Фрлањето и уништувањето на храната од една страна, додека голем број луѓе секојдневно гладуваат, е проблем во сите земји од Западен Балкан. На неговото решение се работи на различни начини, а во Босна и Херцеговина е во фокусот на јавноста во последните неколку месеци, благодарение на кампањата „Никој гладен. Никој сам“.

Сигурно сте слушнале за оваа кампања или сте ја забележале во медиумите, на социјалните мрежи или како поминуваат билборди. Податоците што ги открива се неверојатни - во БиХ има повеќе од 60 народни кујни, од кои една е наменета за бебиња, додека повеќе од 400.000 тони храна се фрлаат и уништуваат секоја година. За тоа придонесува главно високата стапка на ДДВ за донирање храна, која изнесува 17% и прави да е поисплатливо за компаниите да фрлаат и уништуваат храна отколку да ја донираат.

„Никој  гладен. Никој сам“. кампањата се залага за укинување на ДДВ за донации на храна пред истекот на рокот. Аднана М. Чамџиќ, директорка на програмата за филантропија во Фондацијата Мозаик, ни откри како изгледа оваа борба, какви чекори се преземени досега и што сè уште може да се направи.

„Никој гладен. Никој сам“. е дел од проектот Правна рамка за филантропија што го имплементираше Мозаик фондација заедно со партнерите (Hastor Foundation, Peace Building Network, Pomozi.ba Association, Trag Foundation, and Catalyst Balkans) со финансиска поддршка на УСАИД Босна и Херцеговина.

Кажете ни повеќе за проблемот со отпадот и депонирањето на храната во Босна и Херцеговина.

Аднана: Во Босна и Херцеговина се фрлаат огромни количини храна безбедна за човечка исхрана. Според податоците на Обединетите нации, во Босна и Херцеговина годишно се уништуваат околу 400.000 тони храна, од кои една третина е храна на која ѝ истекува рокот на употреба или чие пакување е оштетено. Проценетата вредност на уништената храна само во 2020 година беше 126,6 милиони КМ.

Ова се поразителни податоци кога ќе се земе предвид фактот дека бројот на корисници на народните кујни кај нас постојано расте. Во нашата земја секојдневно се делат над 16.800 бесплатни оброци, а голем број граѓани не можат сами да стигнат ни до народна кујна, зависат од достава до дома. Кон крајот на минатата година во Братунац беше отворена првата народна кујна за бебиња, а во Лукавац работи народна кујна за деца со попреченост.

Уништувањето на храната би можело значително да се намали доколку се ослободи ДДВ за донирана храна на која ѝ истекува рокот. Ова во голема мера ќе биде од корист за ранливите категории на население.

Со какви предизвици се соочуваат народните кујни, од кои во моментов има повеќе од 60 во Босна и Херцеговина?

Аднана: Најголемиот проблем на народните кујни кај нас е финансирањето бидејќи секогаш им недостигаат средства за набавка на опрема, одржување на инвентар, трошоци за гориво, бенефиции на вработените итн. Затоа, за функционирање на народните кујни не е потребна само храна, туку и таа храна треба да се складира, приготвува, сервира, транспортира и да се обезбеди работна сила која ќе направи се што треба. Неопходни се и средства за функционирање на услугата за испорака на храна за корисниците кои не можат сами да дојдат да соберат храна. Доколку се ослободи од плаќањето на ДДВ за донирана храна што е пред истек, количината на донирана храна би се зголемила, а средствата што народните кујни ги имаат и во моментов ги трошат за набавка на храна би можеле да се насочат за подобрување на другите сегменти на систем за социјална поддршка за ранливите лица.

Како беше „Никој не беше гладен. Никој сам.“ започна кампања?

Аднана: Иницијативата е резултат на неколкумесечно истражување и голем број консултации со јавниот, приватниот и невладиниот сектор, како и со верските заедници, кои ги водиме низ Босна и Херцеговина од 2021 година како дел од Програмата „Подобрување на правната рамка за филантропија“ која ја спроведува Фондацијата Мозаик заедно со партнерските организации (Фондацијата Хастор, Здружението Помози.ба, Мрежата за градење мир, Фондацијата Траг и Каталист Балканс) со финансиска поддршка на УСАИД. „Никој гладен. Никој сам.“ кампањата беше официјално започната на Денот на „Стоп за отпадот“, 27 април 2022 година, кога презентиравме податоци, од кои некои велат дека секој петти човек во Босна и Херцеговина живее под прагот на сиромаштија и дека 280 милиони оброци, кои може да се донираат. , се уништуваат годишно.

