалните фондации.

Како локална фондација, вие сте фокусирани на заедницата и ги мотивирате сите припадници да иницираат промени на подобро. На кој начин мислите дека придонесувате за вашата заедница, како ја вклучувате заедницата во вашата работа и што ви носи тоа?

Јелена: Времето во кое живееме со себе носи индивидуализација, се помалку време, а повеќе обврски. Понекогаш, забораваме дека припадноста кон заедницата е важен фактор во животот на една личност. Една од идеите на која се заснова нашата работа е да ги поврземе луѓето преку нивното собирање околу заедничка цел. Преку јавни настани, акции и натпревари што ги организираме и онлајн аукции, собираме луѓе кои можеби никогаш не ги запознале на друг начин. Работејќи заедно за да се реализира идеја која е од корист за сите, ги зближува луѓето кои потоа ја создаваат и подоцна ја прошируваат таа заедница. Во крајна линија, сакаме целиот град да биде поврзан со реализираните идеи на граѓаните. Сите членови на тимот го обожаваат Ниш и сакаат да влијаат на развојот на градот, да видат дека градот дише и се развива со помош на сите луѓе што живеат таму.

Како да изградите доверба во заедницата? Колку е важна довербата за работата на локалната фондација и секоја организација?

Јелена: За секоја развојна организација, довербата на заедницата е една од суштинско значење. На почетокот на работата, секако беше тешко да се разјасни како функционира фондацијата, каде одат парите и како се враќаат во заедницата. Сепак, со секоја реализирана идеја, довербата на заедницата расте бидејќи секој што е заинтересиран може, условно кажано, да го допре производот на идејата и конкретно да види за што се потрошени парите. Од друга страна, на нашата веб-страница јавно се објавуваат имињата на индивидуалните донатори, компании и институции. Дополнително, нашиот тим е отворен за преглед на сите конструктивни критики и идеи кои ќе ја подобрат работата на фондацијата, одговарајќи на прашања и разрешување на какви било проблеми. Повратните информации од заедницата се вредни за нас бидејќи тогаш знаеме што правиме добро, а од друга страна, што треба да подобриме во нашата работа.

Дали соработувате со други непрофитни организации, кои и како?

Филип: Имаме изградено добра комуникација со локалните фондации кои се создаваат во рамките на истата програма во Стара Пазова и Панчево. Се обидуваме да воспоставиме „мрежа“ која ќе служи како платформа за споделување знаења, искуства и градење капацитети со нив. Имаме добри контакти со многу граѓански организации. Настојуваме да реализираме заеднички активности и да креираме нови програми кои можат да придонесат за развој на локалната заедница. Веруваме дека можеме да постигнеме големи резултати само поврзани и собрани околу една заедничка цел.

Кои се најголемите успеси што ги постигнала фондацијата во досегашната работа? Што сè уште сакате да постигнете?

Јелена: Еден од најголемите успеси е веројатно развојниот пат на фондацијата од нејзиното основање до денес. За година и пол, за време на пандемијата, успеавме да собереме 15.000 евра; реализиравме два јавни конкурси на кои поддржавме 15 идеи, од кои 12 од неформални групи граѓани. За тоа време станавме препознатливи по Фејсбук аукции во градот и пошироко, ја добивме поддршката од познати личности од Ниш, но и познати личности кои не се поврзани со градот. Сакаме со наша поддршка да се реализира иницијатива на картата на Ниш во секој дел од градот.

Сакаме целиот град да биде обележан со „наши бои“ затоа што тоа ќе значи дека граѓаните се разбудија и создадоа одлични идеи.