Каква беше кампањата досега? Какви резултати се постигнати досега и колку сте задоволни од сработеното?

Аднана: Како што реков, кампањата ја започнавме на крајот на Април, истакнувајќи ги пораките кои го свртуваат вниманието на нашите граѓани на овој горлив проблем на билбордите. Сигурно е дека сите сме донекаде свесни за фактот дека голем број луѓе во Босна и Херцеговина јадат во народните кујни, како и тие големи количини уништени, но поинаку е кога ќе ви се претстават конкретни бројки.

Разговаравме со претставници на Управата за индиректно оданочување (ИТА) на Босна и Херцеговина, каде што најдовме разбирање и поддршка за нашата иницијатива за ослободување од плаќањето на ДДВ за донирана храна што е пред истекување. Знаеме дека ова е долгорочен процес, но важно е што почна поинтензивно да се зборува за ова прашање и веруваме дека ќе се смени Законот за ДДВ. Според надлежните од ИТА, нацртот на новиот Закон за ДДВ би можел да се најде во собраниска процедура до крајот на 2022 година.

На почетокот на Јули организиравме конференција на која на едно место ги собравме претставниците на народните кујни од цела Босна и Херцеговина, претставници на властите и невладините организации кои работат на решавање на ова неодложно прашање. Реакциите се позитивни и продолжуваме да комуницираме со сите.

Испративме и писмо во кое им ја презентиравме иницијативата на претставниците на властите на ниво на Босна и Херцеговина, во која бараме нивна поддршка во нашата цел за измена на Законот за ДДВ. Веќе ги имаме првите реакции на некои претставници, благодарение на кои иницијативата за укинување на ДДВ се расправаше на Комисијата за финансирање и буџет на Претставничкиот дом на Парламентарното собрание на БиХ. Имено, Комисијата едногласно ја поддржа иницијативата за донесување на Законот за изменување и дополнување на Законот за данокот на додадена вредност, кој се однесува на укинување на ДДВ за донирана храна. Ова е првиот чекор кон овозможување повеќе донации на храна и се надеваме дека и Претставничкиот дом ќе ја препознае важноста на оваа иницијатива и ќе ја поддржи.

Потсетувам дека фондацијата Мозаик ја покрена иницијативата за укинување на ДДВ за донирана храна со своите партнери - Фондацијата Хастор, Здружението Помози.ба, Мрежата за градење мир, фондацијата Траг и Каталист Балканс, како дел од Правната рамка за филантропија програма финансирана од УСАИД. Како дел од иницијативата, неколкумесечни истражувања за состојбите на терен, бројни консултации со компании како донатори на храна, како и здруженија и народни кујни, како посредници во донирањето, кои обезбедуваат храната да стигне до оние на кои им е најпотребна. беа спроведени. Резултат на таа иницијатива е кампањата „Никој не е гладен“. Јас сум никој“.

Задоволни сме од досегашните активности бидејќи се поголем број на луѓе се заинтересирани за оваа кампања, се повеќе компании ни ја нудат својата поддршка, а имаме само позитивни реакции од претставници на власта. Сега очекуваме конкретни активности од носителите на одлуки и се ставаме на располагање за да не контактираат за да можеме да работиме заедно за да воспоставиме изводлив систем на донации на храна.

Кој ја поддржа вашата кампања досега? Како може некој заинтересиран да ја поддржи кампањата? Како можат компаниите, непрофитните организации и граѓаните да се вклучат?

Аднана: Кампањата досега ја поддржаа бројни компании од нашата земја кои се уште донираат храна, а за кои би значело многу доколку од плаќањето ДДВ беше ослободено за донирана храна, пред истекот на рокот или чие пакување е оштетено. Со оваа законска измена фирмите би донирале многу повеќе. Поддршка и благодарност добивме и од претставниците на народните кујни, кои би ценеле каква било помош, а за кои ослободувањето од ДДВ за донации на храна би обезбедило поголеми количини храна, кои потоа би можеле да ги поделат на крајните корисници.

Добивме поддршка и од Управата за индиректно оданочување на Босна и Херцеговина, како и претставници на некои министерства од кантонално и ентитетско ниво, како и од округот Брчко.

Сите оние кои сакаат да ја поддржат кампањата на кој било начин можат да не контактираат во Фондацијата Мозаик, како и секој наш партнер на овој проект. Сите имаме иста цел, а тоа е да ја подобриме правната рамка за филантропијата во Босна и Херцеговина, за да се олеснат и зголемат донациите, како што е донирањето храна.

Кои се најважните активности планирани за следниот период?

Аднана: Продолжуваме со активностите што ги спроведовме во изминатиот период и со оглед на тоа што испративме покана за поддршка до претставниците на властите од сите владини нивоа на Босна и Херцеговина, очекуваме да добиеме повратна информација од нив. Веќе ја имаме реакцијата на некои претставници на државно ниво, кои Како резултат на нашата кампања, испративме прашање до Управата за индиректно даночење (ИТА) на Босна и Херцеговина, барајќи нивно мислење за предлогот за укинување на плаќањето на ДДВ за донирана храна што се приближува до рокот на траење. Очекуваме во наредниот период да има уште вакви реакции и прашања упатени до ИТА како и до нас, а на сите заинтересирани им стоиме на располагање да објасниме за каква иницијатива се работи, колку би значело за граѓаните на Босна и Херцеговина, како и на компаниите кои донираат, и на кој начин и како секој може да учествува.

Во изминатиот период распишавме и конкурс за химна на кампањата „Никој гладен. Никој сам“. во која ги замоливме сите креативци да смислат текст и музика за кампањата „Никој гладен. Никој сам“. Добивме 14 апликации за кои гласаше јавноста и стручната комисија. Победник е химната „Никој гладен. Никој сам“. од бендот Bratt Section!

И покрај неповолниот амбиент, каква е моменталната состојба кога станува збор за донации на храна во Босна и Херцеговина? Колку се донира, кои се најголемите донатори? Дали има некои трендови кои може да се следат од година во година и како тие изгледаат?

Аднана: И покрај тоа што треба да плаќаат ДДВ за донирана храна, голем број фирми донираат во народните кујни и други институции на кои им е потребна храна, но има и поединци. Многу граѓани во соработка со народните кујни во Босна и Херцеговина се почесто се одлучуваат да донираат храна за оние кои не можат да си ја дозволат.

Бројот на корисници на народните кујни е значително зголемен во последните две години, а зголемена е и потребата за храна. Многу компании ја покажаа својата филантропска страна и покрај сумите кои редовно ги донираа, во изминатиот период ги зголемија и донациите. Тоа не беше единствениот случај. Нашите филантропи ја покажаа својата хуманост и во некои други ситуации кога на нашите граѓани им беше потребна помош, како што беше случајот за време на поплавите.

Сепак, би се донирала многу повеќе храна и многу поголем број корисници на народните кујни би имале можност да ги користат нивните услуги доколку донациите на храна би биле ослободени од ДДВ.

Кој и зошто би имал најголема корист од ослободувањето од ДДВ за донации на храна (пред истекот на рокот)?

Аднана: Доколку се воведе 0% стапка на ДДВ за донации во храна, сите актери ќе имаат корист. Организациите би добиле донирана храна со реална вредност од најмалку 126,6 милиони KM, со нивелирана вредност од 6,33 милиони KM, државата би добила минимум дополнителни 1,07 милиони KM дополнителен ДДВ и данок на добивка, а компаниите би имале речиси исти трошоци покрај тоа што се признава како општествено одговорна компанија.

Бенефит би имале и народните кујни и другите организации кои ги хранат гладните, односно преку нив крајните корисници кои би добиле донирана храна во вредност од 126,6 милиони КМ, додека државата во овој случај не би наплатувала дополнителна сума на ДДВ. На овој начин, компаниите би заштедиле на трошоците за отстранување на храната во износ од најмалку 6,33 милиони КМ. Но, во ова сценарио државата не би имала директен бенефит преку износот на наплатениот ДДВ, туку би имала индиректни придобивки на сите нивоа на власт, поточно во сите буџети преку повисок износ на наплатен данок на добивка, бидејќи компаниите ќе имаат повеќе пари на располагање поради помалите трошоци за отстранување на храната.

Дали има добра волја од јавниот сектор да ги усвои вашите предлози за ослободување од ДДВ за донации во храна и законски измени? Што е досега направено на овој план и кои се следните чекори? Каков е интересот на надлежните институции со кои контактиравте за решавање на ова важно прашање?

Аднана: Разговаравме со претставниците на Управата за индиректно оданочување, им ги презентиравме нашите идеи и цели и од нив добивме конкретни совети во која насока да се движиме и како може да се реши ова прашање. Добивме целосна поддршка и ни беше кажано дека е можно до крајот на 2022 година да има измени во Законот за ДДВ, а нашите предлози веќе се вклучени во нацрт-законот за ДДВ. Добивме поддршка и од одредени министерства и влади на ниво на кантон и ентитети, како и на ниво на округот Брчко. Очекуваме поконкретна поддршка во наредниот период, кога претставници на властите до кои упативме покана да ја поддржат иницијативата и од кои зависи донесувањето на Законот како и воспоставувањето транспарентен и ефикасен систем за донации.

Кои се најважните активности што планирате да ги спроведете по промената на законската регулатива за која се залагате?

Аднана: По измената на Законот со која компаниите кои донираат храна пред рокот на употреба во народните кујни ќе бидат ослободени од плаќање ДДВ, оваа можност ќе треба да се промовира кај компаниите, особено кај компаниите од производниот и преработувачкиот сектор и оние кои се занимаваат со дистрибуција на храна. Преку програмата „Подобрување на правната рамка за филантропија“, беше основан Форумот за филантропија во Босна и Херцеговина, а Форумот ќе продолжи да работи и по завршувањето на програмата, како платформа која има за цел „Да се ​​обедини доброто“. Форумот за филантропија ќе им олесни на компаниите да даваат за општо добро преку информирање и едукација, вклучително и вакви активности на тема донирање храна.

Олеснувањето на донирањето храна преку измени во законот е една од темите со кои се занимаваме во рамките на програмата „Подобрување на правната рамка за филантропија“, така што ќе продолжиме да работиме со нашите партнери, со поддршка на УСАИД, за промена на законите во Босна и Херцеговина, така што давањето за општо добро е олеснето и проширено.

Што може секој од нас поединечно да направи за да придонесе за намалување на фрлањето и уништувањето храна од една страна, и зголемување на донирањето храна од друга страна?

Аднана: Она што секој од нас може да го направи е да се грижи за своите соседи, односно луѓето за кои знаеме дека немаат можност сами да си обезбедат оброк, да им помогнеме споделувајќи храна со нив или помагајќи да се хранат од народните кујни ако тие се физички неспособни сами да одат по тоа.

Граѓаните исто така можат да се придружат на нашите напори да се осигураме дека никој нема да остане гладен со следење на нашите активности на веб-страницата https://nikogladan.lonac.pro, потоа следење на Форумот за филантропија на социјалните мрежи и во заедницата lonac.pro и споделување на содржината што ги произведуваме со вашите пријатели и познаници. Секој може да потпише писмо за поддршка за ослободување на донираната храна од плаќање ДДВ. Што друго можат да направат е да креираат содржина на нивните профили за оваа тема (објава, видео, фотографија, приказна за хероина или херој од соседството...), само треба да ги користат ознаките #NikoGladanNikoSam и @filantropskiforumbih.

Придонесот што може да го даде една компанија, здружение или организација е да ја споделиме и содржината од нашите профили на нивните страници и профили. Организациите можат да потпишат и писмо за поддршка за ослободување на донации на храна од плаќање ДДВ.

Придонесот што медиумите и новинарите можат да го дадат во кампањата се рефлектира во нивното покривање на нашата иницијатива, давајќи време на оваа тема во етер. Отворени сме и за состаноци со медиумите за да ги споделиме нашите истражувања, податоци и информации што ги имаме, со цел нивните придонеси и текстови да бидат со највисок квалитет. Со задоволство ќе одговориме на поканите да гостуваме во студиото, да даваме изјави од актерите на терен, да учествуваме во дијалог со веродостојни засегнати страни.

Секаква помош и промоција на она што го работиме е добредојдена, а ние сме отворени за сите и подготвени да ги споделиме сите знаења и информации што ги имаме